Læsetid: 3 min.

Mordet på den afghanske hund

Mens Morten Løkkegaard er gået i haven, er CNN’s Nic Robertson blevet den flotteste fyr i nyhedsjunglen
23. august 2002

(2. sektion)

Fjernsyn
Det er ikke, fordi Nic Robertson ligner Bryan Adams at han i denne uge har været den store stjerne på CNN. Men det hjælper selvfølgelig lidt på det.
Nic Robertson er blevet den store stjerne, fordi det er ham, der har fået udleveret 64 videobånd, Osama bin Laden angiveligt skulle have efterladt i et hus, han på et tidspunkt skulle have opholdt sig i. 64 bånd hvor al-Qaeda-krigere har optaget egne aktiviteter og eksperimenter. 64 bånd, som endelig giver verden det indblik i deres hverdagsliv, som vi så længe har længtes efter. 64 bånd, som Nic Robertson ifølge pålidelige kilder skulle have betalt op imod 30.000 dollar for. 30.000 dollar er mange penge i Afghanistan.
Robertson forklarede søndag i en allerede adskillige gange genudsendt udsendelse betitlet The Journey, hvordan han måtte køre i 17 timer for at få fat i båndene, og hvordan han tvivlede på, om det overhovedet ville lykkedes ham at transportere båndene ud af dette lovløse land. Men det lykkedes. Og som al-Qaedaeksperten Rohan Gunaratna sagde til CNN:
»Dette er al-Qaeda-biblioteket. Dette er ingen andres bibliotek... Dette er deres historie, dette er Osama bin Laden, der dokumenterer sig selv.«

Sørgeligt, forfærdeligt
Udsendelsen The Journey skulle vise sig at være første del af serien Terror on tape. For CNN brænder ikke bare de 64 bånd af på en dag. De følger den samme medieøkonomiske logik som BT i afdækningen af Brixtofteaffæren: Afsløringerne rationeres så der er en overskrift til hver dag. Dramaet rulles op dag for dag og kulminerer fredag morgen med afsnittet:
’The face of evil: What the tapes say about Osama bin Laden, the man. Do these videos tell us somethig about his future plans?’
Mandag morgen kl. 06.00 handlede det om eksperimenter med kemiske våben. Offeret var en hund, og Robertson advarede ansvarsfuldt seerne: ’Dette var måske det sørgeligste og mest skræmmende af alle de 64 bånd.’
Billederne viste en hvid hund, et uskyldigt offer. Hunden sank lige så langsomt sammen.
Det så faktisk ud som om den faldt i søvn. Der er noget livsbekræftende, noget uimodståligt menneskeligt over, at man på en kanal som CNN, hvor man dagligt konfronteres med naturkatastrofer, krigsforbrydelser, stadig har humanistiske og emotionelle ressourcer til at dvæle ved mindet om mordet på en afghansk hund.
Det var stærke billeder, som siden skulle gå verden rundt og samme aften dekorere skærmen i de danske hjem, hvor man havde valgt at se TV 2 Nyhederne. Hvor man i øvrigt også kunne se, hvad TV-Avisens flotteste fyr Morten Løkkegaard, laver, når han ikke laver journalistik. Lockoutede Løkkegaard var i haven og kommenterede kun gerne over for konkurrenten den uheldige situation.

Hadets rødder
Uafhængigt af strejken på Danmarks Radio fulgte CNN selv op på mordet på den afghanske hund. For det drejede sig om meget mere end hunden. Billederne indikerede ifølge CNN, hvor langt al-Qaeda var i udviklingen af masseødelæggelsesvåben.
Kanalens egen ekspert Peter Berger understregede alvoren i et interview med sin kollega. CNN’s egen ekspert understregede vigtigheden af CNN’s afsløring:
»Ikke alene afslører båndene, at eksperimenter med masseødelæggelsesvåben finder sted, det ser tilmed ud, som om al-Qaeda er ved at anvende dem i praksis.« Interviewet med Berger blev ledsaget af en bjælke, der nederst på skærmen citerede en reaktion fra det Hvide Hus: ’Billederne er foruroligende.’
Tirsdagsafsnittet af al-Qaeda-føljetonen hed Hadet rødder. Udsendelsen havde igen premiere tidligt om morgenen, men blev genudsendt, kommenteret og analyseret i løbet af dagen.
En afgørende passage viste Osama bin Laden spadserende flankeret af mænd med lige så langt skæg og sikkerhedsvagter. I et øjebliks tilsyneladende distraktion ser han op mod himlen og sænker hovedet let. For det utrænede øje lignede det en reaktion på en konstatering af at det måske trak op til regnvejr. Det lignede ikke stærke billeder. Men igen var CNN’s egne eksperter behjælpelige med en autoritativ fortolkning: Studieværten spurgte: »Er det den mand, vi kender som Osama bin Laden? Han har ry for at være arrogant?« Hvortil en psykolog replicerede, at det var det ikke. Det var ikke en arrogant mand.
Vi så i slowmotion Osama bin Laden se op mod himlen og sænke hovedet. Igen og igen, så man kunne se, at der i virkeligheden var tale om stærke billeder. Som psykologen sagde: bin Laden var utryg, han virkede nærmest ’terrified.’ Hvilket der ikke var noget at sige til, eftersom episoden fandt sted i Pakistan uden for trygge Afghanistans grænser.
Serien Terror on tape fortsatte frem til fredag på CNN. Man ser hunden synke sammen og Osama bin Laden sænke hovedet. Onsdagens overskrift var: Training for urban jihad on West.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her