Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

12. august 2002


Indvandrere i firmaet giver støtte
*Den svenske regering og LO vil give statsstøtte til virksomheder, som ansætter indvandrere. Forslaget, som ifølge Sveriges Radios nyhedsmagasin Ekot vil blive præsenteret meget snart, er et svar på erhvervslivets krav om at åbne grænserne for indvandring af arbejdskraft.
Statsminister Göran Persson regner med, at den nuværende mangel på arbejdskraft i Sverige gør det nemmere at få virksomhederne til at ansætte indvandrere. På den måde har erhvervslivet et stærkt incitament, en stærk drivkraft til at hjælpe til. Måske er der slet ikke behov for nogen speciel stor statsstøtte for at få det hele til at fungere, sagde den svenske statsminister.
Svensk LO bakker op om regeringens planer om at støtte virksomheder, der ansætter personer med udenlandsk baggrund.

Blodig søndag i Mellemøsten
*Israelske soldater dræbte søndag en bevæbnet palæstinensisk mand i Gazastriben, og drabene i regionen fortsatte således, mens den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, betegnede en delegations sikkerhedsdrøftelser i USA med chefen for den amerikanske efterretningstjeneste CIA som meget positive.
Desuden trængte en bevæbnet palæstinensisk mand ind i den jødiske bosættelse Mehora på Vestbredden og dræbte en kvinde og sårede hendes mand, inden israelske soldater skød og dræbte ham.
Både palæstinensiske sikkerhedskilder og den israelske hær oplyste ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at to israelske soldater søndag blev såret under en skudveksling med palæstinensere i Jenin.

Biler ’vokser’ på Øresundsbroen
*Et par gange om dagen bliver korte personbiler i Øresundsbroens automatiske måling i BroBizz-banerne registreret som lange køretøjer på over seks meters længde.
I stedet for at betale 275 svenske kroner (220 danske kroner) skal bilejeren i stedet betale 650 svenske kroner (520 danske kroner) for turen over og under Sundet.
Sydsvenska Dagbladet beskriver søndag, hvordan Ulf Malmros og Kristina Kockum, som for nylig passerede betalingsanlægget på Lernacken i Sverige i deres lille Ford Focus, blev snydt af det automatiske måleudstyr, men bilen blev debiteret som et langt køretøj over seks meters længde. Parret klagede og fik det beløb tilbage, som fejlagtigt var blevet trukket på deres konto.

Nordmænd på pension som 59-årige
*Nordmænd vil helst gå af med pension, inden de fylder 60 år. Det fremgår af en ny landsomfattende undersøgelse udarbejdet af meningsmålingsinstituttet MMI. Hvis økonomien ikke spillede nogen rolle, ville gennemsnittet af nordmænd gå på pension som 59-årige, skriver dagbladet Aftenposten. Lønmodtagere med lav indtægt og uddannelse er ifølge undersøgelsen mere interesserede i at gå af med førtidspension end arbejdstagere med høj løn og uddannelse.

Bred opbakning til behandlingsgaranti
*Både hos regeringspartneren Venstre og i Dansk Folkeparti er der opbakning til socialminister Henriette Kjærs (K) forslag om at indføre en behandlingsgaranti til alkoholikere. Som det fremgår af Berlingske Tidende søndag, ønsker Henriette Kjær en garanti, der sikrer, at alle alkoholikere kan få tilbud om behandling inden otte dage.
»I Dansk Folkeparti er vi meget positive over for ministerens udmelding. Vi håber bare, at der så også kommer handling bag ordene,« siger DFs socialordfører Pia Kristensen. Hos Venstre vil man ikke kommentere kravet om flere døgntilbud. Partiet har dog længe haft et ønske om en behandlingsgaranti.

Alt hobbyfjerkræ skal registreres
*For at komme videre med bekæmpelsen af fjerkræsygdommen Newcastle Disease går fødevaremyndighederne nu i gang med at registrere alt hobbyfjerkræ i det meste af Jylland. Inden på fredag skal der være styr på alt ikke-erhvervsmæssigt fjerkræhold.
Og ikke kun på høns, ænder, gæs, kalkuner og duer. Også ejere af strudse og påfugle og fuglevildt som fasaner, vagtler, agerhøns og rødhøns skal lade sig registrere.
Sygdommen er konstateret i 119 besætninger i Jylland, hvoraf de 110 er i hobby-besætninger.

København vil have tre-dages model
*De ansatte i plejesektoren i Københavns Kommune skal fremover have mulighed for at arbejde i tre dage og derefter holde tre dage fri – den såkaldte 3-3 model, som kendes fra Sverige. Således lyder et forslag fra tre borgmestre i Københavns Kommune, familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF), uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard (EL) samt sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø (R). 3-3-ordningen stammer oprindeligt fra Sverige, hvor den foreløbig er afprøvet i 25 forskellige kommuner og virksomheder. Her melder alle om lavere sygefravær og større tilfredshed blandt medarbejdere og arbejdsgivere.

Iran udviser al-Qaeda-krigere
*Iran har i al stilhed udvist 16 al-Qaeda-krigere, der efter at være flygtet fra Afghanistan havde søgt tilflugt i Iran. Det siger den saudiarabiske udenrigsminister prins Saud Faisal i et interview med det amerikanske dagblad Washington Post.
De iranske myndigheder udleverede al-Qaeda-flygtningene, alle saudiarabere, vel vidende at alt hvad der kommer frem under afhøringer i Saudi-Arabien vil blive videregivet til USA, til brug for kampen mod terrorisme, sagde Saud til avisen.

Færre ledige i Odense
*Mens politikerne i Odense i denne tid med henblik på det kommende års kommunale budget bakser med millionbesparelser, der bl.a. vil ramme de ældre, børn, unge og skole-området, kan de i det mindste glæde sig over en rekordlav ledighed i kommunen, viser en opgørelse fra kommunens erhvervs- og planlægningskontor. I maj i år var ledigheden faldet 12 procent i forhold til året før, hvilket svarer til 598 færre ledige. Ledigheden er nu på 4,7 og dermed på niveau med landsgennemsnittet.

Svensk konservativ: Sprit døgnet rundt
*Lederen af de konservative Moderaterna, Bo Lundgren, forsøgte søndag at appellere de yngre vælgere forud for Riksdags-valget i Sverige i september. Lundgren sagde på et møde med ungdomsmedlemmer af partiet, som i øjeblikket er i opposition, at det bør være tilladt at sælge alkohol døgnet rundt.
»Man skal selv vælge, hvornår man vil gå hjem fra værtshuset,« sagde Lundgren til omkring 1.000 jublende unge aktivister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her