Læsetid: 3 min.

Iraks atomdrøm lever

Eksperter advarer USA mod at vente for længe med at angribe Saddam
2. august 2002

Det er kun et spørgsmål om tid, før den irakiske diktator Saddam Hussein atter bliver i stand til opfylde sin gamle drøm om at gøre Irak til den arabiske verdens første atommagt. Sådan lyder den samstemmende vurdering fra de eksperter, som den amerikanske kongres i disse dage har indkaldt for at få gang i en offentlig debat en eventuel ny Irak-krig.
Om Saddam Hussein er få måneder eller flere år fra målet, er uklart, men at hans atomare ambitioner udgør en stor trussel mod verdensfreden er ifølge eksperterne uomtvisteligt.
Det fremår af de vidneudsagn, som onsdag og torsdag er blevet forelagt for udenrigsudvalget i det amerikanske senat.
Både den tidligere leder af FN’s våbeninspektion i Irak Richard Butler og den afhoppede irakiske atomingeniør Khidir Hamza advarer USA mod at vente for længe med at vælte Saddam Hussein.
Ifølge Hamza, der henviser til tyske efterretningskilder, besidder Irak tilstrækkelig med uran til at fremstille tre atombomber inden 2005.
En vurdering, som Richard Butler bakker op. Da hans inspektører indledte kontrollen med de irakiske våbenlagre i kølvandet på Golfkrigen, var Irak ifølge Butler kun få måneder fra at fremstille sin første atombombe.
»Og i dag har vi beviser for, at Saddam Hussein har genoplivet sit atomprogram«, siger han og understreger desuden, at Irak stadig forsøger at udvikle kemiske og biologiske våben.
Siden 1998 har Irak nægtet FN’s inspektører adgang til landet, og alle forsøg på at få dem tilbage er mislykkedes.
Den amerikanske præsident, George W. Bush, har siden sin tiltrædelse svoret, at han ville bringe Saddam Hussein til fald og dermed sætte et punktum for Golfkrigen, som hans far indledte for snart tolv år siden.
Men spørgsmålet er, hvordan det kan gøres, og hvad der skal ske bagefter.
Også her lyder eksperternes advarsler til Bush. Der er ingen lette løsninger. Enhver militær aktion vil kræve stort militært opbud. Den irakiske hær er stærk, og landets luftforsvar et af de bedste.
»Man må ikke undervurdere hverken den irakiske hærs militære formåen eller Iraks lagre af kemiske og biologiske våben,« siger seniorforsker Anthony Cordesman fra det amerikanske Center for Strategic and International Studies.
USA må tværtimod forberede sig på en dyr operation, hvor det bliver nødvendigt at udstationere titusindvis af soldater på landjorden, anvende en stor flåde samt opretholde en stor militær tilstedeværelse i Irak mange år efter Saddam Husseins fald.
»At tage for let på en sådan krig kan blive katastrofalt«, advarer Cordesman.
Flere af de eksperter, som Senatets udenrigsudvalg har inviteret, advarer desuden USA mod at gå enegang, især hvis det skal lykkes at få den irakiske befolkning og de omkringliggende lande til at acceptere et amerikansk-ledet kup mod Saddam.
Sideløbende med debatten i Kongressen er Bush-administrationen også internt
uenig om, hvordan problemet ’Irak’ skal løses.
Ifølge Washington Post er forsvarsminister Donald Rumsfeld og vicepræsident Dick Cheney tilhængere af en militær aktion mod Saddam Hussein. De ser hellere et angreb i dag end i morgen.
Udenrigsminister Colin Powell og CIA-direktør George Tenet er mere skeptiske over for en militær løsning og stiller ifølge avisens kilder mange spørgsmål om, hvad der skal ske efter Saddam Husseins fald.
At det endelige mål er at få ham væltet, er der imidlertid ingen uenighed om.
Ifølge Rumsfeld har Bush-administrationen ikke taget stilling til, om Irak skal angribes, eller hvordan et eventuelt angreb skal gennemføres.
Under høringerne onsdag og torsdag advarede flere politikere Bush-administrationen mod at kaste USA ud i en krig uden at sikre sig opbakning i Kongressen og hos den amerikanske befolkning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her