Læsetid: 2 min.

Statsstøttet nazi-rock

Mens staten Tyskland forsøger at få bugt med nazistiske og højreradikale grupper, modtager de samme grupper offentlig støtte
20. august 2002

Nazi-debat
BERLIN – Den 27-årige Mirko var en ung og initiativrig mand. Hvor mange andre unge østtyskere vegeterer i arbejdsløshed eller flygter til en bedre fremtid i Vest, grundlagde Mirko pladeselskabet HA-Records, som snart fik gang i salget af cd’er samt plakater og t-shirts.
Det offentlige havde grund til glæde; for de knap 50.000 kr. Mirko havde fået i iværksætterydelse, var det lykkedes at skabe nye arbejdspladser i delstaten Sachsen, hvor så få nye virksomheder slår rod.
Men glæden visnede snart: Mirkos forretningskoncept var produktion og udbredelse af ulovlig nazistisk rockmusik – i begyndelsen af august blev han anholdt og fængslet. Hans hovednavn – bandet Landser – havnede allerede sidste år bag tremmer.
I det nazistiske miljø udnytter man rocken som kontaktflade til nye, potentielle tilhængere. De unge lokkes til ulovlige koncerter, hvor den egentlige hvervning til nazistiske grupperinger finder sted. Desuden udbredes kendskabet til musikken via internettet, postordrehandel samt gadeboder på den anden side af grænsen i Polen og Tjekkiet. Handlen er forbudt, alligevel finder den sted.

’Stinkende niggere’
Bandet Landser ønskede at levere »soundtracket til den ariske revolution«, som bandmedlemmerne har udtalt. Siden grundlæggelsen i 1992 (under navnet Endlösung) har bandet afholdt utallige koncerter og udgivet flere cd’er. Efter myndighedernes opfattelse skulle musikken skabe »beredvillighed til vold« og opmuntre tilhørerne til ildspåsættelse og mord – som det hedder i en af teksterne: »Når korsene brænder i natten, må I stinkende niggere løbe for livet.«
Først med udgivelsen af Ran an den Feind sidste år slog myndighederne til og anholdt dets medlemmer; de sidder nu fængslet, anklaget for at have dannet »en kriminel sammenslutning«.
En af grundene til, at det tog så lang tid at få ram på Lanser kan være, at medlemmerne omhyggeligt slørede deres identiteter. Når de i interviews blev spurgt om bandets besætning (Besetzung), svarede de, at »i øjeblikket er
Schlesien, Pommern, Øst- og Vestprøjsen besat (besetzt).«
Anholdelserne i det nazistiske musikmiljø er ikke kun en sejr for myndighederne, der sidste år anlagde sag ved Forfatningsdomstolen i Karlsruhe for at få den største gruppering, det højreradikale parti NPD, forbudt. Anholdelserne afslører også, at myndighederne stiltiende har accepteret ulovlighederne i flere år – og i visse tilfælde understøttet dem. Mirko fik iværksætterydelse, og manden bag Landser-coveret til Ran an den Feind arbejdede samtidig som efterretningstjenestens stikker i nazi-miljøet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her