Læsetid: 2 min.

De pæne og betydningsløse

Det eneste, der kan gøre partiet interessant, er spekulationen om, hvilken side Sjursen mon vælger ved næste valg
28. august 2002

Kommentar
Der er sommetider nødvendigt at erindre sig selv om, at Kristeligt Folkeparti ikke røg ud af Folketinget ved sidste valg. De kristelige har i dag ingen indflydelse på Christiansborg, hvilket vel og mærke er en helt normalt situation for det lille pæne midterparti. Dets berettigelse de seneste år har været en politik med familie, børn, kristen etik, næstekærlighed og mere ulandsstøtte som kerneområder. Det har placeret partiet inde i den politiske mainstream, hvor det ligeså godt kan placeres i Nyrup- som i Fogh-lejren.
Læren fra valget i 1994, da partiet røg ud af tinget efter et enkelt år i Nyrups flertalsregering, var, at partiets vælgere er borgerlige. Derfor brød partileder siden 199o, Jann Sjursen, med Nyrup og støttede både i 1998 og 2001 en borgerlig regering. Det er stort set det eneste, der i dag kan gøre partiet interessant – spekulationen om, hvilken side Sjursen mon vælger ved næste valg. Hvis valgresultatet havde været blot den smule anderledes, så midterpartiernes stemmer havde været interessante, så kunne de kristelige i dag have været i regering. Det var Fogh Rasmussens ønske.
Generationsskifte

Efter valget har især
Foghs stramninger af udlændingeloven og ikke mindst besparelser i milliardklassen på ulandshjælpen svækket Sjursens lyst til også ved næste valg at pege på Fogh. Med det udspil til finanslov, som regeringen netop er kommet med, er det også åbenlyst, at der er lagt nye invitationer ud til de kristelige i god tid inden næste valg. Fogh ved naturligvis godt, at han meget vel kan få brug for Sjursens få mandater for at beholde sit flertal.
Med 2,3 procent ved valget i 2001 sneg de kristelige sig igen ind – med pæne valg i deres højborge i Århus, Nordjylland, Vestjylland og København Amt. Partiet har siddet i regering – først under Schlüter 1982-88, dernæst under Nyrup 1993-94. Begge gange uden at efterlade det mindste fingeraftryk.
De kristelige er igang med et generationsskifte. Allerede før sidste valg forlod Flemming Kofod-Svendsen tinget, og senest er den erfarne Ole M. Nielsen på grund af sygdom stoppet. I kulissen står to stærke kvinder – skolelærer Bodil Kornbek, der er nyvalgt, og Marianne Karlsmose, der havde succes ved valget til Europa-Parlamentet i 1999.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her