Læsetid: 2 min.

K'NYT

24. august 2002


Aktuel Grass i Diamanten
*Forfatteren, tegneren og nobelpristageren Günter Grass
udgav tidligere på året den opsigtsvækkende bestseller,
Im Krebsgang (omslagsill.), om en af historiens største skibskatastrofer, sænkningen af flygtningeskibet ’Wilhelm Gustloff’ i januar 1945. Onsdag, hvor bogen udkommer i dansk oversættelse, vil Grass på Diamanten læse højt på tysk og hans oversætter, Per Øhrgaard, på dansk. Grass er i landet, da Nationalmuseet og Goethe-Instituttet har inviteret ham som optakt til den kommende udstilling ’Mare Balticum’. tln

Mysteriøse Cobra-tyverier
*Onsdag bankede to mænd på Cobra-maleren Eiler Billes dør. De spurgte, om de måtte låne en stige til at reparere et tag. Maleren tog sig en lur, og da han vågnede, opdagede han, at de havde stjålet tre af hans egne værker og et af den islandske kunstner Thorvald Skullarson. Den 92-årige maler siger til Frederiksborg Amtsavis: »Det er nogle af mine bedste og mest efterspurgte malerier, og det er ikke særlig godt.«
Politiet, der mener at sagen foreløbig peger i mange retninger, overvejer blandt andet, om tyveriet kan sættes i forbindelse med to indbrud på Gentofte Rådhus for nylig, hvor i alt fem billeder af Egill Jacobsen og Richard Mortensen blev stjålet.
»Vi kan ikke udelukke at det er kunstsamlere. Men vi kan heller ikke sige, at det er samlere,« siger Schardelmann, Gentofte Tyveriafdeling.

Forbrugerklagenævn ind i Wig Wam-sag
*9.000 billetter til den aflyste Wig Wam Tour er endnu ikke blevet refunderet. Og indtil videre ser det ud til, at arrangøren Rock On og BilletNet henholdsvis ikke kan og ikke vil betale pengene tilbage.
Ifølge Forbrugerrådet har »tonsvis« af forbrugere allerede henvendt sig, og derfor går Forbrugerklagenævnet nu ind i sagen, så alle forbrugere kan klage – hvis de opfylder to krav. For det første skal de have klaget og fået afslag fra begge parter. For det andet skal de have betalt min. 500 kr., d.v.s have købt to endagsbilletter til 250 kr.
Forbrugerklagenævnets afgørelser er ikke bindende, men hvis afgørelsen ikke efterleves, kan Forbrugerklagenævnet indbringe sagen for domstolene på forbrugerens vegneRitzau.

Strid, Barthes, O’Doherty’s og Brandt
*Trods tegneren Jakob Martin Strids fejlslagne forudsigelser, barsler forlaget politisk revy med udgivelse til efteråret af hans Goe gamle striber fra før verden gik af lave, bl.a. med striber fra Jorden går under i år 2000 (1999), og nye historier, Den skaldede mand. Derudover byder efteråret på Roland Barthes’ Lysten ved teksten/Variationer over skriften, Brian O’Dohertys nyklassiske I den hvide kube (med efterskrift af Simon Sheik) og Per Aage Brandts Det menneskelige virkelige.

Bevis for ældste istid
*Under vejdirektoratets forundersøgelser til anlægningen af motorvejen Herning-Brande har danske forskere gjort et unikt geologisk fund 96 meter nede i jorden. I en fælles pressemeddelse fra Århus Universitets lektor, Christian Kronborg, og Vejdirektoratet oplyses, at man her fandt spor fra Danmarks ældste istid. De skriver: »Oversat til arkæologi svarer fundet til pludselig at stå med beviset for, at der faktisk havde været en bronzealder, og det ikke blot var en teori.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her