Læsetid: 2 min.

En svensk skattekiste

Den herlige cd-rom ’Den svenska långfilmen’ giver interaktivt besked om svensk spillefilm i 100 år
26. juli 2002

(2. sektion)

Ny cd-rom
I takt med at større og større dele af filmhistorien gøres umiddelbart tilgængelig gennem videoer, dvd’er og tv-visninger, stiger behovet for information om filmene.
Herhjemme har vi de senere år fået en guide til de enkelte danske film og en sammenhængende filmhistorie, men et opslagsværk som Den svenska långfilmen har vi ikke.
Det fylder hele otte tykke bind på reolen, men nok så interessant for menigmand er cd-rom-udgaven, der er endnu mere omfattende og rummer oplysninger om 2500 svenske spillefilm fra 1897 til 1997.
Som dokumentation af et lands samlede spillefilmproduktion må Den svenska långfilmen være svær at overtrumfe. Noget nær alt, hvad der kan skrabes sammen af facts om de enkelte film, kan man finde her, overskueligt og indbydende sat op. Og selvfølgelig har man draget fordel af cd-rom-mediets visuelle muligheder og inkluderet 80 filmcitater,1000 stillbilleder og samtlige films plakater!
Opslagsværket er ikke vurderende, kun registrerende. Alligevel får man et godt indtryk af filmenes kvalitet gennem talrige fyldige citater fra modtagelsen i den svenske dags- og tidskriftspresse. Ikke kun bladenes faste anmeldere citeres - også indlæg for eller imod anmelderne kommer med ved særlige lejligheder, som når digteren Lars Forssell tog Roy Anderssons film nr. to, den mishandlede Giliap fra 1974, i forsvar. Derved bliver værket også et værdifuldt kulturhistorisk kildeskrift.
Det siger sig selv, at der under den enkelte titel står yderst udførlige credits og et detaljeret handlingsreferat. Derefter følger pressecitaterne, og så kommer der nyttige supplerende realoplysninger om særlige omstændigheder knyttet til filmen: stor publikumssucces eller fiasko, stridigheder omkring produktionen, filmens eventuelle skæbne i udlandet etc.
Grundigheden i disse opslag er ærefrygtindgydende, og Den svenska långfilmen er lige, hvad man skal bruge, hvis man vil have ordentlig besked om de mange svenske film, som vises på broderlandets to store public service-kanaler.
Skal man have tilsvarende besked om danske film, må man gå til flere kilder. Filminstituttets Nationalbiografi på www.dfi.dk er endnu ikke komplet og rummer ikke handlingsreferater. Men skuffes man her, kan man prøve www.danskefilm.dk, hvor en håndfuld entusiaster har samlet credits og handlingsreferater til ikke mindre end 846 danske tonefilm, ca. 3/4 af den samlede produktion. Fejl er uundgåelige, men her er et meget stort materiale i lettilgængelig opsætning.
Endelig findes credits til næsten alle danske tonefilm på www.imdb.com.

*Den svenska långfilmen. cd-rom til Mac og pc. 450 svenske kr. Kan bestilles på sitet www.sfi.se.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her