Læsetid: 4 min.

Den spirende mistillid til Nyrup

Kampen om partiposterne er ikke kun en opblussen af formandsopgøret fra 1992. Det er lige så meget et udtryk for en snigende utilfredshed med Poul Nyrup fra flere fronter. Det mener samfundsforsker, Johannes Andersen fra Aalborg Universitet
23. august 2002

Den 11. april 1992 forlod Svend Auken formandsposten i Socialdemokratiet med en tapper tåre i øjet efter et knusende nederlag til Poul Nyrup Rasmussen på den ekstraordinære kongres i Vejle.
For første gang havde det gamle arbejderparti været nødt til at holde kampvalg om formandsposten.
Poul Nyrups sejr blev kaldt ’Kongemordet’, og siden den aprildag er de fleste konflikter i partiet blevet koblet sammen med de to fløje fra den gang. Op til den socialdemokratiske kongres i Aalborg den 14. og 15. september er der igen lagt op til kampvalg.
Poul Nyrup Rasmussen satser på at placere sine tre egne unge kandidater i partiledelsen. Han vil have højskoleforstander Kim Mortensen som den ene næstformand, Lotte Bundsgaard som den anden, og så skal Jens Christiansen fra Dansk Metal overtage posten som partisekretær.

Opgør efter nederlag
Den ide løb dog hurtigt ind i problemer, da den siddende næstformand, Bent Hansen, ikke var klar til at trække sig, og kort efter meldte EU-parlamentarikeren, Torben Lund, sig som mulig modkandidat til Jens Christiansen. Både Torben Lund og Bent Hansen støttede Svend Auken under formandsopgøret i 1992, og torsdag beskyldte Nyrups kandidat, Kim Mortensen, Auken-fløjen for at skabe tumult op til kongressen.
Fløjkrigen blev dermed erklæret, men ifølge samfundsforsker fra Aalborg Universitet Johannes Andersen er baggrunden en helt anden end i 1992.
»I 1992 var målet at tilbageerobre de radikales tillid og vinde regeringsmagten. Der var mindre politik i det. I dag er der et opgør inden for partiet, der handler om, at man har lidt et kæmpe valgnederlag. Der er stadig linjer tilbage, men der er også en ny dagsorden, som hedder, hvor går vi hen,« siger han.
Johannes Andersen er i øjeblikket i gang med at analysere, hvorfor Socialdemokratiet tabte valget, og der er flere ting, som peger på, at Poul Nyrup var en væsentlig årsag.
Den analyse er allerede lavet i dele af partiet, og Johannes Andersen mener, at et muligt kampvalg om den reelt magtløse næstformandspost skal ses i det lys.
»Der er en lurende kritik af Nyrup, men hvis man formulerer en alt for kraftig kritik af formanden, så åbner man for det gamle opgør, og det vil Socialdemokratiet ikke kunne holde til. Derfor gør man det til et politisk opgør om, hvilket linje, der skal sejre, og hvilket folk, der skal placeres centralt,« siger han.

Lufter utilfredshed
Bent Hansen støttes blandt andet af amtsformanden fra Fyn, Elise Pedersen, som tilhører den gamle Auken-fløj, men han er også populær langt ind i Nyrup-lejren. Her peger en kilde i folketingsgruppen på, at Bent Hansen vil være det helt rigtige valg på næstformandsposten, når partiet i den kommende tid skal igennem en større strukturdebat om kommunerne. Viborgs Amtsborgmester Bent Hansen er kendt for sit gode politiske håndelag, og derfor står han ifølge det socialdemokratiske folketingsmedlem godt i forhold til den politisk uprøvede Kim Mortensen.
Ifølge Johannes Andersen er der bred enighed om, at Socialdemokratiet skal have formuleret en klar politik, men flere fløje i partiet benytter opgøret om posterne i organisationen til at lufte deres utilfredshed med Poul Nyrups bud på den.
Formandens ønske om mere valgfrihed i den offentlige sektor får den mere traditionelle del af partiet til at rynke på næsen. Her er der flere, der mener, at vejen til en ny politik går tilbage til den socialdemokratiske model med en ligelig fordeling af goderne over skatten.
Et andet stridspunkt er indvandrerpolitikken, hvor Nyrup står for en stram kurs, mens dele af især de unge socialdemokrater ønsker, at partiet skal gå i kraftigere opposition til Venstres udlændingepolitik.
Den tredje akse er spørgsmålet om fornyelse af de ansigter, som tegner partiet udadtil. Her fik Poul Nyrup allerede et nederlag for to uger siden, da han forsøgte at få den unge Henrik Sass Larsen valgt til politisk ordfører.
Den manøvre mislykkedes, da Svend Auken bragte Frank Jensen på banen som modkandidat.

På kryds og tværs
Flere af Poul Nyrups egne støtter er dog heller ikke enige med formanden i det som et medlem af folketingsgruppen kalder hans »Maniske« trang til at køre de unge folk frem.
»Det har været sådan i gruppen nogle gange, at når de yngste fik sagt noget jammerligt sludder, som alle gør en gang imellem, så blev de rost til skyerne. Folk har været ved at brække sig, men det er næsten en besættelse for Nyrup med de unge,« lyder kritikken.
Fløjene går på kryds og tværs af hinanden, men utilfredsheden er de fælles om, og ifølge Johannes Andersen gør det det svært at spå om udfaldet af et kampvalg.
»Der er mange bolde i luften, og de kan pludselig komme til at spille sammen. Det er ikke en enig front, men det er folk rundt omkring, der siger, at nu må vi gøre noget. Svaret er måske, at udfordre Nyrup på næstformandsposten,« siger Johannes Andersen.

Porcelæns-bulder
Han peger samtidig på, at Poul Nyrup har den klare fordel, at der ikke som i 1992 er to reelle kandidater til formandsposten.
»Nyrup spiller på det kort, at der ikke er en modstander. Han er ikke den snu taktiker, men den der buldrer med porcelænet. Det gør han udfra en vurdering af, at han ikke har en modstander, der er stærk nok,« siger Johannes Andersen.
Hverken han eller nogen i partiet vil dog give et bud på, om kongressen ender med tapre tårer hos forsmåede kandidater.
Det er stadigt usikker om der i det hele taget kommer modkandidater til Poul Nyrups hold. Hverken Torben Lund eller Bent Larsen har besluttet sig.
En kort samtale mellem Poul Nyrup og Bent Hansen i går, bød dog ikke på et kompromis, der kan afværge et kampvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her