Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

20. august 2002


Militante grupper afviser aftale
*Militante palæstinensiske grupper afviste i går en ny sikkerhedsaftale med Israel, der skulle lempe den israelske militære tilstedeværelse i Gazastriben og i Betlehem på Vestbredden til gengæld for en nedtrapning af den palæstinensiske vold.
Søndagens aftale mellem den israelske forsvarsminister, Binyamin Ben-Eliezer, og den palæstinensiske delegation under ledelse af indenrigsminister Abdel Razzak al-Yahya blev ellers rost af EU og set som det første reelle fremskridt i flere måneder i den fastlåste konflikt.
Men militante grupper, heriblandt Hamas, Islamisk Jihad og Folkefronten til Palæstinas Befrielse, erklærede, at de ikke ville være med til den mindste indrømmelse og tværtimod vil fortsætte med at gennemføre angreb for at få ophævet den israelske besættelse.
»Vores geværer vil fortsat være rettet mod den zionistiske fjende,« sagde Abdel-Aziz al-Rantissi, et højtstående medlem af Hamas.

Euroens grundlov udhules
*Flere af de store euro-lande vånder sig ved at overholde de strenge krav til underskud på de offentlige finanser, som er beskrevet i den såkaldte stabilitets- og vækstpagt, der er betegnet som euroens grundlov. Det kan betyde højere renter i Europa og dermed også Danmark.
De foruroligende underskud på de store EU-landes statsfinanser vil føre til, at de europæiske politikere vil blive tvunget til enten formelt eller uformelt at bløde op på de strenge krav og finde en vej ud af moradset.

Ingen ’store fisk’ på Guantánamo
*Trods intensive afhøringer og omfattende efterforskning har de amerikanske myndigheder ikke kunnet fastslå, at der findes ledende al-Qaeda-medlemmer blandt de knap 600 fanger, der i dag er interneret på Guantánamo-basen i Cuba, oplyser amerikanske embedsfolk til Los Angeles Times.
Oplysningen sætter spørgsmålstegn ved USA’s oprindelige påstand om, at de internerede på den amerikanske militærbase er blandt »de værste af de værste«.

Taleban-fanger døde af luftmangel
*Omkring 1.000 fanger er muligvis døde af luftmangel i containervogne i forbindelse med fangetransporter i Afghanistan, oplyser det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek. Fangetransporterne blev foretaget af den amerikansk-støttede Nordalliance i december sidste år.
De omkomne var blandt tusinder af Taleban- og al-Qaeda-medlemmer, der havde overgivet sig i Kunduz i det nordlige Afghanistan og blev bragt til fængsler i overfyldte containervogne, siger øjenvidner til tidsskriftet.
Newsweek skriver, at Røde Kors og FN begge har undersøgt rapporter om hundredvis af døde Taleban-fanger, der i december blev lagt i massegrave kort tids kørsel fra et fængsel i byen Sheberghan.

Optræk til fløjkrig i S
*Hvis EU-parlamentariker Torben Lund opstiller som Socialdemokratiets ny partisekretær, bryder fløjkrigen ud for fuld styrke i partiet. Et kampvalg kan ende som en tillidsafstemning om partiformanden Poul Nyrup Rasmussen på partikongressen den 14.-15. september i Aalborg.
Det siger flere kilder i Socialdemokratiet. Nogle mener, at fløjkrigen allerede er fløjtet i gang. Dette betegner Torben Lund som »rent vrøvl«. Han har fået flere opfordringer bl.a. fra »nogle« amtsformænd til at opstille imod Nyrups kandidat, konsulent Jens Christiansen fra Dansk Metals ledelse, på partikongressen i Aalborg. Torben Lund vil ikke udelukke, at han først beslutter sig den 13. september, som er sidste frist for at kandidere.

Norden ønsker Baltikum indenfor
*Danmark er det eneste nordiske land, som er med i både EU og NATO. Men statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kunne efter det nordisk-baltiske topmøde i Riga glæde sig over, at alle nordiske lande støtter Estlands, Letlands og Litauens bestræbelser på at komme med i EU og NATO.
Statsministeren har en »klar forventning« om, at de baltiske lande inden årets udløb har fået endeligt tilsagn om medlemskab i begge regionale organisationer. EU-deltagelsen ventes afgjort på EU-topmødet i København i december, mens NATO-tilslutningen kan besluttes på NATO-topmødet i Prag i november.

Royal Copenhagen fyrer 175 ansatte
*Porcelænsfabrikken Royal Copenhagen har varslet fyringer af 175 medarbejdere indenfor den nærmeste fremtid på baggrund af et forventet stort underskud i virksomheden i 2002.
Det forventede underskud forklares med den generelle internationale afmatning for markedet – især er ordretilgangen og salg af samlerartikler samt håndmalet porcelæn faldet. De varslede fyringer svarer til, at hver fjerde medarbejder ryger ud.
Mange af de ansatte har været på virksomheden i en årrække, og derfor kan det være svært at skulle finde job andetsteds.
Søren Søndergaard, Enhedslistens arbejdsmarkedspolitiske ordfører siger:
»Der er et problem i den danske arbejdsmarkedspolitik, som sættes på spidsen af fyringerne på Den Kgl. Porcelænsfabrik. Der stilles ingen reelle krav til arbejdsgiverne om at vedligeholde og udvikle de ansattes kvalifikationer gennem videre- og efteruddannelse.«
»Enhedslisten vil derfor stille forslag i Folketinget, der pålægger virksomhederne en pligt til systematisk uddannelsesplanlægning i samarbejde med de ansatte og deres faglige repræsentanter,« siger Søren Søndergaard

85 dræbt ved helikopterstyrt
*Mindst 85 russiske soldater skal være blevet dræbt, da deres helikopter i går styrtede ned over den oprørske republik Tjetjenien. Det rapporterede nyhedsbureauet Itar-Tass, der citerede militærkilder for oplysningerne.
Det fremgik ikke af bureauets rapport, om helikopteren var blevet skudt ned eller havde haft et uheld.
Tjetjenske oprørere oplyste i går eftermiddag i en meddelelse på internettet, at de havde skudt helikopteren ned.

Fængsel for holocaust-benægtelse
*En tidligere tysk gymnasielærer blev i går idømt tre måneders fængsel, fordi han i et brev til en historiker har beskrevet nazisternes folkedrab, holocaust, som »efterkrigstidens rædselspropaganda«.
Holocaust-benægtelse er ulovligt i Tyskland.
Den 62-årige dømte, hvis navn ikke blev offentliggjort, var indtil for få år siden medlem af det konservative bayerske parti CSU, men blev ekskluderet på grund af sine holdninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her