Læsetid: 3 min.

Gå inden døre, børn

Af sikkerhedsgrunde må børn i københavnske institutioner ikke tage på tur under efterårets EU-møder, anbefaler kommunen, der i øvrigt ikke ønsker at piske en stemning op
31. august 2002

Københavns Kommune forbereder sig på kaos i Indre By, Nørrebro og Christianshavn, når efterårets EU-topmøder finder sted. Familieforvaltningen har derfor pr. brev anbefalet personalet på de lokale institutioner, at man »undlader at tage på tur væk fra institutionen« eller dagplejehjemmet på nogle særlige »risikodage«. Københavns Politi har udpeget i alt 19 sådanne dage fra september til december.
For ganske mange børn vil det betyde, at de må opholde sig indendøre, fordi deres institution eller dagplejehjem ikke råder over ordentlig udendørs legemuligheder. I stedet for turen til legepladsen i Østre Anlæg eller på Christianshavns Vold må de altså blive hjemme på institutionen.
»Vi ønsker netop ikke at piske en stemning op,« siger borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF), der hverken har set brevet eller er blevet informeret om kommunens anbefaling.
– Og det gør kommunens anbefalinger ikke?
»Man kan altid diskutere formuleringerne i et brev. Men jeg har fået oplyst, at det ikke indeholder nogen instruks, men kun en anbefaling. Og man kan modsat sige, at hvis der skulle opstå situationer, så kunne vi blive kritiseret for ikke at have forberedt os,« siger familieborgmesteren.
»Erfaringen fra tidligere topmøder viser, at der kan opstå uroligheder i forlængelse af møderne,« skriver Familieforvaltningens vicedirektør, Carsten Stæhr Nielsen, i brevet, der er stilet til samtlige kommunens institutioner og dagplejere.
Forvaltningen forudser, at »eventuelle« uroligheder »primært vil finde sted i Indre By, på Christianshavn, på Nørrebro eller omkring Bella Centret«. Og for at være forberedt har forvaltningen etableret »et mindre EU-beredskab« med 45 kontaktpersoner, der er blevet forsynet med en mobiltelefon.
Hensigten er, at kommunen hele tiden kan holde kontakt, hvis der sker noget, fortæller Carsten Stæhr Nielsen. Og omvendt kan kontaktpersonerne holde kommunen informeret, hvis de observerer noget i deres lokalområde.
– Hvad kunne det være?
»Ja, det kunne jo være, hvis de observerer en demonstration, der var så tæt og voldsom, at børnene ikke kunne hentes,« siger Carsten Stæhr Nielsen og tilføjer:
»Men de får altså ikke en opgave med at rende rundt og spionere, overhovedet ikke. Men de ved altså, hvem de skal ringe til, hvis der opstår særlige problemer. Vi regner egentlig ikke med, at institutionsniveauet bliver berørt.«

Ingen hamstring
Kontorchef Jørgen Hanghøj fra Familieforvaltningen ønsker også at afdramatisere kommunens anbefalinger:
»Vi siger bare, at det her er noget, som personalet skal tage med ind i deres overvejelser.«
– Skal børnene så holdes indendøre eller ej?
»Nej, nej, altså, man skal f.eks. lade være med at tage på tur til Rådhuspladsen, hvis der er en stor demonstration der. Det er kort sagt bare et forsøg på at sige til institutionerne, at de skal tænke sig om. Men de behøver da ikke at fylde fryseren op og indstille sig på en belejring,« siger Jørgen Hanghøj.
Næstformand Allan Baumann fra pædagogernes fagforening BUPL-København har ikke tidligere hørt om brevet. Han advarer kommunen mod at optrappe situationen:
»Enten ved kommunen noget, som de ikke fortæller os, eller også virker kommunens anbefalinger som skudt over målet,« siger Allan Baumann.
Carsten Stæhr Nielsen afviser, at Familieforvaltningen har nogen særlig viden.
»Jeg er ude af stand til at svare på konkrete spørgsmål, før situationerne opstår. Det her er bare en sikkerhed, og det er vigtigt for os, at hverken vi eller aviserne pisker en stemning op.«
– Og det gør jeres brev ikke?
»Nej, tværtimod, vi har beroliget folk. Det skal tages helt stille og roligt. Vores brev er det modsatte af oppiskning,« siger Carsten Stæhr Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her