Læsetid: 3 min.

Åben buffet med gode miner og surt

Personstriden lurede lige under overfladen på Socialdemokratiets sommergruppemøde, og menige gruppemedlemmer er utilfredse med Nyrups strategi
14. august 2002

»Det er selvtægt,« kom det mørkt fra Jacob Buksti, da han så Svend Auken i fuld gang med at dele værelsesnøgler ud på SID’s kursuscentret Laugesens Have midt i Jylland. Claus Larsen Jensen var lidt mindre dogmatisk, men han ville nu godt vide, hvem der havde givet Svend Auken lov til at indtage den tomme reception.
Det var der ingen, der havde, men den tidligere formand for Socialdemokratiet er en handlingens mand – også når det gælder om at få placeret de socialdemokratiske folketingsmedlemmer ved sommergruppemødet lidt uden for Videbæk. Svend Auken var heller ikke langsom til at køre sin protege, Frank Jensen, i stilling torsdag, og dermed forpurre Nyrups Plan om at skifte Mogens Lykketoft ud med Henrik Sass Larsen på den magtfulde post som politisk ordfører.
I et kort hektisk døgn var der pludselig lagt op til kampvalg, og i krogene blev der hvisket ’fløjkrig’.
Kampen blev dog udsat, da Lykketoft valgte at blive på posten, og sommergruppemødet kunne så starte i går i al fredsommelighed.

Auken underspillede
Auken var den første til at underspille balladen. Han ankom med det store smil og den gode mine. Solbrændt, glad og parat til at snakke politik efter sidste uges afbrydelse, som i følge ham egentlig ikke var noget særligt.
»Jeg sagde jo bare en god ting om min ven Frank,« var Svend Aukens kommentar til den korte og uforløste kamp om posten som politisk ordfører, før han med skulderklap og smil gik til frokostbuffeten.
Frank Jensen selv havde også iklædt sig et afslappet smil. Ingen sure miner fra mellemgenerationen. Nu skal der tales politik, fortalte Frank Jensen og afviste, at der var nogen dramatik i den lune sommerluft.
»Der er altid debat, når der snakkes personer. Jeg vedstår, at jeg var kandidat i et døgn, men det er historie nu. Nu fik vi det mellemspil, og så håber jeg, at vi kan snakke politik,« sagde Frank Jensen, som på sommergruppemødet skal præsentere Socialdemokratiets nye uddannelsespolitik.
Alligevel blev der nu talt en del om den uforløste rokade på ordførerposterne og Poul Nyrups måde at håndtere det på. Partiformanden havde dog ikke meget at sige i den anledning, og lige som hos de andre topfolk i partiet var smilt stort og konflikten ikke eksisterende.
»Stemningen er god,« smilede formanden, før han som den sidste gik ind til mødet.
Rundt omkring i de små røgfyldte enklaver var smilene knap så polerede før starten på gruppemødet. Blandt de knap så kendte folketingspolitikere blev der gestikuleret, rystet på hovedet og kun grinet, når endnu en besk kommentar om formandens håndtering af rokaden blev leveret med kulsort humor.
»Folk er sure,« slog Lone Møller fast, og fortsatte:
»Den åbenhed, som vi snakker om, skulle vi selv tage at bruge.«
I kaffepausen erkendte partiformanden da også, at stemningen måske ikke var helt så rar, som han kunne ønske sig: »Vrede er er stærkt ord, men de syntes, at tingene kunne være grebet anderledes an, og det syntes jeg også,« sagde Nyrup, og lukkede dermed foreløbigt diskussionen om ordførerpladserne.

Politisk kampgejst
Imens løste stemningen også op rundt omkring havebordene, hvor folketingsgruppen nød solen og kringlen.
Mogens Lykketoft slappede af med en smøg, mens han fortalte, at hans opgave stadig er at »repræsentere alle holdningerne i gruppen.«
Poul Nyrup Rasmussen løftede i går låget for, hvilke politiske indsatsområder Socialdemokratiet skal satse på samtidig med, at han med politisk kampgejst delte hug ud til Dansk Folkeparti og Venstre. Nu skulle der tales politik.
»Vi skal have taget fat på de lange ventelister på de psykiatriske afdelinger,« var et af de syv konkrete områder, som den tidligere statsminister gerne vil lancere i den næste tid.
I dag skal Frank Jensen så præsentere sit oplæg til en uddannelsespolitik og i weekenden står den på fornyelse af organisationen, når partiets hovedbestyrelse mødes.
Diskussionen om de tunge ordførerposter er udskudt. Ingen ønsker et tæt kampvalg, og selv om mange føler, at det slet ikke skulle have været et tema på sommermødet, så er der åbenbart sjældent noget i det parti, som
ikke er godt for noget.
»Det er ligesom med salt i et sår – det øger blodcirkulationen,« konstaterede Claus Larsen Jensen.

*Martin Hein er freelance journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her