Læsetid: 3 min.

Sejr til modstanderne af gensplejsede fødevarer

Europa-Parlamentet har sikret de skeptiske forbrugere et stærkt kort på hånden over for gen-industrien
5. juli 2002

Hvis det står til Europa-Parlamentet skal forbrugerne have et reelt frit valg, når de står foran køledisken og skal vælge mellem fødevarer med eller uden gensplejset materiale. Det står klart efter en afstemning onsdag, hvor parlamentet vedtog en række ændringer til Kommissionens direktivforslag om de såkaldte sporbarheds- og mærkningsregler.
De nye regler betyder, at foder og fødevarer ikke kun skal mærkes, hvis de indeholder gensplejset materiale, men også når de er fremstillet ved hjælp af gensplejset materiale.
I EU-kommissionens oprindelige direktivforslag hed det, at der kun skulle mærkes hvis man kunne måle gen-indholdet, men det har parlamentet altså skærpet, så der også skal mærker på f.eks. kartoffelchips, der ikke selv er gensplejsede, men som steges i olie fra gensplejset raps, eller kager der produceres ved hjælp af gensplejset sukker.
Her er det pga. raffineringen og varmebehandlingen ikke altid muligt at finde det gensplejsede dna ved hjælp af laboratorieanalyser, men produkterne skal mærkes alligevel. Derfor er der desuden i direktivforslaget retningslinjer for, hvordan man via bl.a. handelspapirerne skal kunne spore alle produkter og deres ingredienser hele vejen tilbage til marken, og på den måde sikre informa-
tion om der er anvendt gensplejset materiale eller ej.
»Det her er en enorm sejr for forbrugerne. Man har
anerkendt forbrugernes ret til et frit valg og understreget, at det er de gensplejsede fødevarer og ikke de rene, der skal mærkes. Industrien og landbruget havde ellers ønsket, at det skulle være omvendt,« siger Dan Belusa, Greenpeace.

En sejr med forbehold
Han fortæller dog, at sejren ikke er fuldstændig, idet det ikke lykkedes at få flertal for at skærpe reglerne på det animalske område, som bl.a. dækker kød, æg og mælk. Her havde dele af parlamentet ønsket regler, der sikrer, at produkter fra dyr, der har spist gensplejset foder skal mærkes, også selvom dyret ikke selv er gensplejset.
»Det er lidt ærgerligt, at vi ikke også fik denne del af ændringsforslagene med, men vi var tæt på,« siger Dan Be-lusa og henviser til, at kun tre stemmer skilte for- og imod-siden i parlamentet.
Niels Busk, som er EU-parlamentariker for Venstre, var sammen med de fire andre danske venstrefolk i parlamentet med til at stemme de skærpede regler på det animalske område ned. Han mener dog ikke, at den danske venstregruppe skulle have stemt anderledes, selvom den pga. det tætte opløb kunne
have været udslagsgivende.
»Vi skal selvfølgelig sætte forbrugeren i centrum, men vi skal også have regler, som industrien og producenterne kan leve med. Det meste
foder i dag er gensplejset alligevel, så en vedtagelse af de skærpede regler på det animalske område ville bare føre til, at hovedparten af
fødevarerne skulle mærkes, og det er ikke forbrugervejledning, efter min mening,« siger han.
Også Socialdemokratiets EU- parlamentsmedlem Torben Lund er ked af, at de nye regler ikke kom til at gælde de animalske produkter, men generelt er han godt tilfreds med afstemningerne.
»Vi har været oppe imod virkeligt stærke kræfter fra industrien og visse europæiske regeringer – bl.a. har Tony Blair spillet en kedelig rolle i det her. Alligevel fik vi et godt resultat. Vi fik ud over de skærpede regler, for hvilke produkter der overhovedet skal mærkes, også vedtaget et andet sæt regler. Det sikrer, at den grænseværdi, der skal sættes for, hvornår man skal mærke produkter, der utilsigtet forurenes med gen-materiale, sættes ned fra EU-Kommissionens foreslåede én procent til en halv procent. Samtidig fik vi vedtaget, at produkterne slet ikke må forurenes med gen-materiale, der ikke er godkendt i EU, hvilket kan være relevant i forhold til import fra USA. Det stod der ikke noget om i Kommissionens forslag,« siger han, og fortsætter:
»Generelt er jeg imod, at man producerer fødevarer vha. gensplejsning. Det er perverst at rode med naturens byggesten. Men skal vi have gen-varerne, skal de mærkes,« siger Torben Lund.

Gensplejsning i flertal
Hos Dansk Landbrug er man glad for, at kød, æg og mælk ikke blev underlagt reglerne for mærkning. Henrik Høegh, der er medlem af Landbrugsraadets præsidium, mener ikke, at det er i forbrugernes interesse, at mærke gen-fødevarerne.
»Jeg tror de gensplejsede fødevarer vil være i flertal i fremtiden, og derfor mener jeg, at det er bedst at mærke de gen-fri produkter,« siger han.
»Gensplejsede fødevarer er ikke nødvendigvis en fordel for forbrugeren, men i spørgsmålet om, hvorvidt vi skal have de gensplejsede fødevarer eller ej, er løbet kørt. Det valg har producenterne i Nord- og Sydamerika allerede taget for os for længe siden,« siger Henrik Høegh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her