Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

5. august 2002


Planer om at dræbe Colombias leder
*Colombias sikkerhedspoliti oplyste i går, at man havde anholdt seks oprørere, som havde planer om at dræbe den nyvalgte præsident,
Alvaro Uribe, den 7. august – dagen, da han skal indsættes som præsident.
»Politiofficerer beslaglagde våben og sprængstoffer, som skulle være benyttet mod Uribe og afgående præsident Andres Pastrana,« sagde sikkerhedspolitiets chef, Javier Ramos.

S: Lovliggør fixerum
*Københavns Kommune har siden efteråret 2001 forsøgt at få tilladelse af sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til et forsøg med fixerum til narkomaner, så de under hygiejniske forhold kan få lov at indtage deres stoffer i ro og orden.
»I 1997 forsøgte vi at fremsætte et lignende forslag om fixerum, men dengang blev arbejdet standset af juridiske embedsmænd, der vurderede, at de internationale konventioner var ubøjelige på dette område. Men i dag er der oprettet brugerrum i både Holland, Tyskland og Schweiz, og man er på vej med at lovliggøre brugerrum i England, Norge og Australien,« siger Socialdemokratiets narkopolitiske ordfører, Sophie Hæstorp Andersen.
Disse lande har underskrevet FN’s internationale konventioner om at bekæmpe narkomisbrug, men har vurderet, at konventionerne godt kan rumme tiltag som brugerrum.
Omkring 300 narkomaner dør årligt i Danmark på grund af ukontrollerede fixeforhold.

Bush opsat på et systemskifte i Irak
*USA støtter fortsat tanken om et systemskifte i Irak og vil bruge alle midler, der står til dets rådighed, for at opnå dette til trods for Bagdads
antydninger af, at landet vil acceptere nye FN-våben-inspektioner.
Det sagde USA’s præsident, George W. Bush, i går under et ferieophold i Kennebunkport i delstaten Maine.
»Jeg er en tålmodig mand. Jeg vil bruge alle de værktøjer, der er til vores rådighed. Intet er forandret,« sagde Bush til journalister.
Lørdag afviste den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, kategorisk en invitation fra Irak til chefen for FN’s våbeninspektører om at komme til Bagdad for at diskutere en genoptagelse af de inspektioner, der blev indstillet i december 1998.
Det irakiske udspil kom i forbindelse med stigende spekulationer om, at Bush overvejer en militæraktion, der skal styrte den irakiske præsident, Saddam Hussein.

Militærjeep sprængt i luften
*En israelsk militærjeep blev i går sprængt i luften på en vejstrækning i nærheden af Ramallah på Vestbredden, oplyser palæstinensiske øjenvidner og jødiske bosættere. Der var tale om et palæstinensisk anslag.
Bosættere siger, at fire personer, antageligt israelske soldater, blev såret ved eksplosionen. To af dem alvorligt.
Abu Ali Mustapha-brigaderne, den væbnede gren af Folkefronten for Palæstinas Befrielse (PFLP), påtog sig timer senere skylden for anslaget. Det skete i et telefonopkald til det franske nyhedsbureau AFP.Artikel på forsiden

Kriminalitet på vej op
*Efter et år med rekordlav kriminalitet synes antallet af forbrydelser igen på vej i vejret. Den nyeste statistik fra Rigspolitiet viser, at der i løbet af det første halvår blev anmeldt godt 239.000 overtrædelser af straffeloven. Det er en stigning på knap fem procent i forhold til første halvår 2001.
Antallet af indbrud er steget med 10 procent i forhold til sidste år, og antallet af røverier stiger også. Således har der frem til 1. juli været 146 røverier mod pengeinstitutter.
Til gengæld kan man glæde sig over, at antallet af voldssager nu er ved at dykke. Selv om kriminaliteten sidste år generelt var på et lavt niveau, så fortsatte volden med at stige. Men nu går udviklingen igen den modsatte vej. Både den almindelige og den grove vold er så småt på retur at dømme ud fra de aktuelle tal.

Bolivias kongres taler ny præsident
*Parlamentet i Bolivia fortsatte i går drøftelserne om, hvem der skal være landets nye præsident. Valget står mellem den tidligere præsident Gonzalo Sanchez de Lozada og socialistlederen Evo Morales.
Morales – den første indfødte bolivianer, der har en realistisk mulighed for at nå præsidentposten – sendte chokbølger gennem landets politiske elite og så langt nordpå som til Washington, da han indtog andenpladsen og dermed forhindrede de Lozada i at vinde absolut flertal ved præsidentvalget 30 juni.
Derfor er det nu op til parlamentets 157 medlemmer at vælge en af de topkandidater til landets ny præsident for den kommende femårige periode.
Bolivia er Sydamerikas eneste nation med et flertal af den oprindelige befolkning. Omkring 55 procent af landets otte millioner indbyggere tilhører 37 forskellige etniske grupper. Kun 15 procent af landets befolkning er hvide.
Underskud på sundhedsbudgettet
nFrederiksborg Amt skal finde 200 millioner kroner for at få næste års sundhedsbudget til at hænge sammen.
Det konstaterede amtets sundhedsudvalg, da det i går mødtes for at drøfte budgettet for 2003. Det samlede bugdet for Frederiksborgs Amts sundhedsbudget er på fire milliarder kroner.
»Vi har haft nogle grundige, politiske drøftelser om budgettet, men vi har endnu ikke lagt os fast på besparelser,« siger formanden for udvalget, Hørsholms konservative borgmester, Uffe Thorndal.

Ældre føler sig oversete
*Den ældre del af befolkningen føler sig overset som forbrugere. På trods af at der i dag er 1,8 millioner danskere over 50 år, og at de står for mere end 30 procent af det samlede forbrug herhjemme, så glemmer erhvervslivet fuld-stændig de ældre til fordel for unge, mener Ældre Sagen.
Organisationen finder erhvervslivets strategi uklog, fordi de ældres købekraft er så stor, at de burde være en særdeles attraktiv målgruppe, men også decideret
diskriminerende, og det vil Ældre Sagen have gjort noget ved.
I dag løfter organisationen sløret for et nyt samarbejde, som den har indgået med Codan Forsikring og Lån & Spar Bank, og organisationen inviterer samtidig andre virksomheder til at indgå i et partnerskab, der skal påvirke erhvervslivet til at udvikle ydelser og produkter til de ældre.

Information præciserer
*Information skrev i weekenden, at USA’s militærbudget næste år ville blive på 2.700.000.000 kroner. Det rigtige tal er 2.700.000.000.000 – altså 2.700 milliarder kroner. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her