Læsetid: 5 min.

’Det er fedt at skyde’

Nettet er, med spillet som katalysator, ved at udvikle sig fra at være et supple-ment til den øvrige sociale omgang til at være selve udgangspunktet for sociale netværk og kontakter. Tredje interview med et ’klan’-medlem
1. august 2002

Spilkultur
Counter-Strike er det mest populære online-spil i verden. Måske det mest populære spil i det hele taget, når man sammenholder den entusiasme, som de millionvis af spillere lægger for dagen med den tid, som de bruger på det. For mange bliver det lige så tidkrævende som et job eller et halvdagsjob.
Spillet er startet ved, at skaberne af et traditionelt skydespil, Half-life, lagde koderne for spillets design ud på nettet, hvorved de blev tilgængelige for alle. Adgangen til spillet blevet demokratiseret, og grænserne for hvor meget man kan spille, sættes herefter kun af telefonregningen. Teleselskaberne har klart set mulighederne i at gøre spillet nemt tilgængeligt ved at stille gratis servere til rådighed for spillerne, således som f.eks. TDC gør det med Boomtown-serverne. Anvendelsen af Counter-Strike flytter grænserne for, hvordan og i hvilket omfang folk bruger nettet.
Nettet er, med spillet som katalysator, ved at udvikle sig fra at være et supplement til den øvrige sociale omgang til at være selve udgangspunktet for sociale netværk og kontakter. På Counter-Strike chatten blander privat snak sig med faglige diskussioner omkring spillet, og spillerne organiserer sig i arbejdslignende grupper hinsides enhver institutionel kontrol eller indflydelse.

Boomslang fra klanen
Til belysning af denne udvikling har jeg talt med Boomslang, medlem af klanen (****) (Four Stars). Boomslang bruger op til 30 timer om ugen på Counter-Strike og har derfor integreret en stor del af sit sociale liv i og omkring spillet.
»Jeg hedder Boomslang. Jeg er 27 år og læser til folkeskolelærer på første år. Jeg bor i Vanløse i en toværelses lejlighed sammen med min kæreste, som læser til sygeplejerske. Før jeg begyndte at læse til lærer, læste jeg datalogi på Københavns Universitet, men det synes jeg var lidt svært. Interessen manglede måske. Jeg er i øvrigt uddannet salgsassistent i en bilforretning, hvor jeg prøvede at sælge biler og reservedele. I øvrigt har jeg været på højskole, en ungdomshøjskole, og så har jeg arbejdet med autister i et år, og det gør jeg egentlig stadig, for at supplere min SU.«
»Jeg har spillet computer siden Red Alert (et strategispil fra midt i 90’erne, red.) og før det Nintendo, Amiga og Commodore 128. Jeg har været med hele vejen.«
– Hvor meget tid bruger du på at spille Counter-Strike?
»Jeg vidste, at det spørgsmål ville komme! Og jeg har faktisk tænkt over det. Jeg tror, jeg bruger, alene på at spille spillet, op til 30 timer ugentligt. Dertil kommer det løse med chat og alt det.«
– Det er næsten et fuldtidsarbejde, når man regner det løse med?
»Ja, det er meget.«
– Hvad siger din kæreste til det?
»En gang imellem synes hun, det er lidt meget, men jeg synes også, at jeg er god til at skubbe computeren væk og være sammen med hende – for hun betyder trods alt mere for mig end computeren.«
– Har du så prioriteret nogle andre ting fra? Fritidsinteresser?
»Ja, det kan man godt sige. Jeg har engang spillet meget badminton og fodbold, og det dyrker jeg slet ikke mere.«

Skægt tidsfordriv
– Hvad ville du have lavet, hvis du ikke havde spillet computer?
»Ja, så kunne man have været sammen med sine venner noget mere, men jeg har jo mange af mine venner over Counter-Strike. Og vi linker tit op – altså slår computerne sammen – og får på den måde også noget socialt ud af det. Jeg ved ikke rigtig … Jeg synes ikke, at jeg er gået glip af noget. Jeg ved godt, at computerspil regnes for tidsfordriv, men jeg synes, at det er noget skægt tidsfordriv! Og hvis man er heldig, så kan man en dag komme til at tjene penge på det.«
– Har du ambitioner om det?
»Nej. I hvert fald ikke inden for Counter-Strike. Så skulle det være Warcraft 3. Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke, jeg har talentet, og jeg tror også, at jeg er ved at være for gammel.«
– Hvad er det, der er fedt ved at spille computer?
»Det er fedt at skyde. Det er fascinerende at tænke på, at man kan sidde foran en computer, samtidig med at der er femten andre, der styrer hver sin mand på den samme bane, og så være den bedste til at skyde. Der er noget konkurrence over det og … det synes jeg er fedt. Jamen, det er svært at forklare. Hvorfor er det fedt at spille badminton?«
– Der rører man sig.
»Jamen, her er der også noget med reaktioner, og det gælder om at blive bedre. Man vil gerne blive bedre, og hvis man vil blive bedre, må man ofre tiden på det.«
– Hvorfor vil man det?
»For at blive blandt eliten, for at komme op.«
– Er der status i at være medlem af de gode klaner?
»Ja, det er der.«

Kom ind og leg
– Er det noget, man snakker om på mIRC? (et chatprogram/forum, red.)
»Vi har to forskellige mIRC-kanaler tilknyttet vores klan. En offentligt tilgængelig og en privat, hvor kun vi fra klanen har adgang. Og der taler vi om, hvem der har sagt hvad, og hvem der er blevet taget for snyd osv. På den offentlige del er det sådan noget med, om vi ikke kan spille træningskamp, eller om vi kommer ind på en server og ’leger’ lidt.«
– Er der også nogen, der bruger jeres offentlige kanal uden at snakke med jer?
»Ja, det er der. Jeg tror, der er en 50-70 stykker inde hver aften.«
– Er der status i, hvor mange der bruger ens kanal?
»Ja, det er der. For så ved man, at man har fået en klan op at stå, som folk regner for noget. For hvis de ikke syntes, at det var en god klan, så ville de ikke joine vores kanal.«
– Det begynder at ligne en arbejdsplads med hierarki og internt statussystem? Er det en slags parallelverden?
»Ja, men med arbejde er der noget forpligtigende i det. Her forpligtiger man sig ikke til noget. Man kan jo i teorien bare lade være med at dukke op, når man skal spille.«

*Dette er den tredje artikel i en serie interviews med medlemmerne af en Counter-Strike ’klan’. Serien fortsætter

*Læs mere på: tema.information.dk/computerspil

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her