Læsetid: 4 min.

Retro-Brøndby stadig foran

Laudrup-modellen gav sikker 3-0 sejr i Silkeborg
29. juli 2002

Superliga
Det er meget sigende, at Brøndby dagen før 25 års-dagen for den professionelle fodbolds fødsel i Danmark, sæsondebuterede i SAS Ligaen med Michael Laudrup som cheftræner, John Faxe Jensen som assisterende råber og en 3-0 sejr over Silkeborg ved foden af Himmelbjerget.
Det er også meget karakteristisk, at mesterholdet Brøndbys absolutte konkurrent til mesterskabet 2003 er FC København, som har ’Guld Harald’ Nielsen i bestyrelsen.
FC København, fusionen af ærke-amatørklubben KB,
og Fælled-arbejderklubben B1903, der flyttede til ’Sjantofte’ og blev baneejer på Lyngbyvej med Hellerup som postadresse, fejrede 25 års jubilæet – og sin egen 10 års fødselsdag i Parken med at spille uafgjort 2-2 mod Viborg.
Om nogen er Brøndby og FC København børn af dansk professionel fodbold, der blev en realitet som konsekvens af ’Guld Harald’ Nielsen og den entreprenante, tidligere sportsjournalist Helge Sanders planer om en professionel piratliga.
Bomben sprang i Morgenavisen Jyllandsposten søndag den 31. juli 1977. Detoneret af avisens legendariske nyhedsjæger af en fodboldreporter Gunnar Overgaard.
Danmark skulle have prof-fodbold med 10 hold, geografisk fordelt over hele landet i en privat lukket liga. DBU kunne være med eller lade være – og spillerne kunne regne med en årsløn på gennemsnitligt 40.000 kroner – om året!
Michael Laudrup var 13 år i 1977 og spillede i KB. Brøndby rykkede dét efterår op fra 3. division sammen med Lyngby, mens B1903 vandt DM-sølv efter OB, der i 2002 er pokalvinder og Super Cup-taber til Brøndby.

Prof-satsning
Det var dengang for 25 år siden, at en ung Brøndby-formand ved navn Per Bjerregaard og hans bestyrelse besluttede at satse hele butikken på prof-fodbold. Det var alt eller intet, og i 1982 debuterede de blå i 1. division med en 7-1 sejr over B 1909 og den 17-årige debutant Michael Laudrup som stjerne sammen med slideren John Frandsen – af type og indstilling en ækvivalent til John Faxe Jensen. Og siden – ligesom endnu senere Laudrup – assistent for cheftræner Morten Olsen, der dengang førte Brøndby med Faxe som midtbane til mesterskab og UEFA Cup-semifinale i 1991.
Laudrup blev i 1983 solgt til Juventus-Lazio og de fem-seks millioner i transfer blev basis for mere end ti år med Brøndby foran de andre – senest sammen med FCK.
Morten Olsen ændrede dengang spillestilen fra 4-4-2 til 3-5-2, som Olsen havde med fra tysk fodbold – og internationaliserede den professionelle indstilling i en klub, der var først i dansk fodbold med sponsorkoncepter i millionstørrelse, heltidsprofessionalisme og børsintroduktion.

Ringen sluttet
Det er ren retro, at Michael Laudrup i denne sommer også har ændret Brøndby-stilen.
Igen fra det stabile, men slidte og lidt kønsløse 4-4-2, til det Ajax-inspirerede 3-4-3. Med den indkøbte Morten Wieghorst i en blandingsrolle som midtbanelibero og centerforsvarer a la den Danny Blind spillede, da Ajax midt i 90’erne vandt Champions League.
Det siger alt om genopstandne Wieghorsts vigtighed, og Laudrup-systemets fleksibilitet og offensive orientering, at den tidligere Lyngby- og landsholdsspiller har scoret på hovedstød for Brøndby både i Super Cup’en og SAS Liga-premieren mod Silkeborg.
Wieghorst, hvis liv og førlighed var truet, da han for to år siden blev ramt af nervesygdommen Guillan Bare-syndormet, ligner allerede nu den oplagte afløser for Stig Tøfting på landsholdet.
Kan Wieghorst og co. spille Brøndby i Champions League – med Dinamo Tirana som første og norske Rosenborg som anden kvalifikationsmodstaner er chancen rigtigt stor – ja, så er ringen sluttet for Brøndby, inden Michael Laudrup for alvor er kommet i gang.

Defensiv
Det er i den sammenhæng mere interessant, at Brøndby i de to første vigtige kampe, har ’holdt nullet’ som Morten Olsen altid sagde, end at der spilles mere med bolden med to deciderede fløje i Mattias Jonsson og Thomas Lindrup – ligesom Rommedal og Grønkjær på landsholdet.
Det signalerer, at spillerne hurtigt har fået fat i den nye stil. Det har den afgåede forgænger Åge Hareides forgæves arbejde med at stille om til 4-3-3 formentlig lidt af æren for. Det signalerer også, at Laudrup ligesom Olsen har et stærkt forsvar som udgangspunkt for angrebsvillig og underholdende fodbold.
Desuden har han været bedre end Hareide til at udvælge folkene til sin spillestil – og så nyder han større respekt og har større gennemslagskraft end nordmanden.
Laudrup er ingen naiv underholdnings-idealist, han vil vinde. Og han har i sine første fire uger som boss vist de evner for chef-funktionen, som ingen på forhånd kunne vide, om han havde. Også når det gælder de hårde, upopulære beslutninger, som chefer må tage. Svenskerne Magnus Svensson og Krister Nordin er eksporteret til hjemlandet en anden håndfuld med Kenneth Rasmussen, Mikkel Jensen og Peter Degn får deres penge ifølge kontrakten, men er ude af A-truppen, som var på 32 og skal være på 25 mand.
Der er, som han selv fastslog efter den overbevisende 3-0 sejr over Silkeborg et godt stykke vej tilbage, før omstillingen og den nye stil er på plads. Det tager tid – også at sætte sig på toppen af retor-bølgen. Men godt begyndt. som man siger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her