Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

22. juli 2002


Spanien og Marokko mødes
*Spanien og Marokko planlægger forsoningsforhandlinger på topniveau efter, at de to lande har ladet sig overbevise af USA om at nå til enighed om den lille omstridte og ubeboede Persilleø i Middelhavet.
Den nyudnævnte spanske udenrigsminister, Ana Palacio, mødes efter planen med sin marokkanske kollega, Mohamed Benaissa, i dag til et symbolsk møde i Marokkos hovedstad, Rabat, for at sætte punktum for en periode med bitter mistillid.
For 10 dage siden sendte Marokko en håndfuld soldater til den ubeboede ø – for
senere at blive jaget på flugt af spanske soldater.

Fremskridt i DRCongo
*Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) har gjort fremskridt ved fredsforhandlingerne i Sydafrika.
DRCongo siger nu ifølge en rwandisk forhandlingsleder, at det er rede til at slå ned på de hutu-militsfolk, der er ansvarlige for folkemordet i Rwanda i 1994.
Delegerede fra de to lande har holdt møder i Pretoria siden torsdag i et forsøg på at få afsluttet krigen i DRCongo, der har kostet henved to millioner mennesker livet siden 1998. De fleste er døde af sult og sygdomme.
Rwanda beskylder DRCongo for at huse ekstremistiske hutuer og tidligere hutu-regeringsstyrker, der stod bag folkedrabet på henved 800.000 tutsier og moderate hutuer i 1994.

Fjerkræsygdom i Sønderjylland
*Den frygtede fjerkræsygdom, Newcastle Disease, er nu også konstateret i Sønderjylland, og her frygtes sygdommen at have bredt sig til en række besætninger.
En stor fjerkræbesætning ved Løgumkloster er konstateret smittet, og her opsatte politi og brandværn natten til i går advarselsskilte på 70 veje med forbud mod transport af fjerkræ og æg.
Sygdommen er tidligere konstateret i besætninger i bl.a. Kolding og Vejle.

Zimbabwisk politi-ker sigtet for mord
*Politiet i Zimbabwe har sigtet et fremtrædende medlem af oppositionspartiet Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC) for mordet på sin hustru, sagde en talsmand for politiet.
Talsmanden sagde, at Learnmore Jongwe, der er talsmand for MDC og medlem af parlamentet, var blevet anholdt i går morges, da han selv mødte op hos politiet ledsaget af sin advokat.
Sigtelsen kommer efter, at Jongwes hustru, den 23-årige Rutendo Muusha, fredag aften blev stukket med en kniv i brystet i parrets fælles hjem i hovedstaden Harare.

Bulent Ecevit advarer
*Tyrkiets trængte ministerpræsident, Bulent Ecevit, der er blevet tvunget til at udskrive valg før tiden, advarede i går om, at islamiske og pro-kurdiske politiske kræfter udgør et »meget alvorligt« problem for den verdslige tyrkiske stat.
Ecevit, som har forsøgt at forsinke valgudskrivelsen, sagde, at de to bevægelser meget vel kan få stor opbakning ved valget, og at et sådant resultat vil true landet.
»Det tyrkiske system kan meget vel stå over for meget alvorlige problemer,« sagde Ecevit.

Dødstallet efter brand oppe på 28
*Myndighederne i Peru bekræftede i går, at 28 mennesker omkom ved den brand, der natten til lørdag hærgede et diskotek i den peruanske hovedstad, Lima. Branden blev udløst af en jonglørs brændende batoner og udviklede sig katastrofalt i diskoteket, der hverken havde licens, sprinkleranlæg eller ordentlige sikkerhedsforhold i øvrigt.
De fleste af ofrene døde af røgforgiftning, da branden i de tidligere timer lørdag bredte sig gennem diskotek Utopia og sendte gæsterne i amokløb mod udgangene.
Snesevis af mennesker blev såret. Mange, da de blev trampet ned af flygtende gæster. En lokal fjernsynsstation, Canal N, oplyste lørdag, at branden udviklede sig så katastrofalt, som den gjorde, fordi diskoteksgæster kastede alkohol på flammerne.

Otte dræbt i italiensk togulykke
*Otte mennesker blev dræbt og 30 andre kvæstet, da et passagertog lørdag eftermiddag kørte af sporet nær Messina på Sicilien.
Eksprestoget var på vej fra Palermo til Venedig, da ulykken skete. Blandt de dræbte er et ægtepar fra Sri Lanka og en ung tysk kvinde. Flere af de tilskadekomne er alvorligt kvæstede og bragt til fire hospitaler i Messina-området.
Togulykken er den værste på Sicilien siden 12 mennesker omkom ved en ulykke i 1979.

Grøn Koncert-tour en succes
*Selv om Grøn Koncert i fredags i Vejle blev aflyst på grund af regn og mudder, har dette års Grøn Koncert-arrangementer alligevel været en succes.
Det forklarer direktør i Muskelsvindfonden, Marianne Frederiksen, og spår, at der trods aflysningen af den ene koncert bliver overskud i kassen, efter at Simple Minds i går aftes rundede den 20. Grøn Koncert-tour af i Valbyparken i København.
»Det er første gang i Grøn Koncerts historie, at vi har aflyst en koncert helt fra starten. Det vil nok give et økonomisk tab, men jeg vil alligevel gætte på, at vi når det forventede overskud på lidt over fem mio. kr.,« siger Marianne Frederiksen, der til alle koncerter kun har oplevet en god stemning blandt publikum og ingen problemer.

DF: Klar tale fra FN om flygtninge
*Dansk Folkeparti finder det glædeligt, at FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) nu indser, at der skal gøres noget ved misbruget af de vestlige landes asylsystemer. Erkendelsen kommer dog alt for sent, siger udlændingeordfører, Peter Skaarup.
Han reagerer på en UNHCR-talsmands udtalelser til Politiken, hvori det hedder, at mange af de mennesker, der søger til Europa, reelt er fattigdomsflygtninge. Kurdere, irakere, iranere, srilankanere og afghanere er således »en sammenblanding af både politiske og økonomiske flygtninge«.
»FN har imidlertid i alt for lang tid blot ladet stå, og organisationen har tilladt problemet at eskalere til et omfang, hvor indgreb har været og også i fremtiden vil være nødvendige for at sikre en retfærdig flygtningepolitik,« siger han.

Rivaldo forlader Barcelona
*Den brasilianske VM-spiller Rivaldo forlader den spanske storklub Barcelona. Det meddelte klubben og spilleren i går.
Verdens bedste fodboldspiller i 1999 og Barcelona understregede, at begge parter var enige om beslutningen, som skulle være truffet i fred og fordragelighed.
Rivaldo er på det seneste blevet sat i forbindelse med både italienske Lazio og ærkerivalerne fra Real Madrid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her