Læsetid: 2 min.

K'NYT

27. august 2002


Protest mod USA’s ’forureningsfrihed’
*Kunstneren Jens Galschiøt, kendt for sine Indre svindehunde, skulle efter planen have opstillet en seks meter høj kopi af Frihedsgudinden på Kgs. Nytorv. Mandag morgen kl. 10, hvor FN’s verdenstopmøde om bæredygtig udvikling åbnede, skulle røg vælte ud af hendes fakkel. Men Københavns Kommunes byrumskontor har modsat sig ideen: »det kan af æstetiske grunde ikke tillades.«
Galschiøt mener imidlertid, at afslaget er politisk: »At Amerikas frihedssymbol er for grimt til at stå i København, er jo næsten morsomt.« I en pressemeddelelse spørges, om det ikke var Søren Pind, der »gerne ville samle ind til en ny Frihedsgudinde?« I stedet vil kopien af Frihedsgudinden – nu mobil – turnere rundt i Københavns gader under topmødet i protest mod USA’s ’forureningsfrihed’.

Stagnation i den tyske bogbranche
*Ifølge bogbranchebladet Bogmarkedet stagnerer bogslaget i de tyske boglader for første gang i 25 år. Det sidste tiårs stigning er blevet erstattet af et fald på 10 procent for forlagene, 2-7 procent for boghandlerne. Blandt årsagerne nævnes en dalende efterspørgsel siden overgangen til euroen. Og salget af bøger på nettet, der er steget hele 50 procent.

Bollywood-show i Brøndbyhallen
*Indiens uhyrligt produktive filmindustri, der årligt udspyr 700 film, benævnes Bollywood. 31. august lægger storarrangør af Bollywood-shows Farrath Hussein sin vej forbi København. Showet, der foregår i Brøndbyhallen, opføres af 51 indiske stjerner og dansere under titlen Summer Dreams. Bl.a. medvirker Miss World 1999, Ashewariya Rai.

Om Per Kirkebys udstillingsaktivitet
*Hen over sommeren har mere end 120.000 gæster set Louisianas udstilling med Per Kirkebys masonitmalerier fra 1963-1973. Søndag er sidste chance for at se den inden udstillingen sendes videre til Tyskland, hvor den vil blive vist på Museum Ludwig i Köln fra den 18. oktober til 19. januar. Til gengæld åbner Galleri Bo Bjerregaard (Pilestræde 48, Kbh K) torsdag en udstilling med malerens nye værker. (Se www.bjerggard.com.)

Lydpoesi i SpLab
*2. september åbner det nye Speciallaboratorium for Kunst og Offentlighed (SpLab under Det Jydske Kunstakademi) den auditive udstilling Poetry vs. the public – 23 rum, hvor 23 forfatteres oplæsninger ville kunne høres. Allerede nu foreligger kataloget, hvor man kan læse Jens Blendstrups »Nature Dorte«. »Her er et rum/det er tomt«. Men ind kommer en nøgen kvinde – og hun går gennem rummet. Men så: »Der er nogen der klæder om/Nu kommer hun ind i rummet i skidragt«. Og så indtræder digtets klimaks: »MEN NU ER DER EN PYJAMAS!!!/Nu er den væk«. Og digtet slutter: »Her er et rum/Det er kedeligt«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her