Læsetid: 5 min.

Højt at flyve, dybt at falde

Syv uger før det tyske valg må klassiske emner som økonomi og ledighed vige til fordel for kontante afsløringer af politikeres griskhed. Det handler om småpenge, men skandalen ruller
6. august 2002

Rezzo Schlauch trængte helt sikkert til den påskeferie. I månedsvis havde hans parti, De Grønne, været under pres på grund af krigen i Afghanistan. Vælgerne var bestyrtede over, at fredspartiet lagde navn til beslutningen om at sende tyske soldater i krig, og meningsmålingerne forudså partiets undergang ved valget i september.
Gruppeformand Schlauch og konen tog altså 14 dage til Thailand for at lade op. Rejsen på første klasse kostede 7.000 euro (53.000 kr.), men det belastede ikke Rezzo Schlauchs kassekredit, for han havde jo en konto med bonuspoint, som han optjener hos Lufthansa under arbejdet som medlem af Forbundsdagen.
Ganske vist må tyske politikere ikke bruge disse bonuspoint privat – det har de højtideligt lovet, men Rezzo Schlauch var uopmærksom eller måske bare ligeglad, da han kom til at bruge ’sine’ bonuspoint; mange af hans kolleger gjorde jo det samme.
Først da partifællen Cem Özdemir for et par uger siden blev taget i denne forseelse, huskede Schlauch, at der vist var noget med de Thailand-billetter. Han ringede skyndsomst til Lufthansa for at betale, men det kunne ikke lade sig gøre og i stedet satte han pengene ind på en særlig konto, som forbundsdagens formand, Wolfgang Thierse (SPD), har oprettet til forfløjne parlamentarikere, der vil gøre deres forseelse god igen.

Syv uger før det tyske valg har klassiske emner som økonomi og beskæftigelse forladt overskrifterne til fordel for en stribe skandaler om de folkevalgtes griskhed.
For tre uger siden måtte den socialdemokratiske forsvarsminister Rudolf Scharping forlade regeringen, fordi han havde modtaget større pengebeløb af en lobbyist med kontakter til våbenindustrien.
Senere kom det frem, at ovennævnte Cem Özdemir havde lånt penge af samme lobbyist samt rundhåndet delt ud af Lufthansa-bonuspoint til sine forældre og sin samleverske. Og også reformkommunisten Gregor Gysi (PDS), der siden årsskiftet har været finansborgmester i Berlin, brugte bonuspoint, da han inviterede kone og datter på en ferie på Cuba.
»Det er en fejl, jeg ikke kan tilgive mig selv,« sagde Gysi i sidste uge. Misbruget var ganske vist sket, mens han endnu var medlem af Forbundsdagen, men Gregor Gysi viste ingen nåde og forlod sin post på rådhuset. Så hård en straf vil De Grønnes gruppeformand Rezzo Schlauch ikke give sig selv. Han erkender, at han har begået en fejl, men ser ingen grund til at træde tilbage.
»De Grønne er ikke bedre mennesker,« erkender han.

Afsløringerne af politikernes misbrug af bonuspoint har allerede fået dramatiske konsekvenser i den tyske valgkamp:
*Med Gregor Gysis farvel til politik har PDS mistet sin bedste mand. Ingen kan som han skaffe ørenlyd for partiets synspunkter i det vestlige Tyskland, og ingen anden fra partiledelsen kan personificere den sårede østtyske vælger, som han.
Samtidig er afsløringen af Gysi et nådesløst dementi af, at PDS-politikere har en højere moral end de øvrige (vesttyske). I den seneste meningsmåling fra Emnid-instituttet, offentliggjort i går på nyhedskanalen N-tv, røg PDS for første gang i årevis under spærregrænsen på fem procent.
*Også De Grønne er hårdt ramt på moralen. Siden grundlæggelsen for 22 år siden har De Grønne præsenteret sig som det anderledes, det ærlige parti. Når gruppeformand Rezzo Schlauch nu må konstatere, at grønne politikere alligevel ikke er bedre end andre, er det en næsten selvudslettende konklusion.
I forvejen har grønne vælgere et yderst anstrengt forhold til den miljøskadelige lufttrafik, og derfor burde den livsglade gruppeformand end ikke tænke på at flyve til Thailand.

Men afsløringerne rejser også et væld af spørgsmål, for eksempel:
*Hvordan lykkedes det boulevardavisen Bild at få fat i oplysningerne om politikernes misbrug af bonuspoint?
Formentlig har avisen en informant hos Lufthansa, der har hentet oplysningerne ud af selskabets computer. Eller også er informanten gået til interesseorganisationen Forbundet af Skatteydere, som har givet oplysningerne videre til avisen for at få den størst mulige effekt.
For at finde frem til lækken, der er en yderst pinlig sag for Lufthansa, har selskabet bedt om en politimæssig efterforskning – og socialdemokraternes organisatoriske leder Franz Müntefering har meldt Bild til politiet for udbredelse af private, personfølsomme oplysninger. Samtidig overvejer han, om ikke man burde indskrænke mediernes muligheder for sådanne artikler i fremtiden, hvilket har kaldt den samlede presse på barrikaderne.
*Man kunne også spørge, om misbruget er så svær en synd, at den kun kan sones med et farvel i unåde, som Gregor Gysi?
Reglen om ikke at bruge bonuspoint til private formål bygger på en frivillig aftale mellem Forbundsdagens medlemmer – i det private erhvervsliv har mange ansatte arbejdsgiverens velsignelse til at udnytte optjente point. Og hvad betyder flybilletter til nogle få tusinde euro sammenlignet med de millioner af euro, konservative toppolitikere næsten uden konsekvenser har skubbet frem og tilbage mellem konti Schweiz og Tyskland?
»For de penge kan man arrangere mange gratis flyveture,« bemærker udenrigsminister Joschka Fischer (De Grønne), der mener, at debatten er helt ude af proportion.
*Hvorfor har afsløringerne kun ramt De Grønne og PDS? Er der ikke syndere i andre partier? Eller er afsløringerne måske styrede?
Mistanken om de styrede afsløringer er nærliggende, for Forbundet af Skatteydere står det liberale parti FDP nær, og for nylig skiftede en ansat fra forbundet til et nyt job hos FDP: Axel Müller besad – fortæller forbundet – en liste over politikere, der har misbrugt bonuspoint. Et emne forbundet siden sidste sommer forgæves har forsøgt at gøre Forbundsdagens formand, Wolfgang Thierse, opmærksom på.

At Axel Müller har fået nyt job hos FDP i delstaten Nordrhein-Westfalen bestyrker mistanken om de styrede afsløringer, for partiets lokalformand er den navnkundige Jürgen Möllemann, der er en yderst flittig aktør på den politiske scene; i foråret vakte han bestyrtelse med antisemitiske ytringer, nu forsøger han muligvis at revolutionere det politiske landskab ved hjælp af målrettede skandaler.
Ifølge avisen Die Welt regner han med, at Tyskland efter valget vil vende tilbage til det tre-parti-system, man kendte før De Grønne og PDS kom til. Hvis det virkelig lykkes Möllemann at skabe så stor skuffelse over de to moralske partier, at vælgerne vender dem ryggen, vil FDP ikke alene have revolutioneret det politiske liv i Tyskland, men også cementeret en borgerlig valgsejr den 22. september.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu