Læsetid: 2 min.

Tilblivelsen af en havgudinde

Pludselig mærkede de ravnen bag sig, og ravnen slog med sine vinger og skabte øjeblikkeligt en storm
8. juli 2002

Verdens skabelse
Inuitternes havgudinde hedder Sedna, og historien om Sedna fortælles i mange versioner. I en af dem var Sedna engang var en helt almindelig inuitpige. Det vil sige, helt almindelig var hun ikke. Hun var meget forfængelig og mente, at hun var for smuk til at gifte sig med hvem som helst. Derfor afviste hun alle de jægere, der gerne ville have hende. Men en dag blev Sednas far træt af, at hun afviste alle bejlerne, og han forklarede hende, at hun snart måtte finde én, der ville sørge for hende. Han var nemlig snart for gammel.
Sedna lyttede ikke, og en dag så hendes far ingen anden udvej end at beordre hende til at gifte sig med den næste bejler, der kom, uanset hvem han var. Den næste mand, der kom, var elegant og så ud til at klare sig godt. Desværre var hans hoved dækket af en hætte. Sedna måtte tage med ham, og den hætteklædte mand førte hende til en øde ø, hvor han efter nogen dage tog sin hætte af. Sednas mand viste sig at være en ravn. Sednas nye hjem var en nødtørftig rede på en klippeø, og hun måtte leve af de rå fisk, ravnen bragte hjem til hende.
Sedna var meget ulykkelig. Hver dag, når hun var alene hjemme græd hun og kaldte på sin far. Og til sidst hørte han hendes kalden. Han følte sig skyldig og besluttede sig for at hente hende hjem. Han gjorde sin kajak klar og padlede gennem det iskolde vand op til sin datter.
Sedna gik straks om bord i kajakken. Men der var lang vej hjem, og hendes far var udmattet. . Kajakken var ved at kæntre og Sednas far var rædselsslagen. Han vidste, at ravnen ville have hans datter. Til sidst smed han Sedna over bord. Sedna klamrede sig til kajakken med fingrene og prøvede af alle kræfter at holde fast i kanten af kajakken. Men hendes far tog en kniv og skar dem af.
Sedna druknede. Og hendes fingerstumper sank ned i vandet til hende. Langsomt, mens fingerstumperne dalede ned, blev de forvandlet til alle havets dyr: Hvaler, sæler og stimer af fisk. Sedna blev havets gudinde. Men Sednas had til menneskeheden forsvandt aldrig helt. Den dag i dag kan hun blive noget så rasende, når hun tænker på, hvad hendes far gjorde mod hende. Så nægter hun inuitterne en god fangst.

*Den tiende artikel i en serie, hvor forfatteren Katrine Marie Guldager genfortæller alverdens skabelseshistorier

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her