Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

8. august 2002


Palæstinensisk ja til sikkerhedsplan
*Den palæstinensiske ledelse gav i går et foreløbigt ja til en israelsk sikkerhedsplan, som betyder tilbagetrækning fra genbesatte områder som modydelse for, at palæstinenserne slår ned på militante grupper i egne rækker.
Det skete, selv om israelsk militær i går dræbte yderligere fem palæstinensere, heraf flere på Israels liste over stærkt eftersøgte.
»Ledelsen har besluttet at sige ja til denne plan, da der er tale om første skridt i en samlet tilbagetrækning fra de genbesatte områder og en tilbagevenden til grænserne fra den 28. september 2000 (hvor den nuværende opstand startede, red.),« sagde den palæstinensiske minister for offentlige arbejder, Azzem al-Ahmed.

Kinas hær: Taiwan risikerer angreb
*Kinas militær meddelte i går Taiwans præsident, Chen Shui-bian, at han risikerer at blive angrebet, hvis han presser på for at få gennemført en folkeafstemning om øens uafhængighed fra Kina, citerede det statslige kinesiske dagblad China Daily en militærofficer for at sige.
Det er første gang, at Kinas hær kommenterer Chens entusiastiske opfordring til en folkeafstemning i weekenden. Og beskeden er klar: Chen underminerer Kinas forpligtelse til en fredelig genforening.
I stedet sagde officeren, at muligheden af, at »freden skal sikres og vindes gennem brug af magt« er voksende, hvis Taiwan, som Kina betragter som en oprørsk provins, påtænker at gennemføre en folkeafstemning om øens fremtid.

Schröder: Krig mod Irak truer alliance
*Den tyske kansler, Gerhard Schröder, advarer om, at en militæraktion mod Irak kan få den internationale alliance mod terrorisme, der blev opbygget efter angrebene i USA den 11. september i fjor, til at gå i opløsning.
»Det (et angreb, red.) vil ikke blive klart forstået som en forsvarsmæssig foranstaltning og kan ødelægge den internationale alliance mod terrorisme,« erklærer Schröder ifølge den tyske avis Bild.

Generalstrejke i kriseramt Uruguay
*Arbejdere iværksatte i går en generalstrejke i Uruguay for at protestere imod regeringens økonomiske politik, der skal imødegå de seneste fire års økonomiske tilbageslag.
Demonstranter ville samles til et massemøde foran regeringsbygninger i hovedstaden Montevideo for at tage afstand fra landets »nyliberale« økonomiske model.
Uruguays beholdning af hård valuta svandt bort i sidste uge, hvilket fik regeringen til at lukke bankerne i seks dage, indtil landet fik et overgangslån på 1,5 milliarder dollar (11,4 milliarder kroner) af USA.

Instruktør: teaterledelse svigtede
*Den schweiziske teaterinstruktør Stefan Bachmann siger i et interview med den tyske avis Tagesspiegel, at Det Kgl. Teaters ledelse har håndteret sagen om den aflyste Hamlet-forestilling helt forkert. Bachmann anser dansk teater for at være gammeldags og stillestående.
»Teatrets ledelse har reageret helt forkert på den diskussion, der opstod. Det forkerte bestod i, at de uden min viden lod tre skuespillere forlade stykket,« siger Stefan Bachmann.
Bachmann mener, at diskussionen om den mentalt handicappede kvindes medvirken overhovedet ikke skulle være taget af teatret eller skuespillerne.
»Diskussionen hørte retteligt hjemme blandt dem, som havde set stykket. Og for at publikum kunne have taget diskussionen, krævede det, at de havde set stykket,« siger Stefan Bachmann, der undrer sig over reaktionen på hans rollevalg.

Begrænset opgave til kommission
*Et flertal i Folketinget fastholder, at en undersøgelseskommission skal kulegrave Farum-sagen, men kommissionen skal alligevel ikke vurdere, om nogen skal straffes for deres gøren eller laden.
Det fastslår flertallet bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten efter et møde i Folketinget i går i Udvalget for Forretningsorden.
Det betyder, at undersøgelseskommissionen ikke skal afgøre, om der kan rejses tjenestemandssager og lignende, hvis loven eller reglerne er blevet overtrådt.

Minister fyret for majssvindel
*Malawis præsident, Bakili Muluzi, har fyret en af sine ministre efter, at han er blevet beskyldt for korruption i forbindelse med salget af tonsvis af majs på et tidspunkt, hvor befolkningen i landet sulter. Ministeren for fattigdomsbekæmpelse, Leonard Mangulama, er hovedmistænkt i en svindelskandale, hvor 160.000 ton af Malawis majsreserver blev solgt. Salget har medvirket til fødevarekrisen i landet, hvor tre millioner trues af sult.
Malawi befinder sig ud over den igangværende sultkatastrofe også i en desperat økonomisk situation, da donorerne i stigende grad tilbageholder penge på grund af mulig korruption og dårlig regeringsførelse. Danmark stoppede bistandssamarbejdet med Malawi tidligere på året med henvisning til korruption og politisk intolerance.

Jordansk censur mod tv-station
*Jordans informationsminister, Mohamad Adwan, beordrede i går en lukning af den arabiske tv-station al-Jazeeras kontorer i landet. Skridtet kommer efter at den Qatar-baserede tv-station havde udsendt et program, der kritiserede Jordans kongefamilie.
»Jordan har besluttet at tilbagekalde al-Jazeera-kontorets akkreditering og hindre alle, der præsenterer sig selv som korrespondenter for denne kanal i at arbejde,« siger informationsministeren.
Lukningen af stationens kontor i Jordan kommer en dag efter, at al-Jazeera sendte et talkshow, hvorunder Jordan og landets kongefamilie blev hårdt kritiseret for deres Mellemøst-politik.

SF vil hjælpe kommunerne
*Sparekniven ser ud til at skulle skære så dybt hos kommunerne, at økonomiaftalen med regeringen må laves om, mener SF. Derfor vil partiet søge at samle flertal for at ekstraindkalde Folketinget og lægge pres på regeringen, inden de kommunale budgetter bliver lagt fast, oplyser SF’s formand Holger K. Nielsen efter et gruppemøde i går.
»Med de meldinger, der kommer i medierne, ser der ud til at blive tale om meget voldsomme nedskæringer. Aftalen om økonomien er vedtaget, efter at Folketinget blev sendt hjem. Kommunerne går i gang med deres budgetter, før Folketinget kommer ind igen. Det vil sige, vi står fuldstændigt lammet. Det er fuldstændigt uacceptabelt i betragtning af de store nedskæringer, som både kommuner og amter er i gang med,« siger Holger K. Nielsen.

Svalbards gletsjere smelter
*Gletsjerne på den norske øgruppe Svalbard smelter, og nogle af dem trækker sig tilbage med hele 150 meter om året.
Det oplyser miljøorganisationen Greenpeace, som netop har gennemført en ekspedition til Svalbard. Greenpeace har sammenstillet gamle fotos med helt nye og tegner et dramatisk billede af afsmeltningen som et tydeligt bevis på en accelererende global opvarmning.
Det er kun få uger siden, amerikanske geologer kunne afsløre, at de store gletsjere i Alaska og Canada smelter med alarmerende hast.
Greenpeace har på Svalbard særligt kigget på gletsjerne på den vestlige del af øgruppen, og observationerne er chokerende, fastslår kampagneleder Truls Gulowsen fra Greenpeace.
»Den del af Kongsbræen, som kaldes Kongsvegen, har de sidste 50 år trukket sig tilbage med omkring 150 meter årligt,« siger Gulowsen til Ritzau.
»Hvis den globale opvarmning fortsætter, som klimamodellerne fra FN’s Klimapanel viser, må vi i tiden fremover vente en yderligere accelereret tilbagetrækning af disse isbræer, som man allerede har observeret i Alaska og mange andre steder i resten af verden,« siger professor Jon Ove Hagen, universitetet i Oslo.
For Greenpeace er der ingen tvivl om, at opvarmningen og ændringerne i ismasserne skyldes afbrændingen af kul, olie og gas.
»Hvis vi ikke tager et opgør med afhængigheden af fossile brændsler, risikerer vi både at miste alle verdens isbræer og opleve andre katastrofale effekter af klimaændringer,« siger Truls Gulowsen. Inf.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu