Læsetid: 2 min.

Verden blev skabt af en krop

Eftersom der ikke var nogen verden, besluttede han sig for, at han måtte skabe den af sig selv
15. juli 2002

Verdens skabelse
Ifølge en vis udgave af den polynesiske skabelsesmytologi, var det Ta’aora, der skabte verden. Han sad inde i et æg, der svævede omkring i verden, og en dag blev det ham for meget. Han begyndte at presse hænder og fødder mod skallen, og han pressede og pressede til skallen til sidst gik i stykker. Men da Ta’aora så sig omkring, var der ingenting at se. Verden lå stadig hen i mørke. Ta’aroa gav sig til at lytte intenst i mørket, men der var ingenting at høre. Han kaldte, men ingen svarede ham. Derfor kravlede han tilbage i ægget.
. Igen skubbede han skallerne fra hinanden og den øverste skal blev til himlen, den nederste til jorden. Han rev knoglerne ud af sin krop og kastede dem mod jorden. De blev til lange, flotte bjergkæder. Han dækkede jorden med sin hud, og den blev frugtbar. Tarmene blev til slanger. Og neglene til muslingeskaller. Men der var stadig ikke noget lys. Og nu havde Ta’aroa brugt sin krop til at skabe jorden. Det eneste han havde tilbage var sin stemme. Og med den skabte han alle guderne. Ta’aroa kunne nemlig ikke skabe lys selv.
Da Ta’aroa havde fået skabt alle guderne, skabte de lys. Men da guderne så ud over jorden, blev de ganske forfærdede. Ta’aroa havde nemlig skabt jorden i mørke, og derfor havde han ikke gjort det så godt. Faktisk lå alting hulter til bulter, og det så forfærdeligt ud. Guderne måtte i gang med at omorganisere det hele. Formerne skulle klippes til, farver gøres klarere. Da det arbejde var færdigt, skabte de menneskene.
Ta’aroa skabte også et tempel, hvor menneskene kunne vise deres taknemmelighed over at være til. Men med tiden blev menneskene lidt trætte og glemsomme, og de glemte
Ta’aroa. De glemte at være taknemmelige. Det ville Ta’aroa naturligvis ikke finde sig i. Som straf sendte han en oversvømmelse ned over menneskene, og det hjalp på hukommelsen.

*Dette er den femtende og sidste artikel hvor forfatteren Katrine Marie Guldager genfortæller alverdens skabelsesberetninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her