Læsetid: 2 min.

Riget svigter Kabul

Rigshospitalet var forbavsende passivt, da der skulle rekrutteres læger og sygeplejersker til det danske mobilhospital i Afghanistan – Rigets direktør undskylder med sommerferie
12. august 2002

For få dage siden sendte Danmark et mobilt hospital til Kabul i Afghanistan, hvor det i otte måneder skal fungere som kvinde- og børnehospital. Den slags opgaver er vigtige, og derfor er der normalt stor opbakning fra de danske hospitaler, som velvilligt stiller læger og sygeplejersker til rådighed. Denne gang var velviljen fra Danmarks største hospital, Rigshospitalet, imidlertid svær at få øje på. Det fortæller Erik Dalgaard fra Beredskab Storkøbenhavn, som står for udsendelsen af det mobile hospital.
»Vi spurgte blandt andet, om vi kunne låne to specialuddannede sygeplejersker fra Rigshospitalet i nogle uger, men vi fik at vide, at hospitalet umuligt kunne undvære dem,« siger Erik Dalgaard. Han understreger, at Beredskab Storkøbenhavn betaler lønnen til alle de involverede, mens de er af sted, og at Rigshospitalet derfor ikke havde lidt økonomisk tab, ved at stille de to sygeplejersker til rådighed.
I stedet måtte Erik Dalgaard finde sygeplejerskerne på Frederikssund hospital.
»Det lykkedes heldigvis at finde nogle andre, men det er problematisk, hvis Rigshospitalet også fremover er så svære at arbejde sammen med. Vi skal bruge folk med meget specielle kompetencer, og de fleste af dem er ansat på Rigshospitalet. Derfor henvender vi os til dem først.«

Måtte selv ordne alt
Henning Brinkenfeldt er speciallæge i anæstesi. Han er den ene af to ansatte fra Rigshospitalet, som er kommet med til Kabul, og han bekræfter tesen om den manglende opbakning fra Rigshospitalets side:
»Jeg fik at vide, at hvis jeg skulle af sted, så måtte jeg selv sørge for at bytte alle mine vagter i den tid, jeg skulle væk,« fortæller Henning Brinkenfeldt. Han måtte derfor rundt fra kollega til kollega og spørge, om de kunne tage den eller den vagt.
»Heldigvis har jeg nogle utroligt gode kolleger, som har stor forståelse for, hvor vigtig en opgave det her er. Kun derfor lykkedes det til sidst at komme af sted. Men det holdt hårdt, og jeg var virkelig pissed off over måden, det foregik på. Jeg havde hellere set, at man fra Rigshospitalets side havde sagt: ’Selvfølgelig skal du af sted. Skynd dig hjem og pak dine ting, så ordner vi resten’.«
Rigshospitalets direktør, Jørgen Jørgensen, siger, at man på Rigshospitalet generelt er meget positive over for akutte opgaver i udlandet.
»Vi forsøger altid at prioritere den slags opgaver højt. Men det er klart, at vi i den enkelte situation må gå ind og fortage en afvejning af, hvad vi kan overkomme lige nu. Og i dette tilfælde har de enkelte afdelingsledere altså vurderet, at vi ikke ville kunne få hverdagen til at fungere, hvis vi sendte alle dem af sted, vi blev bedt om. Det har også været ekstra svært at planlægge det her ordentligt, fordi det er sommer, og så mange er på ferie.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her