Læsetid: 3 min.

Politisk klapjagt i Berlin

Om blot halvanden måned er der valg til den tyske Forbundsdag, men flere af medlemmerne er i fare for at ryge ud inden da
3. august 2002


Flere medlemmer af den tyske Forbundsdag går for tiden og frygter for den udrensningsbølge, som vælter hen over tysk politik. Nogle er blevet skyllet bort fra den politiske scene efter alvorlige forseelser, andre på grund af rene bagateller. Først røg forsvarsminister Rudolf Scharping, dernæst Cem Özdemir, som var det første medlem af Forbundsdagen med tyrkisk baggrund, og forleden kom turen til Kommunistpartiets spydspids.
Onsdag måtte Gregor Gysi således trække sig som senator i Berlin med ansvar for økonomi, fordi han havde misbrugt nogle af de bonuspoint, han havde opsparet hos flyselskabet Lufthansa. Pointene, som Gregor Gysi havde samlet sammen på en række rejser i embeds medfør, blev brugt på en tur til Cuba med hustru og datter.
»Jeg har begået en fejl, som jeg ikke kan tilgive mig selv,« erklærede Gysi ved sin afgang.
Senest er pressen begyndt at beskæftige sig med De Grønnes miljøminister, Jürgen Trittin, som tilsyneladende også har spenderet bonuspoint på en ferie i familieregi. Deusden har han tilsyneladende haft den frækhed at konvertere bonuspoint til en 3.000 kroner dyr kuffert.

Flere sager på vej
Torsdag kunne avisen Bild-Zeitung, som har været ganske offensiv i hele affæren, oplyse, at yderligere fem medlemmer af Forbundsdagen skal have gjort sig skyldig i lignende forseelser. Og det selv om det siden 1997 har været påbudt, at alle bonuspoint skal tilfalde Forbundsdagen. På den måde opnåede man eksempelvis sidste år en besparelse på omtrent tre millioner kroner ud af et samlet rejsebudget på 70 millioner.
Tyskerne synes så fokuserede på fænomenet, at man blandt andet er holdt helt op med at beskæftige sig med Rudolf Scharping-sagen, som ellers var en anderledes alvorlig historie. Kort efter sin udnævnelse som forsvarsminister i december 1998 indgik Scharping således en aftale med lobbyisten Moritz Hunsinger, som er specialist i at formidle kontakt mellem politikere og ledere i våbenindustrien. Aftalen indbragte forsvarsministeren pæne summer for at mødes med ledere fra industrien, og i marts 1999 lod Rudolf Scharping sig tilmed aflønne i naturalier. Hunzinger arrangerede et besøg hos en skrædder i Frankfurt, hvor Scharping bestilte tøj for 200.000 kroner – på lobbyistens regning.
»Omfanget af de forskellige affærer er lidt uklart,« siger det socialdemokratiske medlem af forbundsdagen Christian Lange. Han finder det absurd, at Gregor Gysi blev gået på en sag om flybilletter og henviser til, at Tyskland har oplevet langt større skandaler – for eksempel om tvivlsomme bidrag til partierne – uden at det har haft konsekvenser.

Gennemsigtighed
Ifølge Lange er løsningen »langt større gennemsigtighed«, og med et rød-grønt flertal i ryggen kæmper han nu for at få vedtaget en ny lov inden valget i september, således at medlemmerne af Forbundsdagen skal oplyse om alle biindtægter, der overstiger 22.000 kroner om måneden.
Christian Lange går selv i spidsen for tankegangen ved på sin hjemmeside at offentliggøre alle detaljer om indtægter og udgifter. Man kan blandt andet læse, hvor stor hans telefonregning er, hvad han betaler i husleje, og hvilke aviser han holder.
Den konservative fløj i Forbundsdagen går til gengæld ikke ind for en sådan lov. Risikoen er, lyder det, at virksomhedsledere og selvstændige erhvervsdrivende kan blive skræmt fra at gå ind i politik, hvis de skal oplyse om deres private regnskaber.
I forvejen kommer kun seks procent af Forbundsdagens medlemmer fra det private erhvervslivs øverste lag, og i takt med at Tyskland gør kål på sine politikere, kan man ganske vist regne med snart at se en hæderlig og gennemsigtig Forbundsdag – blot vil den være renset for nogle af sine dygtigste politikere.

© Libération og Information

*Oversat af Lars Madsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu