Læsetid: 2 min.

På vej mod en VM-afklaring

Peter Leko møder Kramnik i den første VM-duel af tre
5. august 2002

Skak
Det kaos, der i snart ti år har hersket inden for skakkens VM, synes omsider at stå foran sin afslutning.
Med den amerikanske stormester Yasser Seirawan og den hollandske finansmand Bessel Kok som villigge fødselshjælpere blev der den 6. maj i Prag stablet en detaljeret genforeningsplan på benene, og den blev underskrevet af FIDE-præsidenten Kirsan Iljumzhinov, den regerende verdensmester Vladimir Kramnik – der for snart to år siden sikrede sig titlen i ’klassisk skak’ ved at besejre Garri Kasparov i det såkaldte Braingames-VM og nu repræsenterer et foretagende ved navn Einstein Group – samt Kasparov selv, der jo stadig er rangeret som verdens stærkeste spiller.
Planen går i al korthed ud på, at Kramnik skal forsvare sin ’Einstein-VM-titel’ mod vinderen af en kandidatturnering, der netop er løbet af stablen i Dortmund. Den heldige - og dygtige - vinder blev Ungarns førende stormester, Peter Leko.
I en anden VM-duel på vej mod den endelige løsning skal FIDE-verdensmesteren, den unge ukrainer Ruslan Ponomariov, møde Kasparov, og i efteråret 2003 skal vinderne af disse to matcher – hvis der da ellers ikke er noget, der undervejs vælter læsset – mødes i en genforeningsmatch om den samlede VM-titel. Hvorefter FIDE under en eller anden form formodentlig atter vil køre løbet, og vi vil være tilbage i den gode gamle gænge fra før skakverdenen gik af lave.

Black is okay
Peter Lekos landsmand, den kontroversielle stormester Andras Adorjan, skrev engang et værk med titlen Black is okay – spækket med masser af flotte og hurtige sorte gevinster. Leko må have læst på lektien - i hvert fald viste han sig i Dortmund som en formidabel sortspiller.
Ikke alene scorede han i finalen mod den bulgarske stormester Topalov 1,5 af 2 med de sorte - hvad der medførte en samlet sejr på 2,5-1,5 - men i semifinalen havde han elimineret Alexei Shirov med 2,5-0,5 – i kraft af to sorte gevinster!
Først bragte han sig foran 1-0 ved at vinde med de sorte efter 47 træk. Derpå remiserede han som hvid i det andet parti. Og endelig underbyggede han i det tredje og afgørende parti Adorjans tese om, at ’black is okay’:
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 g6 4.Lxc6 dxc6 5.d3 Lg7 6.h3 Sf6 7.Sc3 0-0 8.Le3 b6 9.Dd2 e5 10.Lh6 Dd6 11.0-0-0 a5 12.Lxg7 Kxg7 13.g4 a4 14.Se2 b5 15.Sg3 b4 16.Dg5 Te8 17.Sd2 a3! Se diagrammet.
Sort har vundet kapløbet om først at få ’bid’ mod den fjendtlige forsvarslinje. Shirov kan ikke spille blokadetrækket 18.b3 på grund af vindersvaret 18. - Dd4! og må derfor finde sig i at åbnet for sluserne efter: 8.bxa3 h6 19.De3 Le6 20.Sb3 Txa3 21.Dxc5 Db8 22.Kb2 Sd7 23.De3 Sb6 24.Ta1 c5 25.Kc1 c4 26.dxc4 Sxc4 27.De1 Da7 28.Dxb4 Dxf2 29.Sf5+ gxf5 30.gxf5 Tc8 31.fxe6 Se3 ...
Blæst af brættet
Og Shirov opgav. Det er sjældent at se en stærk stormester blive blæst af brættet på den måde. Og så nemt går det i hvert fald ikke for Leko mod Kramnik til næste år.
DM i halvtimes skak fik en sikker vinder i Peter Heine Nielsen, der scorede 6 af 7 mulige i et stærkt felt. Sune Berg Hansen var et halvt point efter på andenpladsen, og en tredje stormester, Lars Schandorff, snuppede tredjepladsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her