Læsetid: 4 min.

Bekymrende

Champions League virker fortsat som et meget fjernt mål for Brøndby efter en international aften, hvor også Manchester United tabte på udebane
16. august 2002

Fodbold
Før det skandinaviske fodbold-topmøde i Trondheim sent onsdag mellem Rosenborg og Brøndby hævdede de norske mestres karismatiske træner Nils Arne Eggen frimodigt, at Rosenborg kan vinde Champions League.
»Vi kan slå alle, også Manchester United,« sagde ’Nils Arne’ med den nationale selvglæde, vi danskere synes er typisk norsk, når de går amok deroppe i fjeldene over ’langrenns-jenter’ og ’skøyte-gutta’.
Nu er der vist nok mere ironi og hula-baloo til glæde for pressen i Eggens udtalelser end i tv-og radiokommentatorernes sanseløse begejstring over »gull til Norrje«. Og i øvrigt kan det godt være, at det slet ikke bliver nødvendigt for ’Nordens stolthed’, der indledte efterårets europæiske odysse med 1-0 over Brøndby, at høvle Manchester United på vejen til den totale sejr i Champions League.
’De røde’ led i deres første kamp i den sidste kvalifikationsrunde til Champions
League et meget mere chokerende 1-0 nederlag end Brøndby. På Ferenc Puskas stadion i Budapest, hvortil mester- og provinsklubben Zalaegerszegi TE af hensyn til publikumskapaciteten havde flyttet kampen, vandt de ungarske mestre på et overtidsmål sat ind af den indskiftede Bela Koplarovics.

Historiens spøgelse
Om Sir Alex Ferguson havde det historiske vingesus i baghovedet, da han sagde, at det ville være en femstjernet fiasko ikke at vinde returkampen med et par pinde og kvalificere sig til Champions League, er uvist. Men det var altså på selvsamme bane, under navnet Nep stadion, at major Puskas og de ’magiske magyarer’ i 1954 lammetævede England 7-1. Året inden havde Ungarn ødelagt Englands rekord som ubesejret på Wembley med en 6-3 sejr.
Så er spøgelserne på plads inden returkampen på Old Trafford om 12 dage.
Forskellen på United og Brøndby er klasseskellet.
Enhver kunne forleden se, at Manchester er et bedre fodboldhold end Zalaegerszeg. Enhver kunne også se, at Rosenborg Ball Klub netop nu er et bedre fodboldhold end Brøndby IF i Michael Laudrups ufærdige regi.
At se på det nye Brøndby er som at komme den gale vej ind på en bilsamlefabrik: Først ser man det fine karosseri, der skal sættes på til sidst, så møder man en bil, der er hevet ned fra samlebåndet halvejs gennem produktionsprocessen. Der er hjul på ’dyret’, men for lidt luft i ringene, gearkassen er ikke færdigmonteret, akslerne er ikke smurt og da der er en skrue løs, er der ratslør, hvor der skulle være præcis styring. Egentlig er man ikke i tvivl om, at der kvalitet i materialerne, og at det nok skal komme til at køre. Bilen er bare ikke færdig og gennemprøvet. Og det er svært at se, hvordan det hele skulle blive samlet og færdigtudviklet på 12 dage!
Eftersom begge trænere beklagede sig over for ringe udnyttelse af chancerne – Brøndby med en tilføjelse om manglende held efter to hits på målrammen af den velspillende Mads Jørgensen og den mere svingende svensker Mattias Jonsson – kan vi gå til de markante forskelle:
*Rosenborgs 4-3-3 spil er bedre organiseret og stærkere tømret sammen end Brøndbys ny komponerede ’harmonika-3-4-3’.
*Der er færre huller i det norske forsvar end i det danske.

Nul Madsen
Når sandheden skal frem, spillede Brøndby sig ikke igennem til én reel målchance. De to træffere på den hvide målramme efter to dødbolde. Resten var tilfældigt show, fordi Brøndbys midtbane med de to tunge drenge Kim Daugaard og Ruben Bagger plus unge Thomas Kallenberg er for langsomme i løb og boldomgang. I angrebsopbygningen kunne de ikke matche Roar Strand, regissør Skammelsrud og Ørjan Berg. Så selvom nordmændene også tabte mange bolde, så blev kampen spillet helt på Rosenborgs betingelser og i deres tempo. Det havde for mange på Brøndbys hold for højt – og en mand som midtbaneliberoen Morten Wieghorst kom slet ikke til at spille den tiltænkte nøglerolle.
I front er topscorer Peter Madsen for tiden en ’Nul Madsen’. Til sammenligning havde Rosenborgs topscorer Harald Brattbakk også nogle herre-afbrændere, men af alle var det den tidligere FCK-angriber, der lavede kampens eneste mål til 1-0 efter godt 52 minutters spil.
I det lokale Trondheim-dagblad Adresseavisen noterede sportsredaktøren i går, at Brøndby som det første hold nogensinde kom helt uforberedt til Lerkendal, hvad der enten skyldes arrogance, dumhed eller »evnesløsthet« til at omsætte den viden, man havde om Rosenborg.
Da Michael Laudrup og Brøndby hverken er dumme eller evnesløse, så er der arrogancen over for norsk fodbold tilbage. Den er ilde anbragt i Rosenborgs tilfælde.
Holdet spillede med det overskud og den kontrol, som man forventer, når et hold som Brøndby er undertippet og satser på kontraspillet mod hold som Dortmund, Anderlecht, Lyon, Celtic, Porto eller PSV Eindhoven.
Vi er ikke vant til at se det norske mesterhold i funktion som overhunde. Det kommer vi til med Rosenborg. Før returkampen er det ildevarslende indtryk nemlig, at Rosenborg er en klasse bedre. Derfor må Laudrups hold tænke og »kjempeknokle« for bare at indhente 1-0 føring. Det er trods alt ikke Uniteds problem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her