Læsetid: 2 min.

Ondt i fornyelsen

Ikke kun Det Kongelige Teater har problemer med at finde balancen mellem tradition og fornyelse. Lederen af British National Opera, Nicholas Payne, er blevet gået, efter at han landede på den forkerte side
24. august 2002

Operaballade
LONDON – Må Don Giovanni sniffe kokain, mens han deltager i en ’fellatio-fest’, som en kritiker beskrev det?
Må der være voldtægt,
onani og sataniske sex-ritualer i Maskeballet? For slet ikke at tale om et mandskor med buksebagene nede om haserne og siddende på hvide toiletkummer på scenen?
Efter briternes mening er svaret nej.
Den indstilling har British National Operas chef gennem fire år, Nicholas Payne, nu måttet lide for. Han gik af i sidste måned efter sæsonens skandaler omkring den katalanske instruktør Calixto Bieitos opførelser af Don Giovanni og Maskeballet – begge kendte og ellers elskede operaer i det britiske. Men Bieitos nutidstolkninger fik kritikerne til at kritisere rigtig meget og publikum til at foretrække pubberne. Gennemsnitligt var der kun to tredjedele fyldt, og husets underskud ligger nu på 271.000 pund – lidt over tre millioner kroner.
»Det værste er.....at de synes at tro, at den eneste måde, man kan interessere unge mennesker og de, der ellers er uimodtagelige for opera, på, er ved at vise nogen, som smider bukserne,« skrev således Rupert Christiansen i The Daily Telegraph.

Har nok lært lektien
Nicholas Payne, der dog fortsætter som konsulent for det Londonske operahus, forsvarer sig med, at det er nødvendigt med innovation.
»Nogle af vore støtter vil mene, at vi har taget for mange chancer i den seneste sæson. Jeg vil sige til mit forsvar, at man er nødt til at løbe nogle risici. Men vi har nok lært lektien en lille smule,« sagde han til britiske medier.
Enkelte kritikere var dog på Paynes side og frygter nu for, at traditionen og det
sikre vil lægge sig som en dræbende dyne over nationens operaliv.
I andre lande ville den slags kontrovers måske have fået folk til at blive nysgerrige og insistere på at komme hen og se, hvad al halløjet drejede sig om. Men ikke i Storbritannien.
»Den karakteristik lyder rigtig,« siger David Whitton, som leder humaniorastudierne på Lancaster University.
»Men innovation er nødvendig. Ellers bliver det bare til et kulturelt museum,«
siger han til Information.
Innovation kan ske på to måder – enten via nye stykker eller via nytolkninger af gamle stykker.
British National Opera har nu udpeget en tidligere management konsulent, Caroline Fenton, til midlertidig leder, og bestyrelsen »...er allerede startet på processen med at definere den fremtidige kulturelle ledelse af selskabet«, siger ledelsen i en udtalelse.
Det forlyder, at næste opførelse på teatret bliver Wagners Ringen. Formentlig i traditionel opsættelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her