Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

30. august 2002


Hamas lover hævn efter drab i Gaza
*Israels hær angreb natten til i går den palæstinensiske landsby Sheikj Ijleen syd for Gaza By og dræbte – ifølge hæren ved en fejl – fire palæstinensere.
Efter det israelske angreb lovede et højtstående medlem af den yderligtgående islamiske Hamas-gruppe gengældelsesaktioner.
»Vi fordømmer på det kraftigste denne frygtelige massakre. Vort svar vil være en ny eskalering i vor modstand,« sagde Ismail Haniya ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

DK: Ingen Cuba-fanger frigives
*Det danske udenrigsministerium afviser forlydender i den internationale presse om, at Kuwait skulle have fået løfte om at få frigivet flere af sine statsborgere, som er interneret på Guantanamo-basen i Cuba. Oplysningerne har øget presset på den danske regering, som kritiseres for ikke at gøre nok for at bistå den danske statsborger, som også er interneret på basen.
»De forlydender, der har været fremme om, at Kuwait skulle få nogle af deres tilbage, er grebet ud af den blå luft,« siger kontorchef i Udenrigsministeriet Bent Wigotski. Det samme gør sig gældende for Pakistan. Der er ikke nogen, som er blevet løsladt. Det er muligt, de har forsøgt sig, men i så fald har de ikke fået noget ud af det, siger kontorchefen.

Nordisk film skal udlevere materiale
*Hvor både Københavns Byret og Østre Landsret sagde nej til politiets ønske om at få udleveret råmaterialet til en kontroversiel tv-udsendelse om det pædofile miljø, har Højesteret besluttet, at Nordisk Film skal udlevere dele af deres materiale.
I dommen understreger Højesteret, at sigtelsen mod en af de personer, der optræder i udsendelsen, handler om en lovovertrædelse af meget alvorlig karakter, som kan medføre fængselsstraf i fire år og derover. Samtidig kan materialet bruges som bevis i en straffesag. Nordisk Film skal udlevere materialet, hvor denne person optræder, fordi han blev optaget med skjult kamera og fordi han først efterfølgende blev lovet anonymitet i udsendelsen på tv.
Nordisk Film noterer med tilfredshed, at det bliver meget begrænsede mængder optagelser, politiet får adgang til. Hvorvidt selskabet alligevel vil forsøge at få omstødt Højesterets afgørelse ved at føre sagen til de internationale domstole, er der endnu ikke taget stilling til.

Tyrkiet må vente længere på dato
*Selv om Tyrkiet for nylig har vedtaget en større lovpakke, der bl.a. afskaffer dødsstraf og giver det kurdiske mindretal kulturelle rettigheder, skal Tyrkiet ikke vente for meget fra EU her og nu. Tyrkiet havde håbet, at EU-topmødet i København i december ville vedtage en dato for, hvornår reelle forhandlinger om landets optagelse i EU kan begynde.
Men udenrigsminister Per Stig Møller såede i går for første gang offentligt tvivl om realismen i at fået vedtaget en dato. »Det er tvivlsomt, om vi kan nå det. Uanset min sympati, så er jeg skeptisk. Alle 15 EU-lande skal være enige om det,« sagde Møller. Han henviste til, at der afholdes tyrkisk valg i november, og at det er ikke et tid nok før december til at kunne se, om reformerne også bliver solidt gennemført af en ny regering.

USA indrømmer misinformation
*USA’s regering indrømmer, at en tidligere erklæring fra præsident George W. Bush om, at man havde beviser for, at en amerikanske statsborger, Jose Padilla, var en »fjendtlig kombattant«, der havde planer om at gennemføre et angreb med en såkaldt ’beskidt bombe’, muligvis byggede på misinformationer fra en fange med tilknytning til al-Qaeda.
I en erklæring til en domstol i New York oplyste det amerikanske forsvarsministerium onsdag, at oplysningerne om Padilla var ubekræftede og muligvis »led i bestræbelser på at føre amerikanske embedsfolk bag lyset«.
Også i Iran venter kvinder på stening
nMindst fire kvinder sidder fængslet i Iran og venter på at blive stenet til døde for overtrædelse af den muslimske sharialovgivning. Men mens Danmarks regering »på det skarpeste« har taget afstand for steningsdommen mod en kvinde i Nigeria, forholder den sig tavs i forhold til de myndigheder, der har dømt de iranske kvinder til stening.
»Hvis man tager afstand fra stening af mennesker i Nigeria, hvorfor så ikke når det finder sted i Iran,« siger Nahid Riazi, leder i Danmark af Den Internationale Kampagne for Iranske Kvinders Rettigheder (IKIR). Riaza mener, at regeringens tilbageholdenhed skyldes, at en afstandtagen over for iranske steninger kolliderer med »det forhold, som Danmark og EU forsøger at få til Iran«.

DF: Ingen garanti for salg af TV2
*Dansk Folkeparti er klar til at stoppe et salg af TV2 næste år, hvis en privatisering vil forringe programmernes kvalitet. På den baggrund advarer medieordfører Poul Nødgaard (DF) om, at VK-regeringen risikerer et hul i statskassen på en milliard kroner, hvis finansloven bygger på et salg af tv-stationen i 2003. »Der bliver ikke tale om at gamble med TV2. Jeg vil nødigt se TV2 i stærkt forringet udgave for at få en milliard i kassen. Derfor er det afgørende, at jeg får dokumentation og bevis for, at det er et godt projekt,« siger Poul Nødgaard til Ritzau.

Over 1.900 dræbt i Kashmir i år
*Over 1.900 mennesker er blevet dræbt i år i Kashmir under den blodige vold, der raser i området, som Pakistan og Indien strides om. Det sagde embedsmænd i den indiske del af Kashmir i går.
Frem til den 15. august lå dødstallet på 1.912 mennesker, og alene i første halvdel af august er 136 mennesker dræbt. Blandt de mange dræbte er 634 civile.
I den tilsvarende periode sidste år blev 2.055 mennesker dræbt. Selv om der er dræbt lidt færre mennesker i år, er der frygt for, at dødstallet vil stige dramatisk på grund af de planlagte valg i den indiske del i perioden 16. september til 8. oktober. Både militante og separatister boykotter valgene.

Patienter ignorerer behandlingsgaranti
*Langt de fleste patienter foretrækker at blive behandlet på deres lokale sygehus frem for at afkorte ventetiden ved at tage på privathospital eller til udlandet. Det viser den første opgørelse over, hvor mange der benytter regeringens nye behandlingsgaranti, skriver Dagens Medicin.
I løbet af juli og de første ti dage af august har cirka 1.000 danskere benyttet sig af garantien, viser opgørelsen fra Amtsrådsforeningen og Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS). Det skal ses i forhold til, at cirka 120.000 patienter ifølge Sundhedsministeriets beregninger i gennemsnit venter over to måneder og dermed er omfattet af garantien.
Den nye behandlingsgaranti giver patienterne ret til at blive behandlet på et privathospital eller i udlandet, hvis de offentlige sygehuse ikke kan nå at behandle deres lidelse inden for to måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her