Læsetid: 3 min.

Amerikansk vrede efter bombedrab

Jødiske organisationer i USA kræver flere penge til terrorist-dusører – medierne går tæt på fem dræbte amerikanske statsborgere
3. august 2002

Et par uger før den 25-årige Benjamin Blutstein rejste til Jerusalem for at studere på Hebrew University glemte han en bog på stuebordet hjemme hos sine forældre: »Om at forstå Islam«.
Forældrene ville sende den til ham, men onsdag blev de informeret om, at sønnen var en de fem amerikanere, der mistede livet tidligere den dag, da en fjernstyret bombe gemt i en rygsæk eksploderede i universitetets kantine. Syv studerende blev dræbt og mere end 80 såret.
Præsident Bush har lovet, at USA vil finde morderne, og siden onsdag har amerikanske medier, politikere og jødiske organisationer rettet en intens og stærkt følelsesladet kritik mod PLO-formand Yassir Arafat, det Palæstinensiske Selvstyre og mod Izzedine al-Qassam Brigaden, den militante gren af palæstinensiske Hamas, der påtog sig skylden for bombningen. Gruppen beklagede de amerikanske ofre, men kaldte aktionen for »en succes«.

Sympati forsvundet
Bush deltog torsdag i et møde mellem sin Nationale Sikkerhedsrådgiver, Condoleezza Rice, og Israels udenrigsminister, Shimon Peres. Efter mødet sagde Peres, at han og Bush befandt sig »øje ved øje« i deres syn på angrebet, og præsidenten udtalte senere på dagen, at »Israel har ret til at forsvare sig selv«.
Væk er den folkestemning af medfølelse, der opstod i USA efter Israels’ snigmord 23. juli på Salah Shehadeh, leder af Izzedine al-Qassam. Shehadeh blev dræbt, da en raket jævnede hans hus med jorden og dræbte 14 andre palæstinensere, deriblandt ni børn.
Jødiske organisationer i USA kræver nu, at det amerikanske udenrigsministerium, flytter fokus i sit program, »Belønning for retfærdighed«.
Ministeriet udlover 25 millioner dollar for oplysninger, der fører til anholdelse af terrorister, der har dræbt amerikanske statsborgere, men det burde også omfatte terrorisme i Israel, siger grupperne.
I andre terroristhandlinger såsom angrebet på World Trade Center 11. september og ambassadebombningerne i Kenya og Tanzania i 1998, er de mistænkte på listen over dem, der kan udbetales belønning for.
»Det er bestemt ikke første gang, at amerikanere bliver dræbt af en palæstinensisk terrorist i Israel,« siger Howard Kohr, direktør i organisationen American Israel Public Affairs Committee, til avisen Washington Post, Fredag.
»Men der er ikke hidtil dræbt så mange på en gang, og vi mener, at USA burde jagte disse fem amerikaneres mordere lige så intenst, som vi eftersøger andre, der har dræbt amerikanere i udlandet.«
Malcolm Hoenlein, præsident for Sammenslutningen af Præsidenter af Større Jødiske Organisationer, ønsker, at USA går endnu længere og tvinger det Palæstinensiske Selvstyre til at udlevere personer mistænkt for terrorisme mod amerikanere i Israel.
»Vi ser gerne, at udenrigsministeriet skriver de mistænkte i denne sag på listen over dem, der kan udløse en dusør . Samtidig ønsker vi, at USA tager juridiske skridt mod Det Palæstinensiske Selvstyre, så det udleverer de mistænkte,« siger han til Washington Post.
De jødiske grupper frygter også, at palæstinensiske terrorister går efter amerikanere for at ramme turistindustrien, som er blandt Israels vigtigste og største industrier.
»Det at bombeangrebet fandt sted i Frank Sinatra Centeret lige ved Nancy Reagan Plads lader til at være mere end et tilfælde,« siger Hoenlein.

Knust turismen
En talsmand for udenrigsministeriet ville ikke tage stilling til kravet men dæmpede forventningerne.
»Vi har ingenting, der peger på, at det var meningen at specielt amerikanere skulle rammes ved angrebet,« siger talsmanden, Phillip Reeker.
Volden har nærmest knust amerikansk turisme i Israel i år med et fald i rejsende på 37 procent til dato.
Benjamin Blutstein og hans medstuderendes pludselige død er nærmest en garanti for, at den udvikling fortsætter.
Efter nyheden om bombningen rykkede reporterne ud til de knuste familier og lokalsamfund, og resultatet kunne læses i aviserne fredag, samme dag som Benjamin blev begravet i sin hjemby, Harrisburg i Pennsylvania: En ny og pludselig forstærket frygt for, at selv de mest positive elementer i striden, de unges egne initiativer for at nye generationer kan leve fredeligt sammen, nu er i fare for at forsvinde.
Historierne beretter også om en nyfunden galvaniseret patriotisme og antipati for den palæstinensiske sag.
Men trods de nære bånd mellem USA og Israel, er det stadig kun amerikanere, der portrætteres i medierne, mens de de israelske ofre ikke tildeles megen plads.
I portræt efter portræt beskrives »de fem’s modige beslutning« om at rejse til et af de stadigt færre fristeder, der endnu er åbne for både israelere og palæstinensere – de unge, der stadig tror på, at en fælles fremtid vokser ud at praktiske fælllesskaber som det, de studerende oplever på Hebrew University.
Og Benjamin Blutstein? Han var ortodoks jøde, der i sin fritid arbejdede som discjockey på en lokal bar. Musikken var hip hop og baren ejet af en araber.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her