Læsetid: 4 min.

Krudtet vådt i Brøndby

Det var alt andet end mesterligt, da Laudrup fik endnu en blå-gul sejr
2. august 2002

Europa-fodbold
Træerne vokser ikke ind i himlen, heller ikke selv om man vander græsset rundt om.
Lyder det absurd?
Jamen, det var også absurd, at Brøndbys danske mestre åbnede den europæiske del af den nye fodboldsæson med at ’lammetæve’ de albanske mestre KS Dinamo Tirana med 1-0.
Det var helt surrealistisk, at en af kanonerne i det automatiske græsvandingsanlæg på det nyombyggede Brøndby Stadion til godt 200 millioner kroner gik i gang efter 44,50 minutters spil af 2. halvleg. Den målløse kamp blev stoppet i et par minutter, for der var mere krudt i vandkanonen end der havde været i de blå-gule angribere. Lagt sammen med den tillægstid, som den rumænske dommer-kvartet viste var fem minutter, men af uransagelige grunde blev til ni minutter inklusiv vandafbrydelsen, kunne indhopper Ruben Bagger i 99. minut heade Brøndbys meget vigtige sejrsmål ind. Mindre end 15 sekunder efter scoringen fløjtede dommer Tudor fra Rumænien kampen om kvalifikation til Champions League af.
Subjektivt vurderet er 1-0 over et albansk mesterhold alle tiders mindste europæiske hjemmesejr for Brøndby, der siden 1985 har spillet et halvt hundrede af slagsen.

Nedlægger protest
Modsat rasede albanerne over afslutningen på en mere end typisk europæisk cup-kamp, hvor de små irriterede de store ved at ”holde nullet”. Bestyrelsesmedlem Gramos Pasho kaldte afslutningen med Brøndbys sejrsmål efter 98,45 minutter »unfair« og lovede »en skriftlig protest til UEFA«.
Pasho brugte ikke ord som svindel og organiseret afbrydelse af kampen med vandkanonen som våben. Han påstod ikke, at dommeren var købt og havde forlænget kampen så meget, at Brøndby fik scoret. Men det var det, han mente. Og det samme gjorde de albanere, der væltede hen til dommertrioen og skældte ud, mens Brøndby-lederen Gert Raasdal var i færd med at give rumænerne de traditionelle souvenirgaver. Hele bundtet blev hældt ud, og der venter Dinamo en bøde fra UEFA for brud på husordenen efter kampen, som Brøndby-træner Michael Laudrup kaldte »den længste, der nogensinde er spillet herude.«
Han forstod ikke, hvordan dommeren kunne nå frem til syv-ni minutters spilforlængelse, for så mange afbrydelser havde der ikke været i matchen, hvor Dinamos dobbeltmur af et ni-mands-forsvar lukkede godt af og lossede godt væk til meget få contra-stød. Albanerne var ikke farlige, men de gav Brøndbys midtbane nogle kraft-krævende løbeture tilbage i eget forsvar, mente Laudrup analyserende dagen derpå.
At albanerne så en konspiration bag vandkanonens komiske sprøjten på en hed aften, den meget forlængede spilletid og Brøndbys sene sejrsmål, kunne den skadede Brøndby-spiller Allan Ravn godt forstå, da han fik den forelagt.
»Jeg tænkte ikke på det, da det skete, for sådan er vores tankegang ikke. Længere syd på er kultur- og tankegang en anden – og var det samme sket for os i en kamp på Balkan, ville vi have råbt op – og have snakket om, at det ikke var tilfældigt, at vandkanonen gik i gang og kampen blev forlænget så meget,« sagde midtbanespilleren.
Langt hen ad vejen var det en lavkvalitet-fodboldkamp, hvor Brøndby satte for lidt fart på bolden før pausen og spillede for febrilsk og upræcist efter intervallet i en blanding af irritation og frustration over ikke at kunne trænge gennem det kompakte Dinamo-forsvar. Men især over ikke at få scoret på syv-otte store chancer undervejs. Men selv om krudtet var vådt, var Brøndbys sejr uangribelig. Og selv om arbejdet ifølge den nye nøglespiller Morten Wieghorst ikke blev gjort færdigt, fordi Brøndby kun fik scoret et mål, så kan Dinamo ikke ændre sig så meget på en uge, at klasseforskellen kan udlignes.
Om albanerne i returkampen på onsdag med små 10.000 tilskuere i ryggen på Tiranas nationalstadion (kampen transmitteres på TvDanmark 1 klokken 20) vil komme mere frem på banen for at score, er der delte meninger om i Brøndby-lejren. Michael Laudrup tror det ikke.
»Det bliver næsten det samme som her i Brøndby. De vil måske stå lidt længere fra eget mål, med de ved, at vi er det bedste hold og derfor vil de satse på udligning på et kontramål. Vi spiller ikke på nullet, men går efter at score først og lukke kampen,« sagde Laudrup. Han er startet som cheftræner med tre sejre over OB, Silkeborg og Dinamo, og der er ikke scoret mod mestrene. »Det er ikke så dårligt – egentlig har vi kun det problem, at vi får scoret for få mål på vore chancer. Det prøver vi at gøre noget ved. At vi kommer til så mange chancer viser, at spillet fungerer,« sagde Laudrup på månedsdagen for sin tiltrædelse. Vel vidende, at det er i chanceudnyttelsen, man kan aflæse de europæiske klasse-skel.
Det vil kunne ses i næste og sidste kvalifikationsrunde mod norske Rosenborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her