Læsetid: 2 min.

Politik i vandkanten

Kansler Gerhard Schröder fører sig frem på oppositionens bekostning. Nationalt kompromis om penge til katastrofehjælp
22. august 2002

BERLIN – Ingen siger det, alle ved det: Oversvømmelser har fået en dominerende rolle i den tyske valgkamp – ingen andre samfundsspørgsmål nyder samme opmærksom i medier og offentlighed i disse dage.
Derfor gælder det for politikerne at profilere sig med rundhåndet katastrofehjælp. Kansler Gerhard Schröder (SPD) kom bedst fra start, allerede i sidste uge præsenterede han den første hjælpepakke.
Mandag i denne uge fulgte så den næste pakke – den der skal finansiere genopbygningen, der vil løbe op i mere end 100 milliarder kr. En stor del af pengene skaffes ved at udskyde en lovet skattelettelse i et år.
Den konservative opposition (CDU-CSU) har siden katastrofens start været et skridt bagefter.

Erobrede point
Først i går lykkedes det oppositionens anfører, kanslerkandidat Edmund Stoiber (CSU), at erobre et enkelt point.
I sin kritik af regeringens plan om at udskyde skattelettelsen, påpegede Edmund Stoiber, at regningen dermed lander hos de almindelige skatteydere og håndværksmestrene, mens storkoncerner og pengeinstitutter går fri.
»Skattechok: Hvorfor er det kun de små, der skal betale?« tordnede landets største avis, Bild, på forsiden i går og opfordrede i sin ledende artikel til at »hente pengene hos dem, der har anbragt milliarder i statsobligationer og få udbetalt mega-renter af staten: Banker, fonde, forsikringsselskaber. De er fede nok.«
Dagen før, om tirsdagen, var avisen endnu kanslertro og vurderede, at udsættelsen af skattelettelsen var et »behændigt træk«, fordi den »ikke tager noget fra borgerne«.

I svikmøllen
Regeringen havde i første omgang ingen lyst til at påføre erhvervslivet nye skatter – bl.a. fordi de skaber utryghed hos de virksomheder, der overvejer at investere i landet.
Men Edmund Stoibers ord – og Bilds store bogstaver – om den manglende sociale balance gjorde indtryk. Hurtigt rakte kansleren hånden frem til et stort, nationalt kompromis:

Bidrag velkommen
»For os er et hvert ekstra bidrag velkomment, og et hvert forslag, der bringer flere penge i kassen fornuftigt. Ingen tvivl om det.«
Med et snuptag har Gerhard Schröder dermed vundet initiativet tilbage – og samtidig sikret sig flere penge. Nu er CDU-CSU havnet i en lumsk svikmølle:
Partierne kan at stoppe hjælpepakken i Forbundsrådet, parlamentets andet kammer, hvor CDU-CSU har flertallet.
Men et veto vil være et klart dementi af viljen til at hjælpe, og derfor er den eneste mulighed at stemme for – og fremstå som uselvstændige.
»Vi mener ikke, at dette forslag er det bedste, men det skal ikke være vores skyld, at højvandets ofre ikke bliver hjulpet hurtigt og effektivt,« lød det fra CDU’s gruppeformand Friedrich Merz i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her