Læsetid: 2 min.

Lang dags rejse mod øl

Thisteds stolthed fylder 100 år under sang og bægerklang
23. august 2002

(2. sektion)

Til næsen
Et godt glas øl kan vel også være en omvej værd, men godt 13 timer i tog er alligevel noget.
Vi var seks mand M/K fra Danske Ølskribenter, der mødtes på Københavns Hovedbanegård kl. 6.45, og vores destination var Thisted – nærmere bestemt Thisted Bryghus, der fejrede 100 års jubilæum.
Det er tyndet voldsomt ud i de små, danske bryggerier.
I alt kan landets aktive bryggerier nu tælles på ca. tre hænder, og blandt dem er Carlsberg helt dominerende, mens eneste konkurrent af betydning (når vi taler mængder) er Bryggerigruppen med Ceres, Thor, Faxe og Albani.
Men når vi taler om kvalitet og håndværk, bør man bestemt ikke glemme en lille håndfuld stædige bryggerier med lokal forankring. Blandt dem er Thisted Bryghus sammen med bl.a. Bryggeriet Vestfyen, Hancock i Skive, Fuglsang i Haderslev og det lille bitte Refsvindinge på Østfyn.
Det er ikke mindst dem, der stadig sikrer en mangfoldighed af smagsoplevelser til danske ølentusiaster, som er villige til at finde de små specialbutikker og værtshuse, der fører deres produkter, som ellers har svært ved at nå ud over lokalområderne.

Øl, øl og øl
Men tilbage til jubilaren. Dagen blev i den grad fejret med maner – samt gratis udskænkning af øl. Det havde lokket store folkemængder til fra hele Thy og længere borte end det. Blandt andet var norske motorcykelklubber talstærkt repræsenteret – og jeg håber ikke, de har taget kværnen hjem!
Ellers var der grillpølser, korsang, big band-jazz og konkurrence i samling af gavekartoner og ilægning af øl for Thys borgmestre (en sportsgren, hvor der blev givet points for både hurtighed og kunstnerisk indtryk, og hvor sejren gik til den lokale favorit, Thisteds Erik Hove Olesen). Samt øl, øl og øl.
Bryghusets årlige generalforsamling er blandt de store begivenheder i Thy. Aktierne er så godt som uopdrivelige og går i arv fra far til søn. Og det er ikke, fordi de giver noget synderligt afkast i traditionel forstand. Når man har set ca. 3.000 thyboer more sig og drille hinanden på kryds og tværs (en regional livsform), så ville man gerne med til sådan en generalforsamling.

Alt for kort
Men til hverdag må man nok nøjes med at søge til specialhandelen for at nyde nogle af Thisted Bryghus’ helt fortræffelige øl. Standardpilsneren og den økologiske ditto er glimrende, men de to produkter, der især bærer bryggeriets og brygmester Peter Klemensens ry, er den dybsorte, lakridsede og let røgede Limfjords-Porter og den fremragende Porse Guld. Porsen, der er anvendt som krydderi, indsamles på bryggeriets årlige udflugt for de ansatte, og Porse Guld kan bryste sig af at være den eneste danske øl, der optræder på EU’s fortegnelse over egnsretter og regionale specialiteter. En ret ny udvidelse af produktsortimentet er Thy Classic, som hævder sig mere end pænt i sin kategori.
Besøget var alt for kort – sidste tog mod København afgår kl. 17.19. Heldigvis havde direktør og brygmester Klemensen sørget for, at vi ikke tørstede undervejs, så vi var glade og fro ved ankomsten på Kbh. H kl. 23.18 efter en lang dag i det gode øls tjeneste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her