Læsetid: 2 min.

Noter

23. august 2002

(2. sektion)

Manga i eksplosiv vækst
*Øjeblikkets kommercielt mest fremgangsrige tegneserieform er manga – japanske tegneserier. Fænomenet bliver i danske medier med jævne mellemrum omtalt som en art subkulturelt modelune, men i Frankrig er mangaen nu en konsolideret og stadigt voksende tegneserieform, og i USA ses de samme tendenser, dog med lidt forsinkelse; The Comics Journal anslår, at USA’s to største mangaudgivere i løbet af de sidste to år har øget oplagene med over 200 procent. En af forklaringerne på fænomenets enorme succes er, at mange af titlerne appellerer til piger.

Kvinde i tegneseriens verdenstop
*Med et salg på over 300 millioner eksemplarer er den kvindelige japanske serieskaber Rumiko Takahashi tidens mest læste overhovedet. Takahashi har med Ranma og Urusei Yatsura opnået denne utrolige succes, da serierne med en kombination af romantik og drama har fat i både mandlige og kvindelige læsere. Faktisk er Takahashi så læst, at hun af de japanske skattemyndigheder figurerer som landets største skattebetaler og bidrager med flere penge til statskassen end selv landets største personer inden for underholdningsbranchen og erhvervslivets top.

Japansk tegneserie om Niels Bohr
*For et par år siden udgav det japanske forlag Maruzen Genshiryokugaku no soshihatachi (’Grundlæggerne af læren om atomenergi’), en tegneserie om Niels Bohr og Werner Heisenberg, skabt af de tre serieskabere Ishikawa, Nakagawa og Wat. Den meget teksttunge tegneserie beskriver mødet mellem de to fysikere, Heisenbergs ophold i København, med motiver fra Hovedbanegården og Bohr-insituttet, diskussioner ved tavlen, Albert Einsteins besøg og de skræmmende perspektiver ved deres opdagelse.

Tegneserier – ikke kun for voksne
*Mens voksentegneserien er inde i sin måske mest dynamiske fase nogensinde, er børnetegneseriens udvikling straks lettere at overskue, og den tendens bekymrer den amerikanske voksentegneseries chefarkitekt, Art Spiegelman. For at dæmme op for stagneringen har han lanceret tegneserieantologien Little Lit – for børn. Blandt de mange fine og påfaldende enkle tegneserienoveller finder man f.eks. Paul Austers første forsøg som tegneserieforfatter, The Day I Disappeared, tegnet af franske Loustal. Little Lit udkommer en gang årligt, bind tre forventes til efteråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her