Læsetid: 3 min.

Livet skal leves

Mexicanske ’...og din mor!’ er en forbløffende erotisk og intelligent opdagelsesrejse, der uden filter viser livet, når det er skønnest og mest smertefuldt
2. august 2002

(2. sektion)

Ny film
Hånden på hjertet: Hvor mange film har man egentlig lyst til at se igen? Jeg har nu set ...og din mor! to gange, og når denne anmeldelse er færdig, vil jeg se den én gang til. Ikke for ’at opdage nye ting’, som skolelærerne siger, men for at blive opløftet. Musik har den evne. Film har den sjældent.
To åbningsscener slår benene væk under én. De 17-årige fløser Tenoch (Diego Luna) og Julio (Gael García Bernal) har sex med deres kærester, og det er hverken pornografisk, lummert eller perverst. Sådan dyrker hovedparten af jordens befolkning sex. Men vi er så vant til, at sex på film er sjofelt og pakkes ind i standardiserede metervarescener med blød belysning og duvende klipning, at en ligefrem og helt naturligt filmet sexscene opleves som et mindre chok.
...og din mor! kunne aldrig være lavet i Hollywood, og selv om Tenoch og Julio kun har tre ting på hjernen – sex, drugs and rock’n’roll – hæver Alfonso Cuaróns mexicanske filmperle sig milevidt over de forlorne sex-ungdomskomedier, Hollywood har produceret på samlebånd de seneste år.

Den rene nydelse
Handlingen er enkel. Mens Tenoch og Julios kærester er på sommerferie i Europa, planlægger de to venner at drive rundt og få så meget sex som muligt. Til en bryllupsfest gør de haneben til den 10 år ældre Luisa (Maribel Verdú) og inviterer hende på en campingtur til en opdigtet paradisstrand – Himlens Mund – i den anden ende af Mexico.
Da Luisa nogle dage senere ringer og siger, at hun har pakket kufferten, kan de dårligt tro deres egne ører. Men Luisa har sine egne grunde, og turen forløber da også helt anderledes, end drengene har forestillet sig. Der venter på én gang pirrende og ubehagelige afsløringer forude, og som det sig hør og bør i en road movie sætter den ydre rejse gang i en indre erkendelsesrejse.
Mange af nutidens roadfilm er kedsommeligt forudsigelige, men Alfonso Cuarón skaber den kildrende følelse af livet-uden-sikkerhedsnet, der er essensen af genrens fascinationskraft.
Alt kan ske, og man sluger råt hvert eneste øjeblik i selskab med den eksplosive trio. Fordi de er rigtige mennesker – kåde, kejtede, pinlige, sjove, rørende – og fordi de er i stand til at give sin hen til livet.

Alting på en gang
Så langt, så godt. Faktisk ret godt. Men dét, som gør ...og din mor! til en usædvanlig god film, er instruktørens evne til at få skabe et større mentalt rum omkring sine personer. Jævnligt bryder en alvidende fortællerstemme ind for at berette om de ting, personerne aldrig fortæller hinanden, men også for at kommentere nogle af de steder og mennesker, som trioen passerer på deres rejse og knap nok selv bemærker.
Det er en slags politiske og filosofiske fodnoter, der især kredser om døden og uligheden i det mexicanske samfund. De tilfører den hedonistiske trios eskapader en lyrisk-melankolsk resonansbund og gør i et vist omfang filmen til en mosaik af folk og skæbner. »Sandheden er forbløffende, men uopnåelig,« siger fortællerstemmen, men vi får alligevel et stærkt indtryk af det moderne Mexico og forstår til sidst sammenhængen mellem det seksuelle og det politiske.
Man kommer til at tænke på Jean-Luc Godards film fra 1960’erne, og filmens anti-establishment-holdning og dens friske billedæstetik (Emmanuel Lubezkis fotografering er i sig selv en ren nydelse) har en hel del tilfælles med netop den franske nybølge, der for 40 år siden revitaliserede filmsproget og tog Hollywood på sengen.
En stor kunstner kan skildre alting på én gang, har Klaus Rifbjerg sagt, og det er præcis, hvad Alfonso Cuarón gør.
Han forvandler det trivielle, tragiske, blodige og lystfyldte til poesi. For at hylde livet, men i høj grad også i et indigneret opgør med den måde, vi forvalter det på.

*Og din mor! Instruktion: Alfonso Cuarón. Manuskript: Alfonso og Carlos Cuarón. Mexicansk (Dagmar, Empire og Gloria i København samt Øst for Paradis i Århus)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her