Læsetid: 2 min.

Råmælk er endnu bedre

Råmælk opbygger kalves immunforsvar. Det har fået aidsforskere til at kigge nærmere på den vigtige mælk, der også kan bruges til Strynø-budding
30. juli 2002

Hvorfor spiser man aldrig?
Mælk er sundt! Råmælk er endnu sundere! Eller hva’?
Hvad er råmælk for noget? Det er den mælk som hunnen producerer de første døgn, efter at afkommet har set lyset for enden af tunnellen.
En særligt mineral- og proteinrig og ikke mindst fed mælk, hvilket selvfølgelig er imod tidsånden men ganske naturligt.
For det er ikke meningen at afkommet skal sutte mælk i sig hele livet, det er kun mennesket, der aldrig rigtig bliver vænnet fra. Og med Arlas vanille-, kakao- og naturelpiger i forgrunden er det ikke nemmere for os mælkeaddicts at blive afvænnet.
Råmælken er vigtig for kalven. I modsætning til børn, der får overført immunstoffer via livmoderen under graviditeten, så fødes kalven næsten uden immunstoffer i blodet. Den skal have immunstofferne fra råmælken indenfor de første 24 timer efter fødslen – ellers er der stor risiko for, at den ikke overlever.

Aidsforskning
I visse lande, f.eks. New Zealand, har nogle mælkeproducenter en særlig mælketank til råmælk. De sælger råmælken til mejeriet, og får en langt højere pris for den end for den almindelige mælk.
Den sælges bl. a. til medicinalindustrien, hvor man arbejder på at udvikle et middel til aids-patienter ud fra immunstofferne.
Råmælk er svært tilgængelig i supermarkeder, men prøv at banke på en stalddør ude i det ganske danske sommerland og gå så hjem og lav en råmælksbudding fra Strynø. 150 gram margarine, tre-fire spk. sukker, tre æg, et brev bagepulver, et kilo mel og cirka otte dl. råmælk.
Bemærk at denne ægte landopskrift naturligvis opererer med den prisbillige margarine som fedtstof.
Det kan erstattes med smør eller olie. Rør sukker og fedtstof blødt, pisk æggene i et efter et. Rør så meget råmælk i som dejen kan trække. Dejen skal være som en sandkage, og buddingen skal bages som en sandkage, det vil sige ved 175 grader i godt en time.
Kan eventuelt spises med jordbær- eller kirsebærsovs.

*Dette den tiende artikel i en serie om anderledes spiser. Opskrifter, svar og ind- og udfald kan mailes til John@henriksen.mail.dk.
Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her