Læsetid: 1 min.

Klip

9. august 2002

(2. sektion)

*Jesper Jargils længe og med spænding ventede De lutrede bliver et hovednummer på den tilstundende Odense Film Festival, hvor den får premiere på festivalens første dag, mandag den 12. (og i øvrigt også vises på DR2 dagen efter.) Her gør dogmebrødrene Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring status og bedømmer deres vekslende grad af kyskhed. Men derudover rummer festivalen ikke mindre end 40 nye kort- og dokumentarfilm. Pernille Fisher Christensen, der lavede den talentfulde filmskole-afgangsfilm Indien, tager f.eks. i novellefilmen Habibti, min elskede et emne op, som dansk spillefilm ikke har rørt ved: en ung muslimsk kvindes splittelse mellem sin dogmatiske familie og sin hemmeligholdte danske kæreste. Også i den afghansk-iransk-fødte Kaywan Mohsens Made in Denmark skildres en ung indvandrers tilværelse. Desuden rummer programmet nye film af Lars Movin og Steen Møller Rasmussen (om Dan Turèll), Jørgen Leth, Linda Krogsøe-Holmberg, Carsten Myllerup og Aage Rais.

*Elisabeth Rygårds tyrkisksprogede Omfavn mig måne er ikke ligefrem blevet overrendt af de herhjemme cirka 30.000 tyrkiske indvandrere i den biografsøgende alder. Det er lidt trist at måtte melde, at den sympatiske og seværdige film, der hovedsageligt udspiller sig i Tyrkiet, kun har trukket 3.848 personer i biografen. Måske tager den revanche på video. – Sommerens soleklare danske biografhit er Lasse Spang Olsen og Anders Thomas Jensens Gamle mænd i nye biler, der ikke synes at have taget skade af de noget forbeholdne anmeldelser. Den har foreløbigt solgt 260.920 billetter, så fromme anmelder-bønner om at måtte slippe for en fortsættelse vil næppe blive hørt. Morten Køhlerts børnefilm Ulvepigen Tinke har klaret sig pænt med 111.271 tilskuere og er endnu ikke udspillet. Det er derimod komediefarcen Humør-kort-stativsælgerens søn, som luften ret hurtigt gik ud af efter en pæn start. Den er set af 67.502 tilskuere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her