Læsetid: 3 min.

Fjernundervisning i fred

Fra sit hjem i Holland holder The Beatles’ gamle guru, Maharishi Mahesh, hver uge interaktiv pressekonference på tv
3. august 2002

Meditation
På fjernsynet toner Maharishi Mahesh Yogi frem klokken lidt i halv seks. Kameraet er fastlåst, man ser ham fra brystet og op, der er blomster i baggrunden, og han sidder i en gul sofa et sted i Holland. Maharishis lange, snehvide skæg går i et med det lige så hvide tøj, og han ser meget, meget gammel ud. Med lys, knirkende stemme begynder han at tale om den globale fred, han er i stand til at skabe.
Hvis bare han får chancen.
Varmen har lagt sig som en uafrystelig dyne over København denne onsdag, hvor Informations udsendte er taget en tur til Vesterbro for at se fjernsyn. I et rum oppe under loftet i et baggårdshus sidder jeg sammen med meditationsunderviser Ole Osiier Markmann og spiser gulerodskage og drikker limonade, mens vi følger Maharishis ugentlige pressekonference. Den går Ole Markmann sjældent glip af, fortæller han.
Til os og andre med en Hotbird 3 satellitforbindelse lyder det fra fjernsynsapparatet: »Forøg dit hjertes styrke.«

Uforstående guru
Maharishi fik for alvor sat sit navn på verdenskortet, da The Beatles i 1967 deltog i et af hans sommerkurser i transcendental meditation, og siden har guruen ihærdigt forsøgt at overbevise diverse politikere og statsmænd om, at han formedelst en milliard dollars i etableringsudgifter kan skabe fred i verden. Det har imidlertid været småt med velviljen, så det er en lidt skuffet – eller uforstående – guru, vi sidder og hører på.
Verdensfreden kan kort sagt sikres derved, at meditationsudøvere i grupper kan påvirke samfundet. Afstresse folk, simpelthen, og sørge for en positiv effekt på aktiekurserne, sygdomme, strejkedage og flyulykker – alt vil blive bedre.
»For vi er alle sammen forankrede i den samme, ubegrænsede bevidsthed,« siger Ole Markmann og understreger, at effekterne er videnskabeligt dokumenterede.
Jeg spørger ham, om det ikke næsten altid skyldes tekniske fejl, når et fly styrter ned, og Ole Markmann må anstrenge sig for ikke at grine lidt. Han ved tilfældigvis en del om, hvor stresset miljøet kan være i kontroltårne rundt omkring. Jeg skulle bare vide. Og der er jo også en årsag til de tekniske fejl, nogle har ikke gjort deres arbejde godt nok. Nogle har været stressede – på et eller andet plan.
»Stress skal ses i et bredere perspektiv, det er det fænomen, som forårsager, at en handling ikke frembringer det resultat, man havde til hensigt,« siger Markmann.
På fjernsynet fortsætter Maharishi sin tale med tydelig indisk accent. Ole Markmann vurderer ham til at være i 80’erne, Maharishi selv husker det ikke. Han kigger aldrig tilbage, sagde han i et nyligt interview på CNN.
Nogle gange slår han tilsyneladende i bordet for at understrege pointerne, der lyder i hvert fald et dok! med jævne mellemrum, når guruen efterlyser »en opblomstring af individets kosmiske potentiale«, eller når han om George Bush siger »Dååårlige handlinger begået af denne mand«. Sådan bliver det ved et stykke tid.
Pludselig bliver han helt stille. Ikke en lyd, ikke en bevægelse, Maharishi stirrer bare ind i kameraet, og man tænker; nu er han død. Han er helt ubevægelig. Men lige som man for alvor bliver bekymret, læner han sig frem med et ryk og knirker videre med alle de sætninger, som indledes med »Min besked til jer er ...«.

Husk roserne
Endelig er det blevet tid til, at Maharishi vil besvare spørgsmål fra pressen. Ole Markmann har hooket sin bærbare op, og jeg har sendt et par spørgsmål. Maharishi vil skabe en »perfekt verden« – er han selv ufejlbarlig? Og hvordan er det med reinkarnation, han har forklaret, at mordere kommer i helvede. Men også, at ofrene i World Trade Center muligvis havde begået mord i et tidligere liv.
»Nåh – det er fordi, man vender tilbage for at rydde op efter sig,« siger Ole Markmann.
»Det kan jeg godt forklare bagefter.«
Maharishi vælger først at besvare et spørgsmål fra Aberdeen, dog efter indledningsvis at have irettesat verdenspressen. Den er simpelthen for negativ, og det gælder »både den kommunistiske og den kapitalistiske presse«.
»Det er et ret vigtigt tema,« siger Ole Markmann. »Hvis man bruger al sin tid på at udrydde ukrudt, får roserne ikke en chance.«
Næste spørgsmål handler om Israel og Palæstina, og desværre når Maharishi aldrig til mine.
Efter seancen modtager Ole Markmann en mail fra ‘sekretariatet’, hvor man beklager, at Maharishi ikke fik svaret. Han vil forsøge at gøre det næste onsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her