Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. juli 2002


V-ordfører: Bistand til færre u-lande
*Hvis det står til Venstres udenrigsordfører skal antallet af såkaldte programsamarbejdslande, som er faste modtagere af dansk udviklingsbistand, skæres yderligere ned.
Under VK-regeringen er mængden af programsamarbejdslande skrumpet fra 18 til 15, men ordfører Troels Lund Poulsen vil længere ned.
»Jeg ser gerne, at vi styrker indsatsen i nogle færre programsamarbejdslande. Fordelen ved at samle kræfterne og pengene er, at man som donorland kan opnå større indflydelse og virkelig gøre en forskel,« siger Troels Lund Poulsen til bladet.
Han fastslår samtidig, at den samlede danske udviklingsbistand – trods forlydender om det modsatte – ikke bør sænkes yderligere, men har fundet et passende niveau. VK-regeringen skar 1,5 milliarder kroner af bistanden i indeværende finansår.

S: Løkke bryder løfter om sygehuse
*Socialdemokratiet anklager regeringen for at løbe fra sit løfte om, at der er behandlingsgaranti for alle patienter fra 1. juli i år. Den socialdemokratiske sundhedsordfører, Lone Møller, mener, at sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i færd med at bøje sine valgløfter.
Oprindeligt var der tale om en garanti, men siden har regeringen indført begrænsninger på hvilke sygdomme, der kan behandles på privathospitalerne. Desuden skal patienten selv betale for transporten til og fra behandling.
»Fup og fidus er de første ord, der falder mig ind! Venstre har før, under og efter valget i november sidste år med utvetydige vendinger skabt en klar forventning i befolkningen om, at behandlingsgarantien skulle gælde fra 1. juli 2002. Nu viser det sig, at regeringen ikke kan indfri det løfte. Nu taler man i stedet om udvidet patientrettighed. Det er vælgerbedrag af værste skuffe,« siger Lone Møller.

USA bombede bryllupsfest
*Mindst 120 afghanere omkom eller blev såret under en bryllupsfest, da et amerikansk fly kastede en bombe det forkerte sted under et angreb på en landsby i Uruzgan-provinsen, oplyste beboerne i går. Lokale myndigheder opgav dødstallet til 40 omkomne.
Der har været adskillige eksempler på, at amerikanske fly ved en fejltagelse har bombet civile mål i Afghaniostan siden USA’s offensive bombardementer af Afghanistan blev indledt den 7. oktober i fjor.

Rekordstort antal asyl-afslag
*I de første fem måneder af året har 67 procent af asylansøgerne fået et nej til at få opholdstilladelse, mens afslagsprocenten de to foregående år var på henholdsvis 44 procent og 47 procent. Og igennem de seneste ti år har Danmark i gennemsnit givet asyl til omkring hver anden asylansøger, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Én af forklaringerne på det store antal afslag i år er ifølge avisen, at asylansøgninger fra afghanske og irakiske asylansøgere i en periode har været stillet i bero på grund af ændrede forhold i hjemlandene. Asylansøgere fra de to lande har igennem de seneste år stort set alle fået asyl.
Men meget tyder på, at disse to grupper i stor stil vil få afslag nu, da deres sager genoptages.

Flere vil være ingeniører
*Danmarks Tekniske Universitet (DTU) kan melde om en forholdsvis stor stigning i ansøgningen til ingeniørstudierne. Således havde DTU ved ansøgningsfristen i går modtaget 1.222 førsteprioritetsansøgninger til studiet. Det er en stigning på 18 procent i forhold til sidste år.
Uddannelserne som diplomingeniør og levnedsmiddelingeniør har registreret stigninger på henholdsvis 21 og 36 procent.
Antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen er til gengæld faldet med næsten ti procent i år. I alt har 11.319 søgt ind på et pædagogseminarie mod 12.494 sidste år.
Sidste år oplevede pædagogseminarierne en lignende nedgang

Coca-dyrkernes ven blev nummer tre
*Prognoser viser, at den tidligere kaptajn i hæren Manfred Reyes Villa tørner sammen med den traditionelle politiker Gonzalo Sanchez de Lozada, som var landets leder i 1993-1997, i anden og afgørende runde den 4. august efter søndagens præsidentvalg i Bolivia.
Den socialistiske politiker Evo Morales, som også er talsmand for det sydamerikanske lands cocadyrkere, blev nummer tre.
Da ingen af de førende kandidater opnåede 50 procent af stemmerne, er det nødvendigt med en anden runde, som varetages af parlamentet. Nyhedsanalyse her på siden

Krise i Berlusconis regering
*Sagen om drabet på den italienske regeringsrådgiver Marco Biagi, der blev skudt af terrorgruppen De Røde Brigader 19. marts, førte i weekenden til krise i ministerpræsident Silvio Berlusconis regering. Biagi, som arbejdede på opstramninger i den italienske arbejdslovgivning, er efter drabet angiveligt blevet kaldt »skide irriterende« af indenrigsminister Claudio Scajola, hvis håndtering af sagen er blevet kraftigt kritiseret. I weekenden tilbød Scajola så at trække sig tilbage, men det afviste Berlusconi.
Stormen mod Scajola tog til, da flere medier i sidste uge offentliggjorde breve fra Biagi, hvori han desperat søgte at få genoptaget den politibeskyttelse, som han af ukendte årsager mistede i juli 2001.

Syge tvinges til ferie i Danmark
*Folk med langvarige sygdomme som kræft risikerer at skulle blive i Danmark i årevis. Det er umuligt for dem at tegne rejsforsikriner, selv om de er friske nok til at klare rejsen.
Forsikringsselskaberne kræver, at en syg skal have afsluttet sin behandling og have været stabil på medicin i en periode. Det krav er for stramt, mener Marianne Thomsen, der er formand for Patientforeningen Danmark.
Ifølge forsikringsoplysninger er der ingen forsikringsselskaber, der laver forsikringer for syge, der ikke er stabile efter en behandling. Det er alt for usikkert at lave den type forsikringer, siger de.

Ballade i Fremskridtspartiet
*Fremskridtspartiets hovedbestyrelse skal behandle tre eksklusionssager på sit møde den 14. juli. Aase Heskjær, partiets landssekretær, vil ikke oplyse navnene. Men partimedlem Bo Warming oplyser selv, at han er blevet indstillet til eksklusion, fordi han »ikke er rigtigt klog«. Han oplyser desuden, at partiets stifter, Mogens Glistrup, er syg, og at Fremskridtspartiet har indstillet sin underskriftindsamling. Heskjær bekræfter, at Glistrup har haft hjerteproblemer siden februar. Men hun fastslår, at Fremskridtspartiet starter en ny underskriftindsamling, når den eksisterende ret til at opstille til Folketinget udløber den 31. juli.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu