Læsetid: 4 min.

Dødvande i Burma

Militærjuntaens løsladelse Aung San Suu Kyi har ikke haft nogen politisk betydning
7. august 2002

Tre måneder er gået siden Aung San Suu Kyi, 57, blev sat på fri fod efter 19 måneder i husarrest, men intet er sket. De store forhåbninger om politiske forandringer, som blev vakt til live af ved udsigten til dialog og militærjuntaens udtalelser om »fremskridt og gensidig tillid«, ebber langsomt ud.
Suu Kyi har fået den bevægelsesfrihed, som hun blev lovet, og rent fysisk er hun heller ikke blevet hindret i sine bestræbelser på at genopbygge og genoplive sit parti, Det Nationale Forbund for Demokrati (NLD).
Ifølge alle iagttagere er hun parat til samtaler om fortsat dialog om en eller anden form for samarbejde med regimet hen imod frie valg og demokrati som endemål.
Men trojkaen af generaler - Than Shwe, Maung Aye og Khin Nyint – synes ikke længere interesserede i at genoptage disse samtaler. I stedet har de valgt at købe tid ved hjælp af gamle prøvede opskrifter som militær konfrontation med Thailand og udnyttelse af den dybt indgroede overtro blandt burmeserne.
Et politisk dødvande har sænket sig dybt over Burma, selv om landets situation bliver mere og mere desperat. Vel har Japan udvist velvilje og skruet op for sin bistand igen, og lidt FN-midler til humanitære formål er også tilflydt Burma, men derudover har omverdenen reageret med kølighed på frigivelsen af Suu Kyi og juntaens erklærede interessere for reformer.
Skeptikerne fik ret. Udviklingen har vist, At Suu Kyis frigivelse ikke varslede noget politisk nybrud, men blot var et naivt og desperat forsøg fra juntaen på at blive de mange års status som international paria kvit, idet man samtidig håbede på, at den feterede fredsprisvinder nu ville have mistet sin folkelige politiske støtte.
Landets kroniske problemer – en gabende tom statskasse, en inflationsrate på 50-70 procent, økonomiske sanktioner fra udlandet, enorm arbejdsløshed og en eksplosiv aids-epidemi – ser fortsat ikke ud til at bekymre generalerne ret meget.
At de statsligt kontrollerede medier, som næsten udelukkende skriver om militæret for militæret, endnu ikke har bragt nogen meddelelse om Suu Kyis frigivelse endsige overhovedet nævnt hendes navn, viser, at intet har ændret sig i deres tankegang. Samme dag, som gitterporten til hendes villa på University Road 6 blev åbnet efter 19 måneder, bragte New Light of Myanmar i stedet en artikel om »vejledende principper«, som udmundede i en opfordring til at knuse alle »indre og ydre destruktive elementer«.

Boykottede bryllup
En episode, hvor omkring 70 indbudte militære gæster, boykottede en bryllupsfest i overklassen, viser, at juntaen fortsætter sine anstrengelser for at isolere Suu Kyi. Brudgommens far, en kendt forretningsmand, som mistænkes for at have NLD-sympatier og stå Suu Kyi nær, mistede desuden allerede indgåede kontrakter med hæren og fratoges endog retten til at eje en mobiltelefon.
Ordkrigen med Thailand, som har varet ved igennem fire måneder og ført til militær mobilisering på begge sider af grænsen, der blev lukket i sidste måned, ses af vesterlandske diplomater som endnu et forsøg fra juntaens side for at samle nationen bag sig i en patriotisk rus.
Med de to landes dybt rodfæstede gensidige fordomme, had og rivalitet, krævedes der blot et par avisartikler, som hånede de thailandske konger, som levede for 100-240 år siden, og mindede om deres fornedrelse, da deres hovedstad Ayutthaya blev plyndret og lagt i aske af burmesiske erobrere i 1767.
Monarkiet er som altid en hellig ko for Thailand, og hverken Bangkok eller Rangoon er indstillet på den mindste forsonlighed. Med flere end 100.000 burmesiske flygtninge på den thailandske side kan Thailands ministerpræsident, Thaksin, let fristes til at øge sin støtte til de etniske grupper, som stræber efter autonomi.
Suu Kyis tavshed i spørgsmålet har fået juntaen til åbent at angribe oppositionen. »De, som råber på demokrati og menneskerettigheder, demonstrerer, hvor upatriotiske de er,« skrev juntastyrets megafon, Kyemon (Spejlet) for nylig.

Hvide elefanter
Mere bizar er juntaens andet trumfkort – to hvide elefanter, som blev opdaget i junglen, den første i efteråret og den anden i maj i år. Et citat fra New Light on Myanmar anslår det historiske perspektiv: »Historien viser, at hvide elefanter kun dukker op i tider, hvor kongerne og regenter hersker i fuld overensstemmelse med de 10 kongelige dyder«.
Hvide elefanter er til alle tider blevet tilbedt i Sydøstasien. En hvid elefant regnes for en af de syv relikvier, som giver status og legitimitet til en konge. Thailand har netop nu 11 sådanne elefanter, alle kong Bhumipols ejendom. Laos, der engang var kendt som »landet med en million elefanter« havde længe én, som dog gik bort for nylig. Og nu sidder generalerne i Rangoon altså inde med to og kan ved hjælp af den udbredte overtro i landet gøre krav på at forberede en ny gylden æra for Burma... den største af elefanterne kaldes til og med »den gloriøse elefantkonge«.
Men juntaens hvide elefanter er kontroversielle. I Thailand findes et specielt ekspertråd, som ser til, at alle kriterier – hud, hår, øjne, hoved, krop skal alle være hvide – er opfyldt. En godkendelse tager normalt måneder, men juntaen i Burma klarede det hele på en uge uden eksperter.
På kort sigt bliver der ingen forandringer. Than Shwe, juntaens stærk mand, svingede øksen, da Ne Win-klanen, som modsatte sig enhver tilnærmelse til Suu Kyi, blev likvideret og betragtes som forholdsvis fleksibel. Men som sine generalkolleger er han udelukkende loyal over for hæren og overbevist om, at militærstyret er uomgængeligt for den politiske stabilitet.
Suu Kyi har omhyggeligt undladt at provokere militæret og arbejder i stedet konstruktivt og langsigtet på at genopbygge NLD som et troværdigt alternativ ved at udarbejde en socio-økonomisk handlingsplan for at bringe Burma på fode. I sine fortsat sjældne offentlige udtalelser øger hun kun langsomt presset på juntaen med vage opfordringer om at gå videre til »næste skridt«. Den store opbakning bag hende viser klart, at hun har beholdt sin popularitet.

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her