Læsetid: 2 min.

Pressekort

30. august 2002

(2. sektion)

*To af de helt store udgivere af ugeblade og magasiner i Danmark, Bonnier Publications og Aller Magasiner A/S, har flyttet trykningen af deres blade til udlandet. Samtidig har de oprettet udgiverselskaber på Ålandsøerne. Baggrunden er skatteteknisk: Ålandsøerne har status af frihandelsområde, hvorfor udgiverne slipper for at betale dansk moms. Den sidste store ugeblads-udgiver i landet, Egmont Publishing, har for tiden ingen planer om at flytte produktionen ud af landet.
De danske ugeblade er særligt fortørnede over de danske momsregler, fordi de mener, at disse skævvrider konkurrencen mellem uge- og dagblade, især B.T. og Ekstra Bladet. Som bekendt er danske dagblade fritaget for moms.Børsen

*Den altid ulmende konflikt mellem journalistisk kildebeskyttelse og den juridiske forfølgelse af ulovligheder er også nået til de internationale domstole. I et brev til den internationale krigsforbryderdomstol i Haag argumenterer en række internationale nyhedsbureauer og aviser – deriblandt Associated Press, CNN og The New York Times – således for, at krigsjournalister ikke bør stævnes for at aflægge vidnesbyrd, der berører deres arbejde.
Eneste undtagelser bør være tilfælde, hvor journalisternes viden er afgørende for sagen, og hvor oplysningerne ikke kan fremskaffes på anden måde. Man frygter selvsagt, at de journalistiske kilder vil tørre ud; domstolen, derimod, ønsker den bedst mulige belysning af sine sager.
Associated Press

*Som bekendt deltager præsident Bush ikke i topmødet om miljø, fattigdom og udvikling i Johannesburg, Sydafrika. Men de amerikanske embedsmænd, der faktisk dukker op, vil være velforberedte, afslører engelske The Guardian, som har fundet en kopi af en række standardsvar, forberedt af Det Hvide Hus’ pressemedarbejdere. Svarene skal aktiveres i mødet med den altid kritiske verdenspresse, en af de mere interessante, forestillede udvekslinger lyder således:
»Hvorfor kommer præsidenten ikke?« »Præsidenten vil besøge en række afrikanske lande i starten af år 2003. Han har allerede deltaget i to topmøder i år, der i betydelig grad fokuserede på udvikling [Han er på ferie].« Man må antage, at den sidste, faktuelle oplysning er tilføjet af The
Guardian selv, men hvem ved?
The Guardian

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her