Læsetid: 3 min.

Vi kom, vi så, de sejrede

For en net lille million køber forsvaret sig til en stor portion folkelig opbakning – og hvem ved, måske også et par ekstra bevillinger
23. august 2002

For en net lille million køber forsvaret sig til en stor portion folkelig opbakning – og
hvem ved, måske også et par ekstra bevillinger

Militærøvelse
Intet er overladt til tilfældighederne. Lige fra trafikken, der bliver stoppet af militærpoliti, så de prominente gæster kan komme frem, til de 16 pansrede mandskabsvogne, der fragter gæsterne rundt til planlagte opvisninger og de nydelige trekantsandwich, som pressen får udleveret – to til hver. Årets store militærshow på Antvorskov Kaserne er tilrettelagt ned til mindste detalje for at vise det danske folk – repæsenteret ved Folketingets forsvarsudvalg og pressen – hvad vi får for vores skattekroner.
Og ærlig talt, det er jo en hel del. Især når man tænker på, hvor lidt vi egentlig til daglig går og har brug for F-16 fly, Leopard-kampvogne, Howitzer-kanoner og Hydrema-mineryddere.

5.333 kroner i minuttet
Hele vognparken er skam i aktion. Fra en solbeskinnet bakkeskråning kan VIP’ere fra Forsvaret, Folketinget og erhvervslivet sammen med en masse soldater og de herrer og damer fra pressen opleve, hvordan det ser ud, når de elegante F-16 fly bomber fjendtlige kampvogne, når Cayuse-helikoptere som insekter svæver over trætoppene for at »beskyde fjentlige mål« og forsvinder igen på få sekunder, når mineryddere kører ind i et minefelt, når Eagle- og Piranha-mandskabsvogne trodser terrænet, og alt, hvad der kan lave rigtig meget larm, bliver skudt af.
Faktisk er det utroligt, hvad man kan få for 800.000 kroner. Eller 5.333 kroner i minuttet – »svarende til de normale omkostninger ved øvelser af denne størrelse«, som forsvaret udtrykker det i sit præsentationsmateriale.
Og nyttigt er det også, bedyrer oberstløjtnant Klaus Henrik Lawes, før opvisningerne tager fart:
»Hvis I tror, det her er noget, vi har sat i værk for jeres skyld, så har I helt ret, men vi får skam utrolig meget ud af det rent uddannelsesmæssigt.«
Og husk så, at »her siger vi ARtilleri, ikke artilleri og sanitetskøretøj, når vi mener ambulance!«

Fra Kosovo til Kabul
Dagens hit for de fleste af tilskuerne er helt tydeligt Jægerkorpsets demonstration af, hvordan man kan »undsætte en nøgleperson« – eller et gidsel, om man vil – ved hjælp af to finskytter, som daler ned med deres faldskærme bag en lille skov og ikke mindre end syv kamphelikoptere i luften.
Selv de mere korpulente og gråhårede officerer er helt oppe at stå på knæene for at få alle detaljer med, når det danske militærs stolthed demonstrerer sine evner.
Og dygtige er de. »Så du, hvordan en af jægerne hang helt ud af helikoptere og skød? Han var nok bundet fast til en krog«, spørger presseofficer, major P.U. Larsen bagefter.
Befrielsen lykkes over al forventning. Tilbage på græsset ligger fem »nedkæmpede gidseltagere«, og tilskuerne jubler, mens Jægerkorpsets chef, oberstløjtnant Klaus Peter Petersen forklarer, at »overraskelse, hurtighed og præcision er afgørende faktorer«, når man skal ud og slå ihjel!
Og hvis man kan se bort fra, at det netop er det, som jægerne kan gøre på over 100 forskellige måder, så kan man godt føle sig både stolt og glad over, at Danmark har nogle folk, der er så gode, at de gang på gang sættes ind i internationale operationer fra Kosovo til Kabul.

Nyt speciale
Seksten PMV’ere »mandskabsvogne, ikke kampvogne« skær sig gennem det sydsjællandske landskab i en tyk støvsky – og standser med sin last af VIP’er og pressefolk – på Balkan!
»Jugoslavia! Jugoslavia!« Råbene gjalder mellem de sønderskudte husmure. Den Internationale Brigade er på arbejde i en lille landsby, hvor »Nord-X’erne« vil have en »Syd-X«-familie ud af byen. Pludselig lyder der skud og det, der startede som chikane, ligner hurtigt optakten til etnisk udrensning.
Men XFOR er på plads. Kampklædte uro’er blokerer gaden, helikoptere sendes ind for »effektivt« at sprede demonstranterne, flere pansrede køretøjer bakker uroerne op, tåregassen bølger gennem gaden, og en brændende bil skubbes »problemfrit« af banen med en »dozer«.
Alligevel ender det med, at Syd-familien må evakueres ud af byen.
Og hvis nogen synes, at den løsning til forveksling ligner etnisk udrensning, så må de selv om det.
»Nedkæmpelse af uroligheder er noget, vi har lært på Balkan i takt med, at vi har set, hvad vores soldater blev udsat for«, forklarer oberstløjtning Gert Bode, der mener, at det danske forsvar her har fundet en ny opgave, som der vil være stadig mere brug for. I udlandet forståes, for herhjemme er urobekæmpelse som bekendt en ren politiopgave.
»Men vi er verdens bedste til det«, siger han. »Måske, fordi vores soldater er opdraget til at tænke selv.«
Og med den afskedsalut læsses de prominente gæster op i PMV’erne igen – præcis to timer og 30 minutter efter ankomsten. Sådan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her