Læsetid: 3 min.

Østrigske jagerfly i modvind

En underskriftsindsamling truer Østrigs milliardindkøb af nye jagerfly
12. august 2002

WIEN – 625.000 østrigere har skrevet under på et ’folkekrav’ om, at det køb af 24 nye jagerfly til det østrigske luftforsvar, som regeringen besluttede tidligere på sommeren, skal standses. Det er kommet som et chock for regeringen, bestående af Frihedspartiet og det borgerlige østrigske Folkeparti.
Indenrigsminister Ernst Strasser fra Folkepartiet havde nemlig henlagt underskriftindsamlingen til en uge midt i sommerferien for at kvæle dette demokratiske fremstød effektivt. Alligevel underskrev hver tiende østriger kravet, og det placerede sig som nr. 9 blandt 29 af denne art. Hertil kommer, at det virkelig drejer sig om et krav fra folkets demokratiske dyb.
Bag det står en 24-årig ukendt person, Rudolf Fussi, som står i spidsen for et lige så ukendt politisk parti – Demokraterne. Begge de store oppositionspartier, De Grønne og Socialdemokratiet, understøttede kun kravet med al mulig distance til Fussi, som betegner sig selv som »socialistæder«. Og de betragtede på forhånd underskriftindsamlingen som håbløs. Nu har Socialdemokratiet imidlertid taget tråden op og forlanger folkeafstemning om købet af jagerflyene. Det afviser regeringen, idet et folkekrav med mindst 100.000 underskrifter ifølge forfatningen blot berettiger til en parlamentsdebat. Den vil finde sted på onsdag den 14. august. Og her vil der blive stillet meget ubehagelige spørgsmål til forsvarsminister Herbert Scheibner fra Frihedspartiet. Først og fremmest om, hvorfor regeringen har gennemført købet uden ordentlig orientering af offentligheden.

Forhandlinger i årevis
I årevis førtes der forhandlinger med Saab, Lockheed og Eurofighter, inden regeringen besluttede sig for at bestille hos det sidste firma, selv om det var det dyreste. ’Teurofighters’ kaldes de 24 fly til en pris af mindst 1,8 mia. dollar i Østrig, hvor man ikke tror et øjeblik på regeringens forsikringer om, at købet vil indbringe kompensationsforretninger til det dobbelte beløb. Man tror mere på rygtet om, at finansminister Karl – Heinz Grasser fra Frihedspartiet, der længe bekæmpede købet som for dyrt, lod sig omstemme af, at hans tidligere firma, Magna-koncernen, fik rigelig del i disse kompensationer. Meningsmålinger har vist, at tre ud af fire østrigere er imod købet af jagerflyene.
Det giver regeringen vanskeligheder i en anden forbindelse. Det har fra regeringens tiltrædelse været klart, at den vil ændre landets sikkerhedspolitik, væk fra den neutralitet, som har udgjort en del af den østrigske identitet siden Anden Verdenskrig. Denne neutralitet vil både De Grønne og Socialdemokratiet bevare. Og det er et standpunkt, som oppositionen vil kunne hente stemmer på ved valget i slutningen af 2003. Især fordi regeringen endnu ikke har formået at fremstille sin nye sikkerhedspolitik, så det er klart for vælgerne, hvad den går ud på. Da Frihedspartiet endnu var under Jörg Haiders ledelse, stilede det klart mod NATO-medlemsskab, hvilket også dele af Folkepartiet kunne tilslutte sig. Siden er stemningen imidlertid skiftet, idét der inden for Frihedspartiet er kommet en anti-amerikansk bølge , og vicekansler Susanne Riess-Passer har midt i striden om jagerflyene pludselig ladet forstå, at for Frihedspartiet er et NATO-medlemsskab ikke længere aktuelt. Østrig skal i stedet søge ind i et europæisk sikkerhedssystem, forkynder Frihedspartiets chef. Men også til det formål har man brug for jagerfly, som Riess- Passer dog lover næppe nogensinde vil komme i kamp. De skal bare bruges som skræmmemiddel mod mulige fjender.
Det vil formentlig også socialdemokraterne kunne skrive under på, når den østrigske neutralitet skal forsvares. Men deres politiske ordfører, Josef Cap mener, at man til det formål kan klare sig med både færre og billigere fly. De Grønne har endelig det helt klare standpunkt, at flyene er legetøj for østrigske generaler og derfor helt kan spares væk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her