Læsetid: 3 min.

Klasseforskel

Brøndby kørte hen over Viborg og vandt 4-0
19. august 2002

Fodbold
»Når man scorer på halvtreds procent af sine chancer, vinder man også.«
Det konstaterede SAS Li-gaens nyeste træner, Michael Laudrup, glad smilende efter Brøndbys klare 4-0-sejr over et desillusioneret og ofte uorganiseret Viborg-hold.
Jyderne havde absolut ingen succes med at stuve deres enkle, direkte og normalt optimistisk angribende spillestil af vejen. Forsøget med ’en halv til halvanden angriber’ og en tæt befolket midtbane var helt kikset mod Brøndbys hurtigere og mere nærkampsstærke folk. Ruben Bagger var trukket lidt tilbage, men blot for at udfylde en tredimensionel funktion som bølgebryder, chanceskaber og afslutter. Lidt som et spejlbillede af den defensive midtbanespiller Morten Wieghorst.
Når Viborgs stabiliseringstaktik fik så ilde en medfart på Danmarks bedste fodboldstadion hænger det blandet andet sammen med, at holdets styrke er det hurtige, dybe spil, forbi midtbanen og ud over kanterne.
Det er i det regi, at det lette kavaleri med Anders Winter, Søren Frederiksen, den skadesfraværende Klaus Kær-gaard og Vejle-indkøbet Christian Keller har deres styrke. I dueller på midtbanen med Brøndbys kraftkarle fremstod Viborg-spillerne som en tynd udgave af klassens tykke dreng.

Omvendt fortegn
Ellers mindede matchen i tankevækkende høj grad om Brøndbys europæiske kvalifikationskamp mod Rosenborg. Men i solskinnet på Vestegnen var det med hjemmeholdet i den gennemført angribende og spilkontrollerende rolle – ligesom nordmændene på Lerkendal i Trondheim. Viborg var i den nulsøgende udgave defensivt, håbende på en tilfældig kontratræffer a la Brøndby i onsdags mod de norske mestre.
Jyderne præsterede ligesom brøndbyerne i det nordiske topmøde at ramme målrammen to gange. Det skete lige før og lige efter pausen ved Brøndby-føring 3-0 – med venstrebenede Steffen Højer som fyrværker. Nærmere var gæsterne ikke.
Forskellen på det dedikerede Brøndby-hold, der fik den tiltrængte og stimulerende første scoring allerede efter ni minutter ved Mads Jørgensen – og et Viborg-hold, der med tre skadede offensivspillere virkede depressive og opgivende, var så markant, at det kaldes klasseforskel. Det skyldes ikke kun, at Brøndby fordoblede sin scoringsprocent fra 25 til 50, lavede fire kasser og skubbede udviklingen af cheftræner Michael Laudrups teorier et skridt videre i praktisk udførelse.

Hæder og hujen
Det retro-nye Brøndby har skabt mange chancer, mange misbrugere og få træffere.
Nederlagene til AB og AaB var også den iøjnefaldende konsekvens af, at ineffektivitet og rent spild af godt chanceskabende angrebsspil. Med sidste sæsons topscorer Peter Madsen som super-misbruger.
Madsen, som af samme grund har mistet sin plads på landsholdet i den venskabelige EM-test mod Skotland på onsdag i Glasgow, fik det heller ikke til ’synge i gardinerne’ i går. Men han sled i nærkampene i front og var effektiv i presspillet, hvad der medvirkede til Mads Jørgensen to træffere og Ruben Baggers ene før pausen. Front-Madsen havde også en fod med, før Thomas Lindrup sluttede ’målfesten’ til 4-0.
Det indbragte Peter Madsen prisen som kampens spiller, og en helt usædvanlig og uhørt pibekoncert fra hjemmepublikummet på godt 11.000 gul-blå sjæle. De havde nok hellere set højrefløjen Mads Jørgensen blive hæd-ret, men han var i pagt med Michael Laudrups rotations-strategi skiftet ud i pausen, hvor kampen var afgjort.
Ind var kommet Thomas Lindrup, der før Rosenborg-kampen erklærede sig som modstander af ideen om at spare på stamspillere, fordi programmet er tæt og sæsonen lang. Talentet Lindrup skal spille mere end én god halvleg i træk, før han tillade sig at råbe op i pressen og kritisere træner Laudrups fornufts- og kalkulationsbetingede praksis.

Slutspil
Madsen, Bagger og Jørgensen, matchens tre fremtrædende individualister, omtales alle i forbindelse med udenlandske klubber. Bagger spottes af Borussia Mönchengladbach, hvorfra der i hvert fald var én bil-nummerplade parkeret foran Brøndby Stadion i går. Jørgensen blev af B.T. sat i forbindelse med Olympique Marseille i går, mens Madsen er i manges søgelys.
Skal de kunne bruges af andre i efterårets europæiske kampe, skal der handles inden 31. august. Det kan andre i SAS Ligaens underklasse håbe på. Det vil styrke Brøndbys økonomi, men det vil udhule kvaliteten i superligaen, der i forvejen ikke er for høj. Faktisk er forskellen fra norske Rosenborg til danske Brøndby og videre til jyske Viborg skræmmende stor. Klasseforskel er ikke så godt, når den er udtryk for mangel på klasse.
Det understreger behovet for en mindre liga, som fore-slået af storklubber som Brøndby og FCK, med slutspil for otte hold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her