Læsetid: 5 min.

Der skal to til

Tyskland sørgede med overraskende aggressivt spil for, at VM-finalen blev en flot fodboldkamp med Brasilien som den logiske vinder
1. juli 2002

VM 2002
Brasiliens femte verdensmesterskab vil også blive historien om Ronaldo, lige som historien om det første, med finalesejr over Sverige i 1958, blev historien om Pele og Garrincha.
Den nu fashionable Pele, der i går nærmest måtte slås med FIFA-præsident Joseph Blatter om at overrække Brasiliens anfører Cafu VM-trofæet, og den uforglemmelige skævbenede Garrincha, der forlængst er død af druk i fattigdom.
I 1994 var Ronaldo med i den trup, der vandt verdensmesterskabet i USA, men kom ikke på banen, og i 1998 blev han ikke den triumfator, han var udset til at skulle være. Halvskadet gjorde han mere end fyldest i Brasiliens vej til finalen mod hjemmeholdet Frankrig, men den blev også hans sidste store kamp i næsten fire år.
Trods en kollaps før kampen var han med i den startopstilling, der fik smæk af værterne med 3-0, og de onde tunger påstår stadig, at det var hans sponsor Nike, der krævede ham på banen, og at han spillede med førligheden som indsats.
Efter to alvorlige knæoperationer, næsten fire års rekonvalescens, genoptræning og for tidlige combacks var det en mulig fodboldinvalid på blot 25 år, der indledte denne sin tredje VM-turnering med ganske få kampe for sit klubhold bag sig.

Hypnotiseret af Kahn
At Fænomenets tilstedeværelse ikke blot havde symbolsk værdi for holdet, men også reel, har han i den forløbne måned forlængst vist, men som finalekampen i går skred frem, var det, som om den onde skæbne endnu engang skulle være efter ham.
Da han i det 18. minut fik bolden stukket frem af Ronaldinho inden om en tysk forsvarer og var løbet i position, så han befandt sig alene med den tyske målmand Kahn, missede han. Nærmest hypnotiseret af, at Oliver Kahn ikke smed sig eller gik ud til ham, men blev stående, overplacerede han med et ydersidespark, så bolden i blødt skruet bue røg uden om både keeper og fjerneste stolpe. En chance, som en Ronaldo fra for mere end fire år siden ville score på hver gang.
Og det gentog sig. Små ti minutter senere. Igen på en aflevering fra splejsen Ronaldinho, som måske ikke var med i så meget af det brasilianske angrebsspil, men altid i det afgørende chanceskabende.
Ronaldo mistede boldkontrollen lige foran Kahn, som fik raget en lav hånd på den bold, som var løbet for langt fra Fænomenet.
Og da venstrefløjen Roberto Carlos udefra fyrede diagonalt og lavt ind i feltet og ramte Ronaldo med ryggen til mål, tæmmede denne bolden i vendingen og trykkede af i samme bevægelse. Lige på Oliver Kahn. Mindst en af sådanne tre chancer skal der scores på i en vigtig fodboldkamp, men Ronaldo missede dem alle.
Når man så dertil lægger den brasilianske allestedsnærværende midtbanemand Klebersons indersidebrag på overliggeren langt udefra, så kunne man i første halvlegs sidste minutter have en fornemmelse af, at Ronaldos personlige historie var ved at tage en ny tragisk vending, og at det seneste kapitel i brasiliansk fodbold kunne blive historien om misbrugte chancer og et øjebliks straffet koncentrationssvigt.

Tysk kontrol
Tyskland havde måttet møblere om på grund af karantænen til Michael Ballack, der ellers er det kreative og – troede man – uundværlige bindeled mellem midtbane og tomandsangrebet Neuville og Klose. I stedet spillede slideren Jens Jeremies. Men ikke i Ballacks rolle. Den varetog Bernd Schneider fuldgyldigt, og den tyske defensiv med kontramuligheder, som Jeremies i startopstillingen havde indikeret, og som var det forventede tyske spil, blev dementeret fra første fløjt.
Tyskerne forsøgte at kontrollere kampen højt oppe på banen, angribe over fløjene for at komme ned bag det brasilianske yderforsvar, diktere sit eget spil, som også indebar det mere forventede: Presse boldholderen med to-tre mand konstant og over hele banen og markere Rivaldo, Ronaldinho og Ronaldo meget, meget tæt. Og så i øvrigt forlade sig på, at Oliver Kahn i målet med sin bussemandsudstråling kunne skræmme til afslutningsfejl og nappe de bolde, som måtte komme forbi forsvaret.
Det lykkedes i 25 minutter i første halvleg, uden at det dog kom til chancer. Så fik Kleberson og Gilberto Silva på den centrale brasilianske midtbane – med fremstødshjælp bagfra – fod på det område, som tyskerne ellers havde sat sig massivt på, og sydamerikanerne sluttede den intense, taktisk prægede, men målløse første omgang bedst.
Og germanerne kunne have givet finalen et helt andet forløb i første minut efter pausen, da Jeremies efter et hjørnespark vandret i luften liggende bragede et hjernerhystende hovedstød mod mål, som Edmilson parerede uden om, men sådan ville Ronaldos skæbne det ikke alligevel.

Skæbnen i egen hånd
Efter tysk pres i 20 minutter tog han den i egen hånd, skæbnen, og vristede i nærkamp bolden fra en tysk centerforvarer, spillede Rivaldo fri til skud og løb selv frem til en mulig aflevering – som ikke kom. Den ellers passiviserede Rivaldo skød hårdt, men lige på Kahn, som ikke kunne holde bolden og lavede sin eneste fejl i en hel turnering ved at fumle den hen for fødderne af den fremløbende Ronaldo. 1-0.
Sejrsmålet var et mesterværk. Kleberson, midtermanden, lavede et ryk op ad fløjen med bolden for fødderne, samtidig med at fløjspilleren Cafu løb forsvarssplittende i dybden, mod mål, så der var fri bane til Klebersons aflevering på tværs – som Rivaldo midt for mål sprang over, så Ronaldo bag ham var fri til at udplacerede Kahn med et fladt skud.
Således blev Ronaldo VM’s topscorer med otte mål i syv kampe, og det undertippede tyske hold sørgede med sin vilje til at spille fodbold for at denne finale blev den bedst spillede siden Brasilien vandt over Italien i 1970.

FAKTA
VM-tal
VM-finalen spillet i Yokohama i Japan, søndag:
Tyskland-Brasilien 0-2
(0-0).
Mål: 0-1 og 0-2 Ronaldo (67. og 79. min).
Advarsler: Roque Junior, Brasilien (5. min) og Miroslav Klose,Tyskland (9. min).
Tilskuere: 69.029

Bronzekamp spillet i Daegu, Sydkorea, lørdag:
Sydkorea-Tyrkiet 2-3 (1-3).
Mål: 0-1 Hakan Sükür (1. min). 1-1 Lee Eul-yong (9. min). 1-2 og 1-3 Ilhan Mansiz (13. og 32. min). 2-3 Song Chong-gug (90. min).
Tilskuere: 63.483.

Topscorerlisten ved VM:
Ronaldo, Brasilien, 8 mål.
Miroslav Klose, Tyskland, 5.
Rivaldo, Brasilien, 5.
Jon Dahl Tomasson, Danmark, 4.
Christian Vieri, Italien, 4.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu