Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

17. august 2002


Israelske bulldozere mod private hjem
*Israelske soldater har ødelagt hjemmene til to palæstinensiske selvmordsbombemænd i den nordlige del af Vestbredden. Det oplyste israelsk radio i går.
Et af de to hjem tilhørte ifølge de israelske myndigheder familien til manden bag et selvmordsangreb med 17 israelske ofre for to måneder siden. Det andet hjem tilhørte angiveligt familien til en militant palæstinenser, der sårede to israelske sikkerhedsfolk under et angreb for otte måneder siden.

Regeringen giver ilt til boligbyggeriet
*I et forsøg på at mindske boligmanglen vil regeringen med en milliardindsprøjtning pumpe nyt liv i det skrantende byggeri af private udlejningsboliger til danskere med almindelige indtægter. Med en økonomisk gulerod, der enten skal udformes som et fradrag eller et tilskud fra statskassen, vil økonomiminister Bendt Bendtsen (K) lokke pensionskasser og andre private investorer til igen at placere deres penge i boligbyggeri.
Ud over luksusbyggeri er der stort set ikke bygget privat udlejningsbyggeri herhjemme siden starten af 1990’erne, fordi pensionskasserne har vurderet, at det ikke kan betale sig.

Carlsberg sparer 10.000 lastbilture
*Bryggerikoncernen Carlsberg Danmark A/S har indgået aftale med Railion Danmarks A/S om transport af øl og vand mellem Carlsbergs lagre i Fredericia og Høje-Taastrup. Aftalen omfatter to daglige tog på hverdage turretur mellem de to lagre.
Med aftalen vil der blive omlagt transport fra vej til bane, som vil medføre ca. 10.000 færre lastbilture. Der har ifølge Carlsberg været arbejdet længe med at skabe konceptet, hvor et af de afgørende elementer er en ny type container, der er under udvikling. Den vil give en fleksibel transportløsning, hvor laste- og lossetider er tilpasset produktionen.
Hos Railion venter man, at det nye koncept kan danne forbillede for andre kunder i både Danmark og udlandet.

Fuld barselsløn på Novo Nordisk
*Som formentlig den første virksomhed i Danmark giver Novo Nordisk nu fuld løn i hele barselsperioden til alle ansatte uanset køn, skriver HK Industri Bladet.
Det eneste krav er, at de ansatte er berettiget til fuld dagpengesats i de 52 uger, som barsels- og forældreorloven nu kan vare. Herfra supplerer Novo Nordisk op til fuld løn.
Beslutningen om barselsløn er truffet, fordi Novo Nordisk gerne vil styrke den sociale profil, der gennem de sidste mange år har skaffet medarbejdere fordelagtige aftaler om for eksempel længere barselsorlov for mænd og forbedrede pensionspakker.

Stålvalseværket kan valse videre
*Det konkursramte stålvalseværk i Frederiksværk fandt i går en køber, da AT Holding A/S gav et tilbud på værket. Administrerende direktør i AT Holding, Henrik Kaa Andersen, ønsker ikke at oplyse, hvad han har budt på det konkursramte værk, dog ligger det klart, at prisen ligger i den lave ende af skalaen.
Henrik Kaa Andersen vurderer, at selve handlen kan være gennemført i løbet af et par uger eller tre, hvis boet accepterer AT Holdings tilbud. Planen er at genoptage den fulde produktion.

Irak ønsker flere samtaler med FN
*Irak har i et brev bedt FN om flere forhandlinger, inden landet vil tillade internationale våbeninspektører vende tilbage til landet. Det meddelte den irakiske FN-ambassadør i går. Den irakiske henvendelse opfylder ikke FN’s krav om, at den irakiske regering kommer med en »formel invitation« til FN om igen at sende våbeninspektører til landet. Det har FN krævet, før verdensorganisationen vil fortsætte forhandlingerne med de irakiske myndigheder.
Den irakiske ambassadør, Mohammed Aldouri, sagde, at Irak vil have fastlagt en række grundlæggende regler, før Bagdad-regeringen igen vil tillade våbeninspektører i landet.
»Vi er i en fase, hvor vi diskuterer, ikke hvor vi gennemfører planerne,« sagde den irakiske ambassadør.

Svenske sosser ligger lunt i svinget
*Moderaterna, Sveriges konservative parti, får for første gang i 10 år opbakning fra under 20 procent af de svenske vælgere. Samtidig står Socialdemokratiet og Vänsterpartiet til at få over 51 procent af stemmerne.
Det viser en ny meningsmåling offentliggjort i går i flere svenske aviser fem uger før Riksdagsvalget 15. september.
Statsminister Göran Persson og hans Socialdemokrati står til at få 41,2 procent, mens Vänsterpartiet får 10,1 procent. Tilsammen har de to partier et komfortabelt flertal på 51,2 procent.

VK klar med plan for trafikken
*VK-regeringen er klar med en 10-årig investeringsplan for trafikken, som vil koste over 10 milliarder kroner. Ifølge trafikminister Flemming Hansen (K) blev udkastet til planen godkendt af regeringens koordinationsudvalg i går, og den skal fremlægges for trafikordførerne for Venstre og de Konservative på tirsdag.
Trafikministeren fortæller, at der mangler en række detaljer, og derfor offentliggøres udspillet først til oktober. Han ønsker ikke at fortælle hvilke beløb og hvilke trafikinvestering, der er på planen. Men det er over en milliard kroner om året, og det er investeringer i både veje og kollektiv trafik.

Skarpt revisornotat til SiD
*En hidtil hemmeligholdt revisionsredegørelse, som SiD bestilte i kølvandet på Strube-sagen, afslører en eklatant mangel på kontroller og forretningsgange i forbundet. Ritzau er i besiddelse af redegørelsen, der fortæller om forsvundet inventar, manglende regler for mobiltelefonindkøb, ineffektiv bilagskontrol samt rod i håndtering af fonde og konti.
I revisionen noterer, at det bør overvejes, at de forskellige »fonde og konti, der p.t. ikke er en integreret del af forbundets bogholderi, frem over indgår i forbundets bogføring. De bør af juridiske årsager og hensyn til den daglige drift og økonomiske rapportering være en del af forbundets bogføring.«

Sverige og Danmark deler pendlerpenge
*Skatteindtægter fra pendlere over Øresund skal fremover deles mellem Sverige og Danmark. Det er de to lande blevet enige om, siger Sveriges finansminister, Bosse Ringholm til Sydsvenska Dagbladet.
Han vil ikke give præcise løfter om, hvornår en aftale bliver klar, men udtrykker stor optimisme, trods en række praktiske problemer, der skal løses. Ringholm skal diskutere spørgsmålet med skatteminister Svend Erik Hovmand den 6. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her