Læsetid: 3 min.

Havluften tærer, valutaen nærer

Nordjyllands turisme i tilbageblik og EU-perspektiv
9. august 2002

(2. sektion)

Luftsyn
Hvad er vigtigst for turismen – turisterne eller de fastboende?
Underligt spørgsmål, men relevant i den forstand, at turisterne år efter år jo faktisk kommer efter et eller andet, de ikke har derhjemme. Rækker havluften så i Nordjylland? Eller vil tyskere og københavnere også møde de fastboende og deres vaner og deres helårsliv?
Om sommeren er klitterne og Vesterhavet på gode dage tilstrækkelige for flertallet af de udefra kommende. Men på kolde dage og i regnvejr bliver slagteren i Pandrup eller kalkmalerierne i Saltum nok lige så interessante som Nordsøcentret i Hirtshals. For så rækker fornøjelserne i de rene feriebyer ved Blokhus eller Tranum ikke langt. Men Fårup Sommerland med de daglange forlystelser, eller butikkerne i Løkken, der til gengæld ikke udgør noget muntert miljø om vinteren, hvor det meste er lukket og slukket.

Ønskesedler
Men hvad med de fastboende? Hvilken udddannelsesprofil har de? Taler de med turisterne? Vil de selv have flere museer og actioncentre? Nej, hellere flere friluftskoncerter og strandaktiviteter, fremgår det af en byge spørgeskemaer, bearbejdet lokalt af Nordjylands Amt, men halvvejs betalt af EU under projektet Seaside Tourism in the North Sea region – det vil sige nordsøkysterne i Yorkshire, Lincolnshire, Nordjylland, Halland og Holland.
Baggrunden for undersøgelsen er 1990’ernes turistmæssige stagnation i områderne, efter at »det for alvor blev økonomisk og transportmæssigt overkommeligt at rejse ud til fjerne destinationer overalt på kloden« – som skrevet står i en af delrapporterne.
Aalborg Stifstidende kommenterede allerede i 1933 det nye etablissement, Bellevue, ved Blokhus. Med dansant og konditori, enkel hygge og »Betjening ved Fiskerpiger med brunt Ansigt og Øjne saa blaa som Havet«.

Strandhistorie
Den historiske baggrund for turismen på de enkelte lokaliteter er en vigtig del af undersøgelsen, som baggrundsmateriale for selvforståelse og handlingsprogrammer.
Det hele startede med trangen til havluft. Ikke så meget med lyst til at bade, men med behovet for luft og lys, da det blev moderne omkring 1900.
Og lys har nordjyderne. Luften dirrer nærmest en høj sommerdag, med reflekser fra vandene i øst og vest helt ind over marker og brune mosedrag.
»Når det var vejr til det, cyklede vi til stranden« – skrev en gammel Pandrupdreng for et par år siden om sin barndom i 1920’erne.
»Her var der noget at se på, først og fremmest de mærkelige badegæster. Og der var mange slags biler, og der var sære køretøjer, som man kaldte strandløbere – en mellemting mellem en bil og en sejlbåd. Et langstrakt stel var monteret på bilhjul og forsynet med et sejl. I blæsevejr kunne køretøjerne løbe meget hurtigt ned ad stranden, men de var ikke særlig manøvredygtige.«

Lokalanalyser
En fin sidegevinst eller spinoff-effekt af de danske EU-rapporter er en publikumsvenlig bog (Tilbage til turismens rødder, Nordjyllands Amt), som kommer til salg ude i områderne med gamle fotos og kort over vandreture gennem kulturlandskaberne og de spor, de sidste hundrede års sommerturisme har afsat i de enkelte områder.
Man får lyst til straks at komme af sted og gå turene, se hvordan det går med fabriksruinerne i tørveområdet Moseby eller med den gule kalkfarve i Skagen.
For man genoplever allerede med de mere analytiske dele af det samlede rapportmateriale stedernes karakteristika, de turistmæssige mangler og styrker – store landskabstræk, splendid isolation, fest og farver, muligheder for badning og sport, eller indblik i det faktiske Vesterhavnsliv mellem fangster og fiskeauktioner.
Den slags overvejelser over fordele og bagdele hedder på EU-sprog en SWOT-analyse – for Strengths, Weaknesses, Opportunities og Threats. Og man har lov at håbe, at det trods navnet er et bæredygtigt lokalpolitisk fremtidsværktøj som Nordjyllands Amt, gennem flere års interntionale samarbejde, her er kommet i besiddelse af.
For turisternes profil står der ikke mange ord om i disse første forsøg på at sammenholde forskellige af Nordsøens turistområder i EU-regi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her