Læsetid: 4 min.

Johs. V. drama

Johs. V. fik drama opført i Chicago 1903. Det hidtil utrykte værk gravet frem til efterårssæsonen, der også omfatter Perec, Castells og Zizek
20. august 2002

Efterårsbøger
Hadets anatomi hedder en rejse- og interviewbog af Frederik Stjernfelt og Jens-Martin Eriksen fra eks-Jugoslavien. Sidstnævnte har tidligere interesseret for områdets krigspsykologi i skønlitterær form, nu følger en dokumentarisk-analytisk tilgang. Bogen udkommer på forlaget Rosinante, der allerede har taget hul på den kommende sæson med Monica Krog-Meyers mediehuggert, Patter, pik og penge.
Merete Pryds Helle har skrevet novellesamlingen, Ti fingre fra eller til, og den yngre, i København bosiddende, islandske forfatter, Mikael Torfason, en identitetsroman, Verdens værste far.
Solvognen er blevet teaterhistorie, og om den kontroversielle gruppe med hjemsted på Christiania beretter Nina Rasmussen, mens den af vore læsere velkendte sportsskribent, Steen Ankerdal, har skrevet bogen, Alt om fodbold.
Interessen for islam afspejler sig i Karen Armstrongs biografi over Muhammed, mens kinesiske kvinders liv p.t. kommer til udtryk i Xinrans Kinas døtre. Hun har – i det moderne Kina – kørt et radioprogram, hvortil kinesiske kvinder har kunnet ringe ind med deres historier.
At George Perec, fransk forfatter, som engang skrev en hel roman uden bogstavet »e«, er alfabetfikseret ses af titlen, W eller mindet om barndommen. Jonathan Coe er med i afdelingen oversat litteratur, såvel som 2.-generations-israeleren, Etgar Keret, og så udgives såmænd Golfhistorier af gode gamle P. G. Wodehouse, ligesom Dostojevskijs Forbrydelse og Straf kommer ud på ny.

Stidsens essays
Fra Samleren kommer romanen med titlen, der må kunne interessere enhver kvinde: Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand. Helle Helle har skrevet den. Forlaget havde forleden en stor dag i aviserne med fejring af Jens Smærup Sørensens udvalgte noveller, men kan også byde på nye romaner af Rodrigo Rey Rosa, Maria Helleberg, Lone Mikkelsen, Rasmus Heiberg, m.fl. plus digte af Eddie Thomas Petersen og Peter Carey. Fra Samleren påkalder også litteraten Marianne Stidsens kritiske essays 1990-2000 sig interesse. Idyllens grænser lyder titlen.

Aakjær-biografi
Det er bare min indkøbsvogn, der trækker skævt, lyder titlen på et udvalg af Viggo Madsen-digte i anledning af lyrikerens 60-års fødselsdag til januar. Men det er ikke bare vognen, men også digtene, som engang gjorde Madsen til en kultlyriker, og det er han blevet lidt igen. Arne Herløv Petersen får et come-back med en roman i tre dele, De tre aber, om udviklingen på Langeland, hippier og bønder, fremmedhad og egnsmæssig udstansning. Nyt skønlitterært også fra James Lee Burke og Toril Brekke.
Trods en mistrøstigt beskeden position i litteraturhistorien som den, der gjorde bønderne synlige, er der udgivet adskillige Jeppe Aakjær-bøger gennem årene, men højskolemanden Knud Peder Pedersens biografi er måske den grundigste, byggende på bl.a. læsning af ca. 3.000 breve.
Hovedland satser i øvrigt meget på helbredsbøger, en enkelt om Provencekøkkenet, men det kan jo være, læserne også kaster sig over cykelrytteren Brian Holms erindringer eller Carsten Graabæks samt Roald Als’ og Poul Einer Hansens politiske satirer.
I den finlitterære afdeling udsender det lille Basilisk-forlag John Ashberys sene digte i udvalg, Søvnens landsby, Pia Juuls Adresser, Martin Larsens Oder, Peter Waterhouses Blomster samt nyt Banana Split-nummer plus årets antologi for forfatterskolens afgangselever.

Skældud
Med den spansk-amerikanske sociolog og it-teoretiker Manuel Castells’ Netværkssamfundets opståen, samt to Ulrich Beck-bøger lægger Hans Reitzels Forlag sig i fronten af den tungere, væsentlige samfundsdebat. Beck – ham med Risiko-samfundet for snart en snes år siden – er repræsenteret med Ordenes tavshed plus samtalebogen, Frihed eller kapitalisme.
Det er også hos Reitzel, man kan hente inspiration hos navne som Habermas og Giddens, samt følge med i psykiatrien og psykologien. Midt i alt det faglige ses en bog af den gamle VS-politiker og pædagog, Erik Sigsgaard, Skældud. Man dukker sig straks.

Per Hækkerup
Aschehoug er traditionelt i den lettere ende, hvis man kan sige det om Arne Melchiors erindringer og erfaringer, eller Nikolaj Bøghs Per Hækkerup-biografi, den første nogensinde. Man kan ikke sige det om USA-forskeren Carl Pedersens Den sårbare nation om den amerikanske selvopfattelse, men nok om Bo Bjørnvigs portræt af Familie Journal-tegneren, Kurt Ard. Journalist Dorte Kvist har været på en rejse ind i den clairvoyante verden, og der er Mad med Nigella til de mange, der spiser.
En enkelt skønlitterær sværvægter: Norske vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, Lars Saabye Christensen – ham med Beatlesromanen – med Halvbroderen om to brødres opvækst i Oslo efter krigen. En anden norsk prisvinder, Øystein Lønn står med romanen, Ifølge Sofia, på forlaget Cicero/Chr. Erichsens efterårsplan.

Struensee-tolkning
Et aldrig før trykt drama, Trods – skuespil i 4 akter, af Johs. V. Jensen hører til Museum Tuscukanums mere interessante kuriositeter, må man tro. Det blev opført først og sidst i Chicago i 1903. Forlaget udgiver desuden en stor Frits Clausen bog med selvbiografi og partihistorie m.m. 10 af den franske filosog, Raymond Arons centrale essays udgives for første gang på dansk. P.O. Enquists mange læsere kan læse videre om Struensee i en ny videnskabelig fortolkning ved Asser Amdisen, der udkommer på Akademisk Forlag, som også har interesseret sig for både islam og jøderne.
10 kvindelige billedkunstnere ser nærmere på temaet kunst og mad hos forlagene Billesøe & Baltzer, som har såvel japanske tegneserier som torturens historie og Hitlerjugend – man er alsidig – på repertoiret. Liber@ce-publishers udgiver en bog om folkeret af Ole Espersen, Ole Spiermann og Frederik Harhoff i den ene ende, en typografisk lommebog af Anne Rohweder i den anden. Endelig har det religiøst orienterede forlag, Anis, en bemærkelsesværidg nyhed: Om troen af den slovenske filosof-guru, Slavoj Zizek.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her