Læsetid: 2 min.

Kandidaten, der skiftede ham

Venstrefløjsveteranen Lula da Silva står til at vinde Brasiliens præsidentvalg, efter han har anlagt en ny stil og er blevet populær i erhvervslivet
15. august 2002

SÃO PAULO – Den tidligere fagforeningsleder Luiz Inacio Lula da Silva har fundet nye magtfulde venner i Brasiliens erhvervsliv, som førhen var ham så fjendtligt stemt.
Sidste uge offentliggjorde en række brasilianske arbejdsgivere et manifest til støtte for Lulas kandidatur til præsidentvalget i oktober.
Som historisk leder af Arbejderpartiet (PT), det største oppositionsparti til venstre, som han har ført til tre valgnederlag, ligger Lula nu klart i spidsen i alle meningsmålinger. Og overraskende ser mange arbejdsgivere ham som den bedste kandidat.
Meget har ændret sig siden 1989, da PT-lederen stillede op til sit første valg. Dengang fremsatte Mario Amato, formand for São Paulos magtfulde industriforbund, FIESP, denne kontante advarsel: »Hvis Lula vinder valget, vil 800.000 virksomhedsledere emigrere på stedet«.
Men Lula har forandret sig.
»Jeg er modnet,« siger han selv og fremtræder distingveret og værdigt med nystudset skæg. Det forekommer at være evigheder siden, at han blev beskyldt for »at spise små børn« af Horacio Lafer Piva, nuværende formand for FIESP, men det var såmænd i 1998.
I løbet af de 20 år PT har eksisteret, har partiets moderate fløj, som Lula tilhører, gradvis udmanøvreret den uforsonlige fløj – de såkaldte shiiter. Partiets politiske retorik er fulgt med. PT vil i dag gerne opfattes som stueren af den selvsamme »storkapital«, som det i 1980 kaldte »til kamp« imod.
Det er dog begrænset, hvor mange nyomvendte der er blandt manifestets underskrivere. Det tæller i alt hundrede underskrifter, hvoraf de fleste dog tilhører arbejdsgivere, hvis sympati for PT går mange år tilbage – enkelte af dem er endda medlemmer og »svorne tilhængere« af partiets »progressive« linje for større »social retfærdighed«.
Men siden 1998, da socialdemokraten Fernando Henrique Cardosa genvandt valget for næsen af Lula er flere erhvervsledere imidlertid gået over til PT, uden at de af den grund ser sig selv som venstreorienterede.
»De har følt sig forrådt af dem, som de gav deres fulde støtte,« siger Oded Grajew, legetøjsfabrikant, nyindmeldt i PT og en af initiativtagerne til manifestet.

Fordomme er nedbrudt
Erhvervslivet har finansieret omkostningerne ved Cardosos politik, som har gået ud på at favorisere finanssektoren og fremme liberaliseringer. Det har påført adskillige virksomheder store vanskeligheder.
At så mange erhvervsledere vil stemme på Lula er der intet paradoks i, for så vidt at PT’s målsætning om at løfte de 52 millioner ud af 170 millioner brasilianere, der lever under fattigdomsgrænsen, op over denne, samtidig ville betyde en udvidelse af antallet af forbrugere.
Desuden er der blevet nedbrudt mange gensidige fordomme mellem PT og erhvervsledere, bl.a fordi PT lokalt har haft succes med at regere flere delstater og byer.
Manifestets erklærede hensigt er at »overvinde erhvervslivets fjendtlighed« over for PT, på et tidspunkt hvor en ny stærk centrum-venstre kandidat, Ciro Gomes har meldt sig i valgkampen.
»Ved at erklære vores støtte til Lula, vil vi gøre op med myten, om, at man som arbejdsgiver umuligt kan give ham som sin stemme,« siger entreprenør José Carlos de Ameida.
Men gamle modsætningsforhold er sejlivede. »Der er stadig store klassefordomme mod Lula, fordi han er af arbejderbaggrund«, vurderer legetøjsfabrikanten Grajew.

©Libération og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her