Læsetid: 4 min.

Film i tv

9. august 2002

(2. sektion)

*John Cleese, altid et gensyn værd, har selv skrevet denne meget veloplagte, amerikansk producerede, men engelsk orienterede krimikomedie, der blev en stor succes overalt. Og han har placeret sig selv i en skræddersyet rolle som en hæmmet og meget britisk sagfører, der får sin pæne, halvkedelige tilværelse væltet omkuld af den provokerende Wanda – spillet med herlig fræk charme af Jamie Lee Curtis (klart hendes bedste præstation). Wanda tilhører en tyvebande, hvis medlemmer – efter et veludført juvelkup – snyder hinanden efter bedste evne. Og Cleese vikles uhjælpeligt ind i intrigerne, fordi han er den eneste, der ved hvor de stjålne juveler befinder sig. Filmen får gang på gang noget skægt ud af sit amerikansk-engelske kultursammenstød, og Monty Python-medlemmet Michael Palin og ingen ringere end Kevin Kline er i topform som bandemedlemmer. Den engelske veteran Charles Chrichton har instrueret uden at glemme sit lette touch fra 1950’ernes Ealing-komedier.
A Fish Called Wanda/ Fisken de kaldte Wanda. TV3+, lørdag kl. 23.15-01.35

*Thomas Vinterbergs Festen blev den store filmfest i 1998.
Den blev set af omkring 400.000 danskere, der ofte klappede efter forevisningerne. Og også internationalt bragede filmen igennem hos både publikum og kritik og hjembragte sin unge instruktør Cannes-festivalens special-jurypris. Side om side med Lars von Triers Idioterne var Festen den første frugt af dogme-reglerne om teknisk forenkling af filmoptagelserne. En fødselsdagsfest udnyttes med svimlende virtuositet til at fortælle sandheden om en families rådenskab og fortrængninger.
Henning Moritsen har sin bedste filmrolle som det rige familieoverhoved Helge Klingenfelt, der holder sin 60-års fødselsdag på sin smukke herregård. Hans tre voksne og utilpassede børn plus en skare af indbudt borgerskab samles for at fejre den statelige og charmerende mand. Men grufulde skeletter begynder at rasle i skabet, da Helges ældste søn Christian – spillet af Ulrich Thomsen – holder en meget mærkværdig fødselsdagstale. – Festen gennemfører sit familiedrama med med bid, vid og blodig alvor. Anthony Dod Mantles ekstremt bevægelige, tvangfrie video-kamera indfanger personernes reaktioner med hudnær intensitet. Som en udenlandsk kritiker har skrevet: »Det virker som om Thomas Vinterberg er ved at opfinde filmkunsten på ny!« Skuespillerne får takket være dogme-reglerne albuerum til en spontan, frigjort udfoldelse, der normalt ikke lader sig praktisere under mere traditionelle produktionsformer. Og Ulrich Thomsens præstation som Christian blev et visitkort til en international karriere. Som familiens højtråbende grimme ælling ses Thomas Bo Larsen, og Paprika Steen fuldender søskende-trioen. Desuden medvirker Birthe Neumann som moderen, Trine Dyrholm, Klaus Bondam, Bjarne Henriksen og Helle Dolleris. Thomas Vinterberg har selv skrevet manuskriptet i samarbejde med Mogens Rukow (der i øvrigt var hans lærer på Filmskolen), og Valdis Oskarsdottir har haft den betydningsfulde baggrundsrolle som klipper.
Festen. DR 2, mandag kl. 21.20-23.00

*Lars von Triers genistreg med dogme var ikke mindst, at han – dels selv, dels med hjælp fra dogme-brødrene Vinterberg og Kragh-Jacobsen – straks fik omsat grå teori til blomstrende praksis. Trier og Vinterberg var hjernerne bag dogme-principperne, der bliver ved med at inspirere rundtom i verden og stadig afføder nye danske film – nye dogme-film af Susanne Bier og Natasha Arthy er på vej. Man skal ikke forvente certifikat, for Trier har lagt det blå stempel på hylden i erkendelse af opgavens uoverskuelighed samt egne og andres svigt i forhold til de ti dogmebud. Mesters egen dogme-film, Idioterne, er karakteristisk ekstrem, en forreven, men alligevel mærkeligt kernefuld og bevægende historie om en slags frivole idealister, der spiller idioter, ’spassere’, for at få hæmningerne smidt væk og instinkterne frem i lyset. Hovedpersonen er Karen, en af Triers lidende, naive heltinder, der slutter sig til gruppen af praktiserende, men langt fra udlærte idioter. Gruppemedlemmerne magter ikke at fastholde rollespillet, når det får reelle konsekvenser. Kun Karen gør for alvor ord til handling og trodser sin småborgerlige familie. Bodil Jørgensen fik en Bodil for sit dybt grebne spil som Karen, men filmen er også mesterligt spillet af Anne Louise Hassing, Jens Albinus, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen og Louise Mieritz.
Idioterne. DR2, tirsdag. kl. 20.40-22.30

*Søren Kragh-Jacobsens Mifunes sidste sang, dogme-film nummer tre fra 1999, er blevet kaldt en kærlighedshistorie, men handler først og fremmest om at tage vare på sine nærmeste – i dette tilfælde de to hovedpersoners brødre. Filmen er charmeren blandt de tidlige dogme-film, en bitter-sød dramatisk komedie om nogle meget forskellige menneskers altomvæltende møde på en forfalden lollandsk gård. Da den nygifte Kresten i anledning af sin fars død genser sit fattige barndomshjem langt ude på landet, kommer der uorden i hans strømlinede fremtidsplaner. For det første skal han tage sig af sin elskelige retarderede bror, Rud, der nu er blevet alene. Og for det andet møder han en køn ung pige, som vil være husholderske på gården, men har et helt andet erhverv, nemlig call-girlen Liv. Land konfronteres med by, kynisme med naivitet, og liflig musik opstår i Søren Kragh-Jacobsens komedie, der med finhed og psykologisk indlevelse tegner modsætningernes livgivende møde. Filmen rummer gennembrudspræstationer af tre spillere, der dengang var relativt uprøvede på biograflærredet: Iben Hjejle (Liv), Anders W. Berthelsen (Kresten) og Jesper Asholt (den retarderede bror).
Mifunes sidste sang. DR2, onsdag kl. 19.55-21.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her