Læsetid: 2 min.

Specialiteter

Kan man virkelig skrive om det? Bare fordi man læser dansk, ender man ikke nødvendigvis med at skrive speciale om Karen Blixen. Hør om de overraskende retninger, et speciale kan ende med at tage.
31. august 2002

Studiestart 2002

Mareridt på pløjemarken

Nicolai Sonne, 27 år. Skriver om forstæderne som moderne fænomen. Læser moderne kultur ved KU.

*»Jeg undersøger hvorfor forstæderne altid bliver disset som kiksede steder, når 50 pct. af Danmarks befolkning bor i dem.« For at finde ud af, hvorfor det der startede som en småborgerlig drøm, endte med at blive et mareridt i form af højhuse på en pløjemark. læser Nicolai gamle udgaver af magasinet Bo Bedre fra 60erne og 70erne.

Kom ned fra dén sky!

Kasper Foged Rasmussen, 31 år. Studerer engelsk ved Århus Universitet. Skriver om skyskrabere.

*»Skyskrabere er et arkitekturfænomen, der ligger meget langt fra det naturlige – de er faktisk umenneskelige. Det er i det hele taget ikke naturligt for mennesker at bo i en by. Skyskrabere er det sted, hvor byen er drevet længst ud i det unaturlige, fordi det mest naturlige for mennesker er, at holde sig nede på jorden.« Men der findes arkitekter, som forsøger at gøre skyskrabere mere økologiske og mere menneskelige. I specialet undersøger Kasper om skyskrabere ikke også er en poetisk måde at udtrykke moderniteten på.

Hvirvlende digtere

Stine Bork, 29 år. Studerer litteraturvidenskab ved KU. Skriver om persiske mystikere fra 1200-tallet.

*»Digteren Rumi er central i mit speciale. Han oprettede et broderskab af såkaldte ’hvirvlende dervisher’. Hvirvlen var en slags vild rytmisk dans, der hensatte digteren i ekstase. Rumi skiftevis hvirvlede og skrev, og rytmen fra dansen afsatte sig i hans digte.« De mange pirouetter må have virket konstruktivt på produktiviteten, for Rumi nåede at skrive over 30.ooo digte, fortæller Stine Bork.

Landevejen set fra barnevognen

Niels Elsborg, 30 år. Skriver om vagabonder i Danmark fra 1945 til i dag. Han læser historie og socialvidenskab ved RUC.

*Den praktiske side af sagen er vigtig i specialet, og Niels har allerede tilbragt 14 dage bag barnevognen med landevejsriddere. For at finde frem til vagabonderne, opsøgte han diverse kramboder og kræmmermarkeder i oplandet, og vandrede med de boligløse fra Århus til Nordjylland.

Forpustede krabber

Mikkel Blomsterberg, 34 år. Har netop afleveret speciale på biologi om vækst og udvikling hos den langstilkede rur.

*Rur er et lillebitte krebsdyr, der indretter bolig i krabbers gællekammer. Mikkel undersøgte rur’ernes hudskelet.
»Det var noget helt nyt. Ingen har kigget på hudskelettet før, det har altid bare handlet om kalkskelettet.« I specialet fandt Mikkel bl.a. ud af, at rur’erne ofte er skyld i, at krabberne har svært ved at trække vejret, fordi de når at vokse sig store, mens de sidder på gællerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her