Læsetid: 2 min.

Ny, blød kunstrådsreform

Kulturministeren har indgået en række kompromisser i oplæg til ny struktur af kunststøtte
24. august 2002

Kunststøtte
Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har i sit nye oplæg til en omlægning af den danske kunststøtte måttet bøje sig for nogle af de største ramaskrig den oprindelige model medførte i foråret.
Således vil Center for Dansk Billedkunst stadig blive lukket som institution, men efter de højlydte protester over kunstens manglende spydspids i udlandet, oprettes i stedet et helt nyt udvalg for dansk billedkunst i udlandet.
Men direktøren for centret, der vil blive lukket den 1. januar, Lars Grambye, vil nødigt tale om indrømmelser.

Vil mangle kredibilitet
»Jeg fornemmer da, at der bliver lyttet til os, men det er jo nogle løbende dialoger vi har haft. Men jeg mener ikke, at et kommende udvalg vil kunne det samme som et uafhængigt center, som vores. Det vil alt andet lige få karakter af en statsinstitution, og det vil ødelægge kredibiliteten,« siger han, men understreger, at der endnu ikke er nogle, der ved, hvordan et kommende udvalg for billedkunst i udlandet kommer til at se ud.
Lidt ved man dog.
Der nedlægges 11 råd og centre. Der oprettes et Kunstråd, der overtager opgaver fra Statens Musikråd, Teaterrådet, Billedkunstrådet, Litteraturrådet, Internationalt Kulturråd samt de kunstfaglige opgaver, der i dag varetages af bestyrelserne for Dansk Musik Informationscenter, Center for Dansk Billedkunst og Dansk Litteraturcenter.
Det vil ligeledes være kunstrådet, der skal varetage opgaverne fra det nedlagte kulturråd for børn.

Kunststyrelsen
Kunstrådet, der oven i hatten får 120 millioner kroner ekstra, skal efter kulturministeriets nye udspil bistås af et administrativt organ, Kunststyrelsen. Det nås ved en sammenlægning af Kulturministeriets Kunstsekretariat og andre kunst- og kultursekretariater.
Kunstrådet får ansvaret for tildeling af støtte til de områder, der ligger inden for de nedlagte råd og centres områder. Uden for Kunstrådets rækkevidde ligger stadig film, arkitektur og design.
Under kunstrådet skal ligge fire fagudvalg, der skal dække teater, musik, litterratur og billedkunst plus altså det særlige udvalg for dansk billedkunst i udlandet.

Mere uafhængigt
Den ministerielle indflydelse i de enkelte udvalg nedtones også i forhold til de oprindelige planer for råd- og centersaneringen i Kulturministeriet.
Kritikken gik oprindeligt på, at man ville centralisere og koncentrere indflydelsen omkring ministeren.
I den nuværende model får Kunstrådet ni medlemmer, hvoraf de fem udpeges af ministeren. De fire fagudvalg får hver fem medlemmer, hvoraf de to er udpeget af ministeren.
Og det er meget demokratisk, skal man forstå af udspillet.
»Ministeren har rettet nogle ting i oplægget, og set i forhold til andre lande som England, Sverige og Holland, hvor man har totalt udpegede kulturråd, er det her noget af det mest demokratiske,« siger Ester Larsen til Berlingske Tidende.
Ved siden af de nye strukturer for kulturstøtten, vil man i ministeriet gerne oprette en pulje på 40 millioner kroner, der er tilegnet de initiativer og projekter, der går ud over eller på tværs af de eksisterende råd og til særligt talentfulde unge kunstnere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her